Prøv avisen

STEM NU: Hvilken kirke er Danmarks mest seværdige?

Flere danske konger er kronet i domkirken, som også kendes som Vor Frue Kirke. I 2004 blev kronprins Frederik og kronprinsesse Mary gift i kirken. Som kirken står i dag, har den omtrent set ud siden 1829 med et kirkerum, der karakteriseres ved stor enkelhed.

DELTAG I AFSTEMNING Mastodonter knejser, landsbybygninger klamrer sig til skrænter, og moderne forkyndelseshuse leger med lyset. Danmarks kirker præsenterer en bred palet af attraktiv arkitektur og et skatkammer af historie og fortællinger.

"Adelsmænd rejste kapeller og fløj, mens tiderne randt med læmpe. Omsider stod bygningen langstrakt og høj og var vore kirkers kæmpe. Da vågnede byen til ungdom og drift og kaldte sig herre i Aarhus Stift."

For over 100 år siden beundrede danskerne Aarhus Domkirke for dens størrelse, og beundringen er intakt den dag i dag. Det vidner domkirkens nominering til Danmarks mest seværdige danske kirke om.

BAGGRUND: Læs alt om de nominerede kirker og deltag i afstemningen

I 1899 skrev forfatter og grønlandsfarer Ludvig Mylius-Erichsen ovenstående passage om domkirken i den jyske hovedstad, men også talrige andre kirker har med eller uden navns nævnelse optrådt i flere hundrede års poesi og litteratur. Heriblandt Viborgs og Københavns domkirker, og i bredere populærkultur synger eksempelvis rockbandet TV2 om, at "smukt så det ud, da de strøg op ad kirkegulvet sammen" i nummeret "Kys bruden".

STEM HER: Gå direkte til afstemningen

Danmarks knap 2500 kirker er svære at komme uden om – både kulturelt set og som allestedsnærværende i det danske landskab.

"Det er fuldstændig forunderligt, at et så ukristeligt land som Danmark passer så godt på sine kirker," siger Niels Peter Stilling, historiker og forfatter til Politikens bog "Danmarks kirker".

"Intet sted i verden ligger kirkerne så tæt som i Danmark, hvilket er helt forbløffende. Vi har en verdensklassekulturarv i vores kirker, og selvom vi ikke særligt bevidste om det, fordi vi lidt er nogle bonderøve, er vi heldigvis meget bevidste om at passe på kirkerne," siger han.

Niels Peter Stilling er en del af det fem personer store ekspertpanel, som Kristeligt Dagblad har sammensat for at finde frem til Danmarks mest seværdige kirke. Foruden ham består panelet af Kjeld Borch Vesth, arkitekt ved Kulturarvsstyrelsen, Niels Jørgen Poulsen, redaktør ved Nationalmuseets fortløbende forskningsprojekt om Danmarks kirker, Morten Skrubbeltrang, generalsekretær i Kirkefondet, samt Benny Grey Schuster, lektor ved Teologisk Pædagogisk Center og ekspert i moderne kirkearkitektur.

De fem eksperter har nomineret 20 seværdige danske kirker, og Kristeligt Dagblad inviterer hermed læserne til at stemme på deres personlige favoritter.

De seneste fire år har avisens læsere stemt om Danmarks historiske seværdigheder, skønneste byer, dejligste naturperler og herligste øer, og ved både byerne og naturområderne dominerede steder nær den danske kystlinje. Anderledes tegner det i år, hvor kun én af de 20 kirkekandidater ligger direkte ud til vandet. Højerup Gamle Kirke hænger på kanten af Stevns Klint med panoramaudsigt over Øresund, og selvom den blev taget ud af kirkeligt brug allerede i 1910, kandiderer den til landets mest seværdige kirke, mener arkitekt Kjeld Borch Vesth.

"Naturmæssigt er kirken ganske enkelt fantastisk. Den er kongeindviet helt tilbage i 1300-tallet, og når man står i kirken, har man horisonten og vandet i øjenhøjde. Den forventes at blive et af Unescos bevaringsværdige monumenter inden for få år," siger han.

Højerup Gamle Kirke udgør sammen med den sekskantede Nyord Kirke på det nordlige Møn de to eneste deciderede småkirker på kandidatlisten. Derimod er de mastodontiske domkirker i både København, Aarhus, Viborg og Ribe alle med i feltet sammen med Skanderborg Slotskirke, men de er det ikke kun i kraft af størrelsen.

"Slotskirken i Skanderborg ligger på en bakketop med smuk udsigt til alle sider, mens Viborg Domkirke naturligvis skal med på grund af Joakim Skovgaards helt unikke og fascinerende kalkmalerier, der fortæller hele bibelhistorien. Og så er der Vor Frue Kirke i København (Domkirken, red.), som både er en mastodont og samtidig meget enkel og ren med flotte skulpturer," begrunder Morten Skrubbeltrang, generalsekretær i Kirkefondet.

Blandt de 20 nominerede kandidater vil nogen måske undre sig over, at flere kendte kirker ikke er med. Blandt disse Marmorkirken og Vor Frelser Kirke med sit snoede tårn i København, Roskilde Domkirke med i alt 37 konge- og dronningegrave og den oldgamle krypt under aarhusianske Vor Frue Kirke. Samtlige fem eksperter pointerer da også, at det er så godt som umuligt at koge kandidatfeltet ned til blot 20 kirker.

"Generelt skal vi være stolte over vores kirker. Det er så let at pege på domkirkerne, og det skal vi bestemt også, men den virkelige værdi ligger i de hundredevis af godt bevarede landsbykirker med kalkmalerier, som i andre lande ville være hvidtet over. I Frankrig kom det så vidt, at der under revolutionen i 1790'erne blev revet kirker ned, og derfor misunder franskmændene os flere af vores kirker i dag," fortæller Niels Jørgen Poulsen, historiker og redaktør ved Nationalmuseets fortløbende projekt om Danmarks kirker.

At eksempelvis Roskilde Domkirke ikke er med på listen betyder ifølge Niels Jørgen Poulsen ikke, at al adelig og kongelig pondus er udeladt af kandidatfeltet.

"Hvis vi skal tale om kongerøgelse blandt kandidaterne og sætte trumf på, er Christiansborg Slotskirke et stærkt bud. Kirken har en forunderlig arkitektur og et vidunderligt lyst rum, hvor arkitekt C.F Hansen har udtrykt sig meget overbevisende", siger han.

Netop arkitektur er i høj grad afgørende for to af aspirantgrupperne til Danmarks mest seværdige kirke. Moderne kirkebyggerier med særpræget arkitektur tegner sig således for hele seks kandidater. Samtlige seks fordeler sig i det jyske i Aalborg, Herning, Vejle, Horsens, Fredericia og Esbjerg. To af disse er tegnet af Inger og Johannes Exner, som har grundlagt den Aarhus-baserede Exner Tegnestue og tilsammen står bag 13 danske kirker. Heriblandt Gug Kirke i Aalborg, som er en af omtrent 155 danske kirker bygget efter 1960.

"Gug Kirke er landets mest markante eksempel på 'brutal' beton, som er en ærlig byggestil, fordi man ikke dækker betonen til. Samtidig er den Danmarks mest radikale forsøg på at skabe et gennemgående luthersk kirkerum renset for katolsk ornamentik," siger Benny Grey Schuster, ekspert i moderne kirkearkitektur og lektor på Teologisk Pædagogisk Center.

Han forklarer om moderne kirker generelt:

"De nye kirker er ikke bare arvet fra katolikker, og det viser sig tydeligt i arkitekturen. Vi tænker næsten altid kirker som middelalderkirker, og derfor opfattes de nye kirker som uattraktive. Men den her liste kunne nemt indeholde 20 kandidater af nyere kirker."

Morten Skrubbeltrang fra Kirkefondet sammenfatter de nye kirkers popularitet i kandidatfeltet således:

"Mange moderne kirker fungerer godt, fordi brugen er tænkt mere igennem. De egner sig i virkeligheden bedre som kirke end de gamle, fordi kirkerummet ofte er mere fleksibelt og på den måde giver mulighed for nye, anderledes gudstjenester."

Den moderne arkitektur betager altså flere medlemmer af Kristeligt Dagblads ekspertpanel, men også andre former for særegen kirkearkitektur har sin berettigelse: Rundkirkerne. To af slagsen har fundet vej til listen i form af Sjællands eneste rundkirke, Bjernede i Sorø, og Danmarks vel nok bedst kendte –og største – rundkirke, Østerlars på Bornholm.

Østerlars Kirke har de seneste år været i mediernes fokus flere gange. Turisterne strømmer dertil, og under decembers voldsomme vinterstorm på Bornholm gav kirken ly til flere strandede buspassagerer. Mest markant er dog, at kirken for snart tre år siden ufrivilligt lagde gulv til et bemærkelsesværdigt indbrud. Ukendte gerningsmænd havde boret to huller i gulvet angiveligt inspireret af spekulationerne i bogen "Tempelriddernes skat" om, at en skat skulle være gemt under kirken.

"Historier som den om skatten er blot en af mange, som gør Østerlars spændende. Derudover er den et fantastisk bygningsværk, som tidligere har fungeret som forsvarsværk, og den er ganske enkelt imponerende i kraft af sin størrelse og konstruktion," mener arkitekt Kjeld Borch Vesth fra Kulturarvsstyrelsen.

Mindst lige så begejstret er historiker Niels Peter Stilling for Bjernede Rundkirke ved Sorø.

"Det er den eneste rundkirke på Sjælland, hvilket er helt unikt. Den har helt afgjort været opført som borgkirke i middelalderen, hvor den nederste del er bygget i kampesten og så bygget videre i teglsten, da man lærte den teknik. Kirken er et enestående eksempel på, hvordan byggeteknikken udviklede sig."

Hvad enten man foretrækker borgkirker, små kirker, domkirker, naturskønne kirker eller moderne kirker, har kirkerne en fælles egenskab, som kirkefondets generalsekretær, Morten Skrubbeltrang, fremhæver: Kirker fortæller historier uanset den ydre arkitektur.

"Hvis vægge kunne tale, ville der være en enorm mængde historier i alle vores kirker. Historier, som viser, hvad der er foregået i den enkelte kirke og i området omkring den gennem tiden. Vores kirker danner ramme om alle de smukkeste og værste ting i livet."

FAKTA: Vælg Danmarks syv mest seværdige kirker

Kristeligt Dagblad inviterer hermed læserne til at afgøre, hvilke syv kirker der er Danmarks mest seværdige. Vi bringer her listen med de 20 kirker, der er nomineret som landets mest seværdige. Listen er sammensat af forslag fra:

Kjeld Borch Vesth, arkitekt tilknyttet bevaringsafdelingen ved Kulturarvsstyrelsen

Niels Jørgen Poulsen, historiker og redaktør ved Nationalmuseets fortløbende forskningsprojekt Danmarks Kirker

Morten Skrubbeltrang, generalsekretær i Kirkefondet

Benny Grey Schuster, lektor på Teologisk Pædagogisk Center og forsker i moderne kirkearkitektur

Niels Peter Stilling, historiker og forfatter til Politikens bog "Danmarks kirker"

På det flade marskland i Vestdanmark viser Ribe Domkirkes tre tårne sig langvejs fra. Det har de gjort siden slutningen af 1500-tallet, men kirken er fra 1250 og også kendt under navnet Vor Frue Kirke Maria. Domkirken er Danmarks eneste femskibede kirke og er blandt landets bedste bevarede romanske kirker.
Mellem Skive og Struer ligger Sahl Kirke fra omkring 1150 som egnens hovedkirke. Unikt for kirken er dens gyldne alter, som der kun findes ganske få af i Danmark. Kirken er bygget i kampesten, hvilket er karakteristisk for jyske kirker. Foto: Gert S. Laursen Nordfoto
Højerup gamle Kirke. Kirken er opført af kridtsten o.1250-1300 i god afstand fra klinten. Ifølge sagnet flytter kirken hver julenat et hanefjed ind i landet. Den 16. marts 1928 styrtede kirkens kor og en del af kirkegården i havet. Kirken var dog af sikkerhedsgrunde lukket allerede i 1910. Resten af bygningen er i dag grundigt sikret og fra balkonen er der en flot udsigt over Østersøen. Den 2. tirsdag i august afholdes en meget populær sang- og musikaften. Stevns klint i baggrunden. Nøgleord: Højerup gamle Kirke kridt strand stenkyst skrænt kalk farligt seværdighed Foto: Lars Laursen Denmark
Den absolut mindste kirke i kandidatfeltet til Danmarks mest seværdige kirke. Kirken på det yderste af det nordvestlige Møn er i kraft af sin sekskantede bygning ganske unik og beliggende helt afsides. Bygget i 1850 af materialer, som beboerne på Nyord selv samlede sammen. Foto: Stig Nørhald Denmark
Den eneste rundkirke på Sjælland. Udmærker sig ved at være påbegyndt i Middelalderen med kampesten for neden og færdiggjort i teglsten, da byggeteknikken udviklede sig. Ved opførelsen i Sorø i 1170 fungerede kirken som borgkirke. Foto: Johnny Madsen
Uden for Herning i Tjørring ligger Baunekirken fra 1977, som har form som et indianertelt. Set fra oven er kirken udformet som et malteserkors, hvor centrum af kirken faktisk udgør en rundkirke. Særegent er også, at alteret er placeret midt i kirken med menigheden siddende hele vejen rundt om.
Bag alteret i kirken i Fredericia er den gængse stenvæg skiftet ud med en stor glasfacade ud mod frodig natur. Kirken fra 1957 har desuden fået placeret koret i et cirkelformet hjørne, som stikker ud fra bygningen, hvilket sammen med glasfacaden symboliserer sammenhængen mellem kirkens indre og verden udenfor.
Kirken i Københavns nordvestkvarter hed oprindeligt Grundtvigs Minde-Kirke til ære for N.F.S. Grundtvig. I 1940 stod kirken færdig som et monument til ære for teologen og digteren og skiller sig markant ud fra det gængse kirkebillede i kraft af sine gule mursten og enorme størrelse.
En moderne kirke fra 1961, som i Vejle står for et gennembrud inden for moderne dansk kirkearkitektur. Særegent for kirken er, at dens højeste sted er henover alteret, som normalt er det mest lavloftede sted i en kirke. Små glughuller i stedet for vinduer sikrer et unikt lysindfald.
Kirken i Horsens er 100 procent kunstfri, da den danske arkitekt Paul Nienpoort mente, at kirken ikke havde plads til andre kunstnere end Gud. Siden kirken stod færdig i 1971, har lyset derfor været det eneste kunstneriske udtryk, som skifter alt efter vejret.
Med sine 93 meter er Aarhus Domkirke, Skt. Clemens Kirke, Danmarks længste kirke og har samtidig landets største kalkmaleri på hele 220 kvadratmeter. Maleriet afbilleder blandt andre Sankt Clemens, som er de søfarendes helgen, og som siden år 926 har været skytshelgen for Aarhus by. Domkirken stod første gang færdig omkring 1300. Foto: Christian Ringbæk Denmark
Som del af et tidligere katolsk kloster ligger Sankt Bendts Kirke i Ringsted i dag som en af Nordeuropas tidligste teglstensbygninger - og den første i Danmark. Kirken blev indviet i 1170 og rummer næst efter Roskilde Domkirke flest kongelige og adelige grave i Danmark. Foto: Torben Åndahl
Den ganske nye Esbjerg-kirke fra 1978 er på flere måder lysets kirke. Et særegent ovenlys sørger sammen med 803 hængende glødepærer for en helt særlig lyssætning. Ligesom en anden af kandidaterne på denne liste, Gug Kirke, er Sædden Kirke skabt af Exner Tegnestue med modernitet og funktionalitet i fokus.
Maribo Domkirke er en af de 20 kandidater til titlen som Danmarks mest seværdige. Kirken blev indviet i 1416, og i 1804 fik den status som domkirke. -- Foto: Leif Tuxen.
Skanderborg Slotskirke fremstår ganske pompøs med sin beliggenhed på en bakketop med udsigt til Skanderborg Sø. -- Foto: .