Se lykken i både stort og småt

Mennesket har stor indflydelse på sin egen lykke og elendighed, men det kræver, at alle behandles med retfærdighed, mener meteorolog ved Danmarks Radio Søren Jakobsen

Søren Jakobsen føler sig generelt meget privilegeret i sit liv.
Søren Jakobsen føler sig generelt meget privilegeret i sit liv. Foto: .

Hvad er din største bedrift?

At det er lykkedes at opdrage mine børn til at blive gode mennesker. Det betyder i hvert fald meget for mig selv. De er kommet ud af teenagealderen nu, og jeg synes, de er blevet hele mennesker, der kan føre deres egne liv og opføre sig ordentligt. Det er meget vigtigt, synes jeg.

Hvad er dine største fejl?

Jeg blev skilt i 2009 efter 20 års ægteskab. Ikke alle ægteskaber kan reddes, hvis de kommer i uføre, og selvom årsagerne til, at jeg blev skilt, er meget fredelige og udramatiske, betyder det ikke, at der ikke ligger fejl fra min side. Der skal to til en tango, men det var en stor fejl, at jeg ikke indså før, at noget ikke var, som det skulle være. Derudover er det en stor fejl, at jeg begyndte at ryge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad er lykke for dig?

Lykke er forbigående og forekommer både i stort og småt. Jeg får følelsen af lykke, når jeg sidder på en sejlbåd i solskin, og når jeg glæder mig over at være sund og rask. Da mine børn blev født, var jeg ovenud lykkelig. Jeg mener ikke, man kan være i en evig tilstand af lykke, men man kan gøre det nemmere eller sværere for sig selv at opnå den tilstand. Jeg tror ikke, at lykke kommer af sig selv, uden at man gør en indsats.

Hvad er elendighed for dig?

Helt banalt mener jeg, at den dybeste elendighed er den, man dør af. Men andre gange kan man ændre en dårlig tilstand ved at træde i karakter og forsøge at påvirke, hvad der skaber elendighed i ens tilværelse. Men jeg føler mig generelt meget privilegeret i mit liv. Jeg kan være ked af det, og jeg sørger, når der er alvorlig sygdom eller dødsfald i familien, men det er ikke det samme som elendighed.

Hvad er dit forhold til tro og religion?

Jeg meldte mig ud af folkekirken som 18-årig og tilslutter mig ikke nogen anden trosretning. Jeg er ikke hårdkogt ateist, men nysgerrig og åben, men jeg har svært ved at forstå, folk er religiøse, for når man ser på historien, synes jeg ikke, der kommer meget godt ud af religioner. Jeg tror ikke på en guddommelighed, men på, at man skal påvirke sin egen dagligdag under ansvar. Og det kan vi mennesker.

Hvilken dyd er den vigtigste?

Hvis vi går helt tilbage til kardinaldyderne, mener jeg klart, at det er retfærdighed. Jeg har selv en stærk fornemmelse for retfærdighed, og hvis jeg føler mig uretfærdigt behandlet, reagerer jeg. Det er vigtigt både i et retssamfund og på alle livets områder, at ingen bliver forfordelt. Hvis ikke folk får det, der tilkommer dem, på grund af argumenter, der ikke er lødige og gyldige, så er de udsat for uretfærdighed, og det er dybt problematisk i alle samfund.

julie.hansen@k.dk