Vi finder os ikke i partnerens snorken

Når vi vågner ved partnerens snorken, ødelægger det vores forestilling om den perfekt tilrettelagte søvn. En god og uafbrudt nattesøvn er blevet eftertragtet i vores effektiviserede samfund, siger søvnforsker

Partnerens snorken ødelægger drømmen om den perfekte søvn. Heftig snorken kan blandt andet skyldes overvægt, hvor fedtet ikke kun sætter sig på maven, men også de indre organer, hvilket medfører at luftvejene forsnævres. Men snorken kan også skyldes en øl eller to for mange, fortæller forsker. Tegning: Rasmus Juul.
Partnerens snorken ødelægger drømmen om den perfekte søvn. Heftig snorken kan blandt andet skyldes overvægt, hvor fedtet ikke kun sætter sig på maven, men også de indre organer, hvilket medfører at luftvejene forsnævres. Men snorken kan også skyldes en øl eller to for mange, fortæller forsker. Tegning: Rasmus Juul.

Sengelampen er slukket, og dynen trukket op under næsen. Du er klar til at overgive dig til en god nats søvn. Men lige på nippet til at glide over i søvnen, hives du med ét op til overfladen af høje snorkelyde, der kommer ovre fra din partners del af sengen. Et lille tjat til vedkommende får sat en stopper for den forstyrrende lyd.

Men ak, freden er en stakket frist få timer senere vågner du atter, fordi snorkelydene fra den anden side af sengen fylder rummet. Det er nu, du vælger at tage din dyne og pude under armen og fortrække til gæsteværelsets boksmadras eller sofaen i stuen. For en god nats søvn det skal du have.

Sådan udspiller nætterne sig i efterhånden mange danske soveværelser, fortæller søvnkonsulent Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel, og ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsens store undersøgelse af danskernes selvoplevede sundhed, Den nationale sundhedsprofil, er det 11 procent af alle danskere, der inden for de seneste 14 dage har følt sig meget generet af søvnproblemer eller søvnbesvær. Og det er ikke sjældent, at partnerens snorken får skylden for søvnløsheden.

Der har længe været rigtig meget fokus på sundhed: kost, rygning og motion, og søvn er så det sidste nye. Næsten dagligt hører vi nyt om, hvor vigtig søvn er for os, og det vil vi selvfølgelig gerne efterleve. Samtidig lever vi i et samfund, hvor nøgleordet er effektivitet, og det overfører vi til vores søvnvaner. Vi tror, at vi kan køre med fuld fart derudad hele dagen og forvente, at når vi lægger hovedet på puden om aftenen, så er det lig med syv eller otte timers uafbrudt søvn. Og hvis vi så ikke lige kan sove, for eksempel fordi partnerens snorken forstyrrer, så ødelægges vores forestillinger om den effektive søvn meget nemt, siger Mikael Rasmussen og påpeger, at det oftest er kvinder, der klager over deres mænds snorken.

Men snorken betyder ikke kun, at det er den vågne part, der får en dårlig nattesøvn. For vælger man i sin irritation at skubbe til den snorkende, så han eller hun vågner, så er der pludselig to, der får en dårlig søvn.

LÆS OGSÅ: Fryser du også om fingrene?

I USA tyder fremskrivninger på, at der i 2015 vil være et soveværelse til både mand og kone i 60 procent af alle nybyggede huse den trend kunne måske være værd at følge som en løsning på snorkeproblemet, påpeger Mikael Rasmussen.

Det er en god mulighed at sove hver for sig, og der er også flere og flere, der vælger den løsning. Det er blevet legitimt at sige højt, at man sover hver for sig, fordi vi også stiller højere krav om at sove godt om natten, siger han.

Men selvom det kan være en god idé at sove adskilt for at få en uforstyrret nattesøvn, opfordrer søvnkonsulenten dog også til, at man ikke bliver alt for besat af tanken om, at man skal sove en hel nat igennem uden afbrydelser. For nok er god søvn livsvigtig, men dårlige nætter indimellem tager vi ikke skade af, pointerer han.

Kroppen skal nok indhente det senere, hvis den vel at mærke får lov til det. Næste nat vil man blot sove lidt dybere for at kompensere, siger Mikael Rasmussen.

Når vi mennesker overhovedet snorker, skyldes det rent fysiologisk, at de blødere dele af luftvejene vibrerer, og at disse er snævre. Det er forskelligt fra person til person, hvordan luftvejsstrukturen ser ud, og det er derfor også kun nogle mennesker, der snorker.

Det fortæller Poul Jennum, professor på Institut for klinisk medicin, neuro- og sansefag på Glostrup Hospital. Han peger på, at især overvægt har betydning for, hvorvidt man snorker.

Når man er overvægtig, sætter fedtet sig ikke kun på maven, men også på de indre organer det vil sige også på luftvejenes overflader. Det medfører, at luftvejene forsnævres, og derved opstår snorken, forklarer Poul Jennum.

Derudover fremkalder alkohol, sovemidler og ekstrem træthed også snorken, ligesom der er en vis arvelighed forbundet med det at snorke.

Det er ikke farligt at snorke, og almindeligt snorkende mennesker og deres partnere må finde alternativer uden for lægevidenskaben.

For tiden er der ingen produkter på markedet, som har den ønskede effekt og kan modvirke snorken. En operation, hvor man fjerner lydorganet (den bløde gane) har vist sig heller ikke at have den ønskede effekt, men der er personer, der har forstørrede mandler og polypper, som let kan opereres og ofte med en god effekt. Disse mennesker kan diskutere det med deres læge, siger Poul Jennum.