8 tegn på, at du har forlænget sorgforstyrrelse

Fagfolk forventer, at WHO vil optage ”forlænget sorgforstyrrelse” som en psykiatrisk diagnose, som vil kunne gives til efterladte, som efter mindst seks måneder oplever intens sorg. Læs om tegnene her

Hvis du har været opfyldt af sorgen gennem længere tid, og kan nikke genkendende til mindst to tegn fra nedenstående liste, kan du måske lide af ”forlænget sorgforstyrrelse”. Modelfoto
Hvis du har været opfyldt af sorgen gennem længere tid, og kan nikke genkendende til mindst to tegn fra nedenstående liste, kan du måske lide af ”forlænget sorgforstyrrelse”. Modelfoto.

For at blive diagnosticeret med "forlænget sorgforstyrrelse" skal man have oplevelsen af mindst to af disse symptomer i en måned eller mere: 

1. Hyppig og problematisk grubleri over omstændighederne omkring dødsfaldet eller konsekvenserne heraf.
 
2. Tilbagevendende oplevelse af uvirkelighed omkring dødsfaldet eller manglende accept af personens død.

3. Vedvarende følelse af chok eller følelsesmæssig lammelse siden dødsfaldet.
 
4. Tilbagevendende følelser af vrede eller bitterhed i forbindelse med dødsfaldet.
 
5. Vedvarende besvær med at have tillid til andre eller drage omsorg for andre eller følelsen af intens misundelse på andre, der ikke har lidt et lignende tab.

6. Hyppig oplevelse af smerte eller andre symptomer, som den døde person havde, eller oplevelser af at høre den døde persons stemme eller se den døde person.

7. Intens emotionel eller fysiologisk reaktion på minder om den døde person eller minder om tabet.

8. Ændringer i adfærd på grund af overdreven undgåelse eller det modsatte, overdreven søgen efter kontakt med alt, hvad der minder om den døde person.

Kilde: Mai-Britt Guldin ”Tab og sorg. En grundbog for professionelle"