Prøv avisen

Mors dag er også for bonusmødre

"Vi har noteret os de ændrede familiemønstre," siger informationschef i Coop Jens Juul, når han skal forklare, hvorfor Fakta-kæden har købt en særlig serie af gaver til bonusmødrene hjem i år. Foto: Leif Tuxen.

Mors dag er blevet markeret i Danmark i mere end 80 år. I år vil butikskæde også fejre bonusmoderen

Blomsterhandlerne går en travl weekend i møde. På søndag er det mors dag, og hos Interflora betyder det, at der vil være 20 gange så travlt i butikkerne som på en almindelig dag. I supermarkederne står gaveæsker med fyldt chokolade parat til mærkedagen, men som noget nyt er mors dag i år udvidet til også at omfatte de tusinder af kvinder, som er bonusmødre.

"Vi har noteret os de ændrede familiemønstre," siger informationschef i Coop Jens Juul, når han skal forklare, hvorfor Fakta-kæden har købt en særlig serie af gaver til bonusmødrene hjem i år.

LÆS OGSÅ:Mødre i verdens religioner

"Verdens bedste bonusmor" står der på varerne. Her er alt fra køleskabsmagneter til kaffekrus, som hylder barnets ekstra mor.

I dag har mange børn i Danmark en bonusmor. Et ud af fire børn oplever, at deres forældre bliver skilt, hvilket i en del tilfælde betyder, at børnene får både bonusmor og bonusfar ind i deres liv.

I følge Danmarks Statistik bor godt 13.000 børn sammen med deres far og en bonusmor. Forfatter og par- og familieterapeut Ingrid Ann Watson har gennem sine mere end 20 år som terapeut været tæt på mange børn med bonusmødre.

"De synes bestemt ikke altid, det er fedt at have en bonusmor, og vi må holde fast ved, at det at blive skilt nogle gange er smertefuldt. Men når skilsmisser er en del af hverdagen for mange børn, så synes jeg, det er utrolig sødt, at børn kan give deres bonusmor en gave denne dag. Det kan være et ærligt udtryk for barnets relation til bonusmoderen, men det kan også være en måde, hvorpå barnet kan få sagt: 'Det er okay, at du er her, når det nu ikke kan være anderledes'. Jeg er selv skilt, og hvis min søn ville købe en sådan gave til min eksmands kæreste, så ville jeg støtte ham i det," siger Ingrid Ann Watson, som er aktuel med bogen "Elsk ham igen".

Folkemindeforsker Else Marie Kofoed, der er leder af Dansk Folkemindesamling, mener, at udvidelsen af mors dag er et eksempel på, hvordan traditioner tilpasser sig den tid, vi lever i.

"Vi har set det samme med julen. I dag er det ikke unormalt, at børn fejrer juleaften flere gange. Tidligere ville det være utænkeligt, men i takt med at familiemønstrene ændrer sig, vil traditioner tilpasse sig," siger hun.

Mors dag opstod i USA i 1870'erne efter en idé fra kvindevalgretsforkæmperen Julia Ward Howe (1819-1910).

Hun ville ære sin egen mor, og efterhånden udviklede dagen sig til at blive en dag, hvor man ærede alle mødres arbejde. I 1914 fik dagen status som officiel mærkedag i USA, og mors dag blev på få år en kommerciel succes. Det førte til kritik fra nogle af de kvinder, som havde arbejdet for indførelsen af dagen. Kritikerne fik dog ikke megen gennemslagskraft, og i dag er omkring otte procent af amerikanske smykkebutikkers omsætning forbundet med mærkedagen.

I Danmark har man fejret mors dag siden 1929.

Myten siger, at det var blomsterhandlerne, som lancerede dagen, men det var rigsdagsbetjent Christian Svenningsen, der introducerede dagen, fordi han havde oplevet den i USA. I følge folkemindeforsker Else Marie Kofoed har både form og fokus på dagen dog ændret sig betragteligt gennem årene.

"Oprindeligt fejrede man moderrollen på mors dag, men i dag hylder man snarere mor som person. Mens det i 1950'erne var den ene dag om året, manden hentede morgenbrød, bryggede kaffe og serverede det for konen på sengen, så er det i dag som 'børnenes mor', kvinden bliver fejret på mors dag. Derfor giver det også god mening, at man kan fejre nogen for at være bonusmor," siger hun.

Når æsken med fyldte chokolader fra mors dag er tømt, så bliver det den 5. juni tid til fars dag. Skal landets pap- og bonusfædre så fejres denne dag? Coops informationschef Jens Juul afviser det ikke.

"Nu må vi se, hvordan det går med mors dag," siger han.

nygaard@k.dk