91-årige Ida Nielsen ønsker ingen genoplivning: "Nogen vil måske gerne have lov at komme herfra ’mæt af dage"

Det er frustrerende umuligt at sikre sig mod genoplivning ved hjertestop, skriver Ida Nielsen i et brev til Kristeligt Dagblad

I februar skrev Ida Nielsen, født 1929 og bosiddende i Valby ved København, et brev, som hun sendte med posten til Kristeligt Dagblad. I brevet forklarer hun sin ærgrelse over, at hun ikke kan sikre sig mod at blive genoplivet, hvis hun en dag falder om med hjertestop, heller ikke med et såkaldt livstestamente, som hun underskrev allerede i 1993, eller med det juridisk bindende behandlingstestamente, der blev indført i 2019.

I brevet, som Ida Nielsen har givet Kristeligt Dagblad lov til at gengive, skriver hun blandt andet:

”I februar 2021 er tingene anderledes end i 1930-40’erne, da Louis Hansen var læge i Korsbæk og kunne konstatere, at manufakturhandler A. Arnesen havde fået hjertestop og derfor var død – ’og sådan dør de fleste af os jo’ – også enkefru Fernando Möghe, som Dr. Hansen ikke var forpligtet til at give hjertemassage – havde han gjort det, var han nok blevet anklaget for usømmelig omgang med lig.

Men dags dato er man altså ikke død, fordi hjertet er holdt op med at slå, så selv om jeg har gjort min rare fysioterapeut og personalet i dagcentret opmærksom på, hvad jeg ønsker, så skal de gå i gang med genoplivning, selv om jeg for længst har passeret ’bedst før’-datoen [...] nogen vil måske gerne have lov at komme herfra ’mæt af dage’.”