Prøv avisen

Maratonmandens svære sag

UGENS PROFIL: Anders Boelskifte står som forsvarer for Tvind-lederen Mogens Amdi Pedersen med en af karrierens vanskeligste sager. Men det tager den arbejdsomme topadvokat med knusende ro

Takovda eller advokat stavet bagfra. Tilføjes et punktum og et dk. har man e-mailadressen hos et af landets kendte advokatfirmaer. Jørgen Jacobsen & Anders Boelskifte hedder firmaet, og den underfundige e-mailadresse er Anders Boelskiftes opfindelse. Den form for kreativ tankegang og mere til får den 48-årige topadvokat hårdt brug for den kommende tid som forsvarer for den nyligt hjemvendte og nu fængslede Tvind-leder Mogens Amdi Pedersen.

- Den e-mailadresse har jeg fået en del ros for. Folk behøver ikke at skrive den ned, de kan huske den, bare jeg siger, det er advokat stavet bagfra med tilføjelse af et punktum og dk, siger Anders Boelskifte til Kristeligt Dagblad på sin mobiltelefon fra ferieøen Rhodos.

Han hæver stemmen for at overdøve den græske musik i taxien, som skal køre ham og familien ud til et gammelt kursted, hvor de skal bade. Bagefter skal han arbejde videre med sin klients sag.

Måske den vanskeligste sag i karrieren.

Amdi Pedersen anklages af den danske stat for at have finansieret sit eget og sine kvindelige ledsageres luksusliv med penge, der ulovligt er trukket ud af fonde til humanitært arbejde. De 75 millioner kroner blev ikke beskattet, fordi Tvind oplyste, de skulle bruges til velgørende arbejde.

Den berømte klients sag kræver tid. Arbejdsdage på op til 18 timer er ikke ualmindelige. Under ferien på Rhodos arbejder han to til fire timer dagligt. Men han klager aldrig over det, siger folk, der kender ham.

- Jeg bruger ekstremt mange timer på sagen. Ligegyldigt om det er aften, weekend eller ferie, så er jeg på hele tiden. Nogle dage har jeg revet helt ud af kalenderen hernede for at bruge 10 timer på sagen, siger Boelskifte fra den græske taxi.

- Men det er fint nok, for jeg kan bedst lide at arbejde, og jeg arbejder stort set altid forstået på den måde, at arbejde og fritid glider sammen. Jeg kan godt slappe af med arbejdet ved at tage en stak rapporter med på ferie og sidde og læse dem i solen.

Hustruen Elisa er også advokat, så hjemme er det ofte arbejde, der diskuteres. Ellers handler fritiden mest om at være sammen med Laura og Clara de to døtre på 18 og 21 år, resten af familien og de gode venner. Anders Boelskifte fortæller, at han og fruen altid ser frem til at spise krebs en gang om året med otte andre ægtepar i selskabet »Krebsens Vennekreds«.

- Det er meget banalt, men familie og gode venner betyder meget for mig. Udover det prøver jeg at holde mig ajour med aktuelle kunstudstillinger, og så træner jeg til at løbe maraton. Det vil jeg nå, inden jeg bliver 50, og jeg planlægger at gennemføre Berlin Maraton næste år, siger topdadvokaten.

Sagerne har været mange gennem karrieren som advokat, der startede for 22 år siden hos den legendariske Jørgen Jacobsen, som senere blev til Jørgen Jacobsen & Anders Boelskifte, hvor Boelskifte nu har det økono- miske ansvar for en virksomhed med flere yngre advokater som partnere.

Læremesteren Jacobsen er en del af årsagen til, at Anders Boelskifte blev Amdi Pedersens forsvarer.

- Mit udgangspunkt er, at jeg siger ja til alle sager på samme måde som en læge, der træder til, hvis nogen beder om hjælp. Det er et grundlæggende princip, jeg er opdraget med hos Jørgen Jacobsen. Derfor sagde jeg ja, da Jeg blev spurgt, om jeg ville tage sagen, fortæller Boelskifte.

Speciel sag

Tidligere har Boelskifte været med til at sikre erstatning på 50.000 kroner til hver af de 400 Thulearbejdere, som blev udsat for skadelig stråling i forbindelse med oprydningsarbejdet efter et atombevæbnet amerikansk fly, der forulykkede i Grønland. Han har været med til at skaffe erstatning til et par hundrede danske kvinder, som blev påført lidelser på både krop og sjæl, da de fik opereret silikone ind i deres bryster. Og han har fået frikendt en fartdjævel, som kørte for hurtigt på sin motorcykel, men var afhængig af sit kørekort for at kunne beholde sit job.

Ingen af disse sager har været så specielle, som den sag han fører nu.

- Sagen er helt speciel, fordi min klient er oppe mod en presse, der er mere negativ, end jeg nogensinde før har oplevet, og hvor det svirrer med beskyldninger om, at han har gjort det og det, siger Boelskifte, som mener, at det eneste, Tvind-lederen hidtil har overtrådt, er janteloven.

- Det tænkte jeg over, inden jeg kom ind i sagen. Jeg er dybt forarget over de udtalelser, politimesteren i Holstebro er kommet med på forhånd, blandt andet hans vurderinger af, hvordan skyldspørgsmålet vil falde ud.

Ofte tager advokater svære sager, hvor kontroversielle personer er involveret, fordi de vanskelige sager kan bringe karrieren fremad med syvmile-skridt. Sådan er det ikke i sagen om Tvind-lederen, mener Boelskifte.

- Mange personer har spurgt, hvorfor jeg overhovedet har taget sagen. Jeg ved ikke, hvad det betyder for min karriere, og jeg er egentlig også ligeglad, men den negative omtale betyder, at jeg ikke kan udelukke, at det kan smitte af på forsvareren, siger han.

For nylig var Boelskifte med til at udvirke, at Amdi Pedersen også får advokaten John Korsø Jensen ved sin side, så han nu har to forsvarere.

Hvor Jørgen Jacobsen gennem sine 50 års virke som især de svages advokat aldrig skjulte et politisk tilhørsforhold et godt stykke ude på venstrefløjen, har Boelskifte gjort det til sin dyd at være politisk neutral.

- Mine børn ved ikke engang, hvem jeg stemmer på, siger han.

De lange dage med de store sager som advokat på Frederiksberg og hjemmearbejdet på Solbjergvej nær Roskildes gamle domkirke, suppleres med besøg hos de mange andelsboligforeninger, Boelskiftes kontor er administrator for.

- Jeg bruger en del aftener på at tage ud til generalforsamlinger i andelsboligforeningerne, hvor jeg fremlægger regnskaber og er ordstyrer. Det får jeg altid gode og positive oplevelser ud af, og jeg kan godt lide at forlige parterne, hvis der er konflikter om, hvorvidt man for eksempel skal have en altan eller ej, siger advokaten, der ikke regner med, at der bliver meget at forlige i sagen om Amdi Pedersens skatteundragelse.

- Jeg tror ikke, der bliver noget forlig i denne sag, det bliver en kamp, siger han på vej ud af taxien ved Rhodos' østkyst, hvor han skal bade og sætte sig mere ind den svære sag, før ferien er slut.

Blå bog

Anders Boelskifte er 48 år og uddannet cand. jur. ved Københavns Universitet. Han er medejer af advokatfirmaet Jørgen Jacobsen & Anders Boelskifte på Frederiksberg i København med 18 ansatte og sammen med John Korsø Jensen beskikket forsvarer for Tvind-lederen Mogens Amdi Pedersen, som den danske stat har anklaget for skatteunddragelse. Boelskifte blev jurist som 23-årig og arbejdede derefter tre år som fuldmægtig i Frederikssund, før han blev optaget som partner hos Jørgen Jacobsen.

garly@kristeligt-dagblad.dk