Prøv avisen

Thaisuppe, der varmer

Thaisuppe med blandt andet frisk chili varmer dejligt på en kold vinterdag. – Foto: .

Efter en fed og tung jul synes krydret, asiatisk suppe som en kærkommen gæst i køkkenet og maven

Så døde min mor, Doris. Næsten 95 år blev hun.

Hun lå i sengen og var enormt død, og jeg undrede mig over, at de på plejehjemmet ville klemme hendes kæber sammen. Døden skal da have lov til at tale. Lukker vi først munden på døden, glemmer vi totalt at høre efter, hvor kort og skrøbeligt vort liv er. Jeg er ikke tvivl om, at min mor opstår fra de døde og sammen med min afdøde far i Guds rige vil udbryde det evige halleluja. Hvorefter min far sikkert vil tilføje: Kaffe og kage, Doris!

Min far kunne lide min mors mad. Det kunne jeg også, hvis man ser bort fra øllebrøden. Mange af mine erindringer om min mor er knyttet til køkkenet.

De første år af mit liv opfattede jeg hende som en tryllekunstner, når hun fyldte en tyk aluminiumsgryde med fire liter sødmælk. Når mælken begyndte at perle i kanten, dryssede hun et halvt kilo byggryn ned, mens hun piskede kraftigt med et ris. Blå gasflammer slikkede grydens bund. Hendes smukke ansigt, krydret med et hav af fregner, blev sløret nogle sekunder af dampen fra mælken. Et kort øjeblik kunne hun ligne præstinden Pythia fra Delfi indhyllet i oraklets dampe. Når duften af gryn og mælk rejste sig som en parfumeret søjle fra komfuret, stak hun en asbestplade ind mellem flammerne og grydens bund. Så dæmpede hun ilden og dækkede indholdet i gryden til med et låg, som en magiker der vil skjule sit forvandlingsnummer. To timer efter stod sødgrøden på bordet. Saltet og serveret med ravgul sirup og sød hvidtøl.

Mellem jul og nytår har jeg blandt min mors ting fundet mange håndskrevne opskrifter på pærevælling, havregrynskager, gratin og så videre. De er korte og kontante. Gratin laves sådan: 100 gr Flormel og 3 dl Mælk røres sammen sættes over Ilden under stadig Omrøring til det er en Klisterbolle som slipper Ske og Gryde. 3 a 4 æg røres i. Hviderne piskes. Bages en god Time.

Ingen af opskrifterne tænder mig. Navnlig ikke efter en fed og tung jul, hvor flæsk og sovs og steg har stået på programmet hver eneste dag. Her efter nytår hungrer jeg efter asiatiske retter, efter stærke krydderier og skaldyr. Min mor ville ikke have brudt sig om min thaisuppe. Hverken hvidløg eller chili eller fish sauce er nævnt i de opskrifter, som jeg har fundet. Men jeg vil spise suppen med en fornemmelse af, at den er stærk og varm som minderne om min mor.

Thaisuppe (fire personer)

  • 12 rå kæmperejer
  • 300 g rå laks
  • 80-90 g frisk ingefær
  • 4 kinesiske hvidløg (eller 10 fed almindelige)
  • 1 frisk rød chili
  • 2 rødløg
  • 2 gulerødder
  • 2-3 stænger citrongræs
  • 1 pakke sukkerærter (slikærter)
  • 1 bundt frisk koriander
  • 1 l hvidvin
  • 1 l vand
  • 2 dl fiskefond eller 2 terninger fiskebouillon, hvis man ikke laver sin fiskefond selv.
  • Fish sauce (fås i asiatiske butikker også kaldet Asiens salt. Vigtig ingrediens i køkkenet. Også god til brun sovs og andre saucer)
  • Havsalt
  • Peber

Ingefær (skrælles først), chili, hvidløg, rødløg og gulerødder hakkes så fint som muligt. Svitses et par minutter i lidt olie sammen med citrongræsset uden at tage farve. Husk at knuse citrongræsset en anelse, før stænglerne anvendes. Tilsæt vin, vand, fiskebouillon og 5 spsk. fish sauce. Lad det simre cirka 30-40 minutter. Fjern skindet fra laksen og skær laksen i terninger (ikke for små). Kom laksen i suppen sammen med ærter og kæmperejer. Lad det simre cirka 5-8 minutter. Må ikke få for lang tid i gryden. Smag suppen til med salt og peber. Serveres dampende varm pyntet med hakket koriander og sådan, at der i hver tallerken er 2 rejer og nogle af laksestykkerne. Tip! Er suppen for stærk til ens smag, så tilsæt en dåse kokosmælk.

Fiskefond

Få nogle fiskehoveder og fiskeben hos fiskehandleren. Sørg for at alt blod plus gæller er fjernet. Kom det i en gryde sammen med nogle skårne løg, gulerødder, persillerod, laurbærblade og forskellige friske krydderurter. Dæk det med halvt hvidvin og halvt vand. Lad det simre højst 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad det hele trække en time. Fjern ingredienser og kog suppen langsomt ind til en fond.

livogsjael@k.dk