Prøv avisen

Når længsler ikke indfries

Hvordan forliger man sig med ikke at have en livsledsager, spørger en ung mand, der ikke har en kæreste og heller ikke mener, det er sandsynligt, at han får en

Kære brevkasse

Jeg er 30 år og ugift, og jeg er heller ikke i nogen form for parforhold. Jeg har aldrig haft en kæreste, og det er usandsynligt, at jeg skal få det af en række årsager.

Men det betyder ikke, at jeg ikke længes efter kærlighed og sex. Der er både tale om en fysisk og en psykisk trang og længsel efter nærhed, intimitet og kærlighed.

Mit spørgsmål er: Kan jeg på nogen måde gennem terapi eller andet blive disse følelser kvit? Hvorfor skal hele livet og al glæde ødelægges, fordi man hele tiden tænker på og længes efter det, som man ikke kan få? Jeg har det som tiggeren, der får lyst til at ride, men som kommer i tanke om, at han ikke har nogen hest. (C.S. Lewis).

Hvorfor skal mit liv og min lykke ødelægges, fordi jeg ikke kan få en kvinde til at elske mig og ikke kan få nærhed, kærlighed eller sex?

Hvad kan jeg gøre for at blive disse følelser kvit og finde glæde i tilværelsen? Selv når jeg har det allerbedst og er i godt selskab og hygger mig, så sidder der en lille grøn tegneseriedjævel på min skulder og hvisker i mit øre for at minde mig om, at jeg er alene og skal hjem til min kolde og ensomme seng. Hvorfor kan jeg ikke få lov til at være lykkelig, bare fordi jeg ikke kan finde en kvinde?

Venlig hilsen

Mikkel

Kære Mikkel

Tak for dit brev. Det er helt naturligt at have en sorg over at miste eller ikke at få det, som man inderligt gerne kunne tænke sig at få.

Det er også forståeligt, at du som 30-årig har lyst til at have én at dele livet med, én at komme hjem til, én at give og få kærlighed fra og også én at dele krop med.

Nu ved vi ikke, hvad det er, du konkret tænker på, når du skriver, at det er usandsynligt, at du skulle kunne få en kæreste. Måske drejer det sig om en funktionsnedsættelse eller andre begrænsninger? Hvis det er noget i den retning, kan det sikkert spille ind og nedsætte chancen for at finde en partner. Samtidig ved vi, at der findes en hel del parforhold, hvor den ene eller begge har et handicap, et problem eller en fremtoning, som ikke hører til det gængse.

Disse ting kan måske i første omgang være en vis hindring, fordi det er det, som vi mennesker først fanges af. Men er det indvendige af kvalitet, kan det nogle gange opveje ydre begrænsninger.

Det kan være, at du har dine gode grunde til at skrive, at det er udelukket, at du skal kunne få en kæreste. Men er det noget, som du også har talt med en nær ven, en sjælesørger eller en terapeut om? Eller er det noget, som du er blevet overbevist om helt alene?

Vi vil gerne opfordre dig til at dele dine tanker, din livssituation og din smerte med et menneske, som du har tillid til, og som har psykologisk og eventuelt også medicinsk viden. Når man blandt andet kæmper med ensomhed, er det ekstra vigtigt at have én at dele tankerne om ensomhed med. Det er vigtigt at finde en person, som både kan vise dig respekt og udfordre dig med tanker, som du måske ikke selv havde tænkt. Måske kan der gøres lidt eller meget ved de problemer, som hindrer dig i at finde en kæreste. Måske kræver det noget specielt, som du behøver ekstra støtte til.

Måske vil chancerne for at finde en kæreste øges, hvis du søger via seriøse datingsider på internettet. Måske skal du åbent skrive om dine eventuelle begrænsninger på din profil, for så er det sagt. Måske skal du møde adskillige, inden det lykkes at finde den rette. Og måske lykkes det heller ikke ad den vej. Og så må du sige til dig selv, at sådan kan det også gå for rigtig mange andre, som ikke har nogen nærliggende grunde til, at det ikke lykkes.

Hvis der ikke kan ændres på det faktum eller den skæbne, at du ikke kan finde en kæreste, så vil vi råde dig til at få hjælp til at leve med den sorg eller det savn, som du måtte have. Terapi kan aldrig ændre livets realiteter, men det kan være med til at ændre vores tænkning og forhold til livets realiteter.

Dine følelser kan du ikke kommandere med. De er der, og de bliver bare mere påtrængende, jo mere du fokuserer på dem. Følelser kan man kun ændre ad indirekte vej ved at tænke nye eller andre tanker end hidtil – eller ved at gøre ting, som man måske ikke tidligere har gjort.

Alle livets sår og smerter kan ikke fjernes, ej heller ved terapi. Og alligevel er der en vej at gå, sådan at du kan få hjælp til at forsone dig under en eller anden form med det liv, der nu engang er blevet dit.

Karen Blixen sagde noget om at elske sin skæbne. Måske er det rigeligt store ord. Men det vil under alle omstændigheder være for trist, hvis du i al fremtid skal fodre dine tanker med livets mangler eller til stadighed lade dig overmande af bitterhed. For så får du på en måde en dobbelt smerte – nemlig smerten ved ikke at have en kæreste og smerten over hele tiden at føle, at livet slet ikke blev til det, som det du gerne ville, eller i værste fald er ødelagt.

Hvis det er sådan, at du må se i øjnene, at du ikke skal have en kæreste eller kone, så er din store udfordring at få skabt et liv, der giver mening, fællesskab og glæde. Ikke sådan at du glemmer savnet, men sådan at du får et værdigt liv på de præmisser, som nu er til stede. Det kan gøres på mange måder, og der behøver du sikkert hjælp til at se de muligheder, der faktisk er til stede. Hvis du ikke skal have én at dele livet med, kan det være, at du skal tage nogle radikale valg om, hvordan din tilværelse skal se ud?

Rigtig god arbejdslyst. Vi håber du finder en god vej frem enten på den ene eller anden måde. Resigneret bitterhed må du ikke synke ned i.

Verden er ganske stor, og muligheder kan vise sig, også selvom der ikke lige nu er en hest at ride på lige uden for døren.

Mange hilsener

Annette og Jørgen Due Madsen