Prøv avisen
Julemad

Æbleskiven er symbolet på det gamle, der slutter, og det nye, der starter

”Æbleskiven er i dag noget af det helligste ved julebagningen,” siger madhistoriker Bettina Buhl om den runde julespise. – Foto: Colourbox

Til æbleskiven hører sig gløgg, en duft af kanel og sød julemusik. Man kan næsten smage flormelis og syltetøj på dens varme, brunstegte overflade. Æbleskiven går mange år tilbage, men dens udseende, indhold og tradition har ændret sig markant med tiden

Æbleskiven er en juleklassiker. De fleste kan genkende duften af de færdigkøbte æbleskiver fra den varme ovn, eller duften fra de mere ambitiøse æbleskiver, der saligt bliver varmet og stegt i en æbleskivepande. Uanset hvordan man foretrækker sine æbleskiver, så er det en fast dessert i juletiden.

”Hele den forsamling kom tidligt på eftermiddagen, fik julegrød og gåsesteg med rødkål. Når så juletræet var set og gaverne uddelt, fik hver et lille glas punch og æblefyldte æbleskiver. ”

Sådan lyder det i julehistorien ”Krøblingen”, som H.C. Andersen skrev i 1872.

De æbleskiver, vi spiser i dag, indeholder ikke et stykke æble. Men som H.C. Andersen i ”Krøblingen” skildrer, så har æblestykket altså tidligere været en fast bestanddel i den runde, gyldenbrune kage, og herfra får æbleskiven også sit navn.

”Når familien i gamle dage havde høstet og sorteret alle deres forskellige typer æbler, skulle nogle af dem tørres efter Mikkelsdag i oktober. Alle i husstanden hjalp til med at fjerne kernehuset og skar æblet i stykker. Det runde stykke æble blev derefter tørret på en snor foran kakkelovnen,” siger madhistoriker Bettina Buhl, som er museumsinspektør på Det Grønne Museum, hvor man kan opleve historien om landbrug, mad og traditioner i Danmark gennem mange år.

Nogle af æblestykkerne blev brugt som et sødt indslag på kornbrød og kornsupper, men æblestykket var også en central del i af indholdet i æbleskiven. På den tid hed de flydende æbleskiver, og dejen omkring æblestykkerne mindede om den pandekagedej, vi kender fra i dag.

Selvom de fleste – af gode grunde – tænker på jul og hygge, når de tænker på æbleskiven, så har den ikke altid været en juledessert.

”Den oprindelige æbleskive blev tilberedt af et stykke æble som fundament, og det geniale ved æbleskiven var, at den blev tilberedt hele året. Ligesom vi i dag til højtider og andre fejringer serverer kager, så var det i gamle dage æbleskiven, der blev serveret,” siger madhistorikeren.

Man ved ikke, hvornår æbleskiven blev en spise i Danmark, men æbler har altid været en råvare, som er kendt gennem hele oldtiden.

”Så lang tid vi har haft køkkentøj, har vi kunnet tilberede æbleskiven,” fortæller hun.

Måden, den lille runde spise blev tilberedt på, så dog engang helt anderledes ud, end den gør i dag. For omkring starten af 1700-tallet og før, var æblet som nævnt fundamentet i bagningsprocessen. ”Man havde en dej, som ligner pandekagen, og man dyppede det runde æblestykke i dejen og stegte det på panden,” siger Bettina Buhl.