Søvnløse nætter skaber naturlig doping

Når vi mennesker alligevel kan fungere efter blot lidt søvn, så er det, fordi hjernen som konsekvens producerer amfetaminlignende stoffer

Blot tanken om at skulle på arbejde efter en søvnløs nat kan være uoverkommelig. Men alligevel bliver arbejdsdagen overstået for de fleste.

Forklaringen skal findes i en kemisk proces i hjernen, som producerer opkvikkende stoffer for at kompensere for den manglende søvn. Det fremgår af ny forskning, som er er offentliggjort i det videnskabelige magasin The Journal of Neuroscience.

Forskerne er nået frem til, at hjernen som reaktion på manglende søvn begynder at producere dopamin, som har den samme opkvikkende effekt som eksempelvis amfetamin.

Det er første gang, et forsøg leverer beviset på, at dopamin er i brug i hjernen i den tilpasningsproces, der finder sted som følge af manglende søvn, forklarer Nora Volkow fra det amerikanske institut for stofmisbrug til bladet Science Daily.

I forsøget sammenlignede forskerne hjerneaktiviteten hos to grupper af i alt 15 personer. Den ene gruppe fik lov at sove normalt, mens den anden gruppe blev holdt vågen.

Resultatet viser øget forekomst at dopamin i hjernen efter en nat uden søvn, og at det en reaktion, som skal kompensere for hjernens trang til søvn, forklarer David Dinges fra University of Pennsylvania, som var med til at udføre forsøget.

Hjernescanninger viser, at forekomsten af dopamin stiger i de dele af hjernen, som er involverede i motivation og belønning, samt i den del, som arbejder med opmærksomhed.

Med andre ord, så doper hjernen sig selv for at kunne fungere trods manglende søvn. Men forsøget viser også, at der er forskel på, hvor meget dopamin den enkelte person producerer. Produktionen af dopamin kan heller ikke opveje den begrænsning, som manglende søvn har for evnen til indlæring og koncentration.

norum@kristeligt-dagblad.dk