Ægtepar kører i sporet på Danmarks første mennesker

Det pensionerede ægtepar Holm har solgt deres gård og købt en autocamper. Planen er at komme helt tæt på Danmarks natur og historie, inden helbredet svigter og fæstner dem til en fast matrikel. Nu skal de bare af sted

Ægteparret sigter efter at komme tættere på Danmarks natur og historie ved at besøge landets mange interessante steder som Danmarks største sten, Damestenen ved Hesselager på Fyn. – Alle
Ægteparret sigter efter at komme tættere på Danmarks natur og historie ved at besøge landets mange interessante steder som Danmarks største sten, Damestenen ved Hesselager på Fyn. – Alle . Foto: Tim Kildeborg Jensen.

Vandet bruser i Vejstrup Ådal på Fyn. Det er midtvinter oven på et rekordvådt efterår, og den strømmende å får det til at krible i fingrene på den pensionerede arkæolog Jørgen Holm. For det var her, han gjorde en af sine største arkæologiske opdagelser.

I sommeren 1979 stod han i gummistøvler midt ude i vandet og stak sin hånd ned på bunden af åen. Inspireret af udenlandske fund havde han regnet ud, at sådan en ådal med sine stejle sider nok kunne gemme på en spændende overraskelse. Ved sit første greb ned i åens vand fik han fat i nogle flintstykker, der tydeligvis var blevet bearbejdet af mennesker.

”Det var jo helt vildt.”

Mange flere lignende flintstykker fulgte, og kort tid efter boede han, konen og deres to drenge i en campingvogn på marken ved siden af, da hans daværende arbejdsplads, Fyns Stiftsmuseum, satte en udgravning i gang. Flere tusinde stykker menneskebearbejdet flint er fundet i åen.

”De fremmeste udenlandske eksperter anslår, at flinten, jeg fandt, er skabt af en menneskeart for 300.000 år siden.”

Det kraftigt strømmende vand får Jørgen Holm til at tænke, at nu har endnu flere stykker flint revet sig fri og samlet sig på bunden af åen.

Men en ny udgravning bliver ikke med Jørgen Holm i spidsen. Den 72-årige arkæolog er gået på pension, og nu har han andre planer. Sammen med hustruen, 74-årige Tove Holm, skal han de næste par år indkassere oplevelser på livets bankbog.

”Indtil lysten eller helbredet ikke er der længere,” siger Jørgen Holm.

Derfor har ægteparret solgt deres firlængede gård 50 meter fra vandet ved Middelfart og købt en autocamper, som nu er parrets hjem. De afleverede nøglerne til gården den 1. december. 400 kvadratmeter er byttet ud med 14.

”Det er sådan en lettelse ikke at have så mange ting,” fortæller de to nærmest samstemmende.

”Vi er dog blevet nødt til at have et lagerrum. Jørgen havde 10 hyldemeter med bøger, han alligevel ikke kunne skaffe sig af med,” siger den pensionerede folkeskolelærer Tove Holm.

Selv læser hun nu bøger på sin iPad via bibliotekernes elektroniske udlåningstjeneste eReolen. Med undtagelse af bøgerne er stort set resten af ægteparrets ejendele enten overtaget af de nye købere eller røget på genbrugspladsen. Planen er på sigt at leje en lille lejlighed i Middelfart. Men indtil da skal ægteparret udforske Danmark og Europa.

På blot 14 kvadratmeter har Tove og Jørgen Holm alt, hvad de skal bruge for at få hverdagen til at fungere. De kan endda diske op med en uhøjtidelig julefrokost.
På blot 14 kvadratmeter har Tove og Jørgen Holm alt, hvad de skal bruge for at få hverdagen til at fungere. De kan endda diske op med en uhøjtidelig julefrokost.

Intet er endnu fastlagt, men en måde kunne være at udforske en landsdel ad gangen. Odsherred, Thy, Himmerland og alle de andre. Parret vurderer, at de sagtens vil kunne bruge en måned eller mere på blot at udforske eksempelvis Odsherred. Bornholm er nok den del af landet, de finder allermest spændende. Men hele Danmark er ifølge ægteparret et utroligt spændende land. Især for historieinteresserede. Indtil videre har ægteparret markeret flere end 1000 steder i Google Maps, som de gerne vil besøge.

”Men en del af charmen er netop ikke at have planlagt ruten for detaljeret,” afslører Jørgen Holm.

”Er brættet inde?”, råber Jørgen Holm til konen med henvisning til et trinbræt ved døren, inden han trykker på speederen ved Nyborg Station, hvor autocamperen samler Kristeligt Dagblads journalist op.

”Jørgen har allerede ødelagt noget,” fortæller Tove Holm med henvisning til en skade på bagskærmen.

”Ja, jeg skulle lige være smart,” svarer Jørgen Holm, og hustruen uddyber historien om den mindre karambolage med naboens lygtepæl. Stemningen er sat. Jørgen og Tove Holm er uhøjtidelige personer med mange historier.

Vi kører fra den gamle kongeby Nyborg ned ad landevejen mod Svendborg for at nå Vejstrup Ådal, der er målet for dagens tur. Vi skal blot køre omtrent 25 kilometer, men turen er et godt eksempel på, hvor tætklistret det danske land kan være af spændende historie. Kort uden for Nyborg ligger renæssanceslottet Holckenhavn Slot, hvor Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina og hendes mormor, den hovedrige godsejer Ellen Marsvin, boede. Lidt længere mod syd slår vi et smut forbi Danmarks største sten, Damestenen, på 1000 tons, som under sidste istid blev bragt hertil. Ude på landevejen igen kører vi forbi Broholm Gods med det fascinerende museum med intet mindre end 60.000 stykker flint fra stenalderen, som blev samlet af en kammerherre i slutningen af 1800-tallet. Kort efter godset når vi til Vejstrup Ådal. De nævnte nedslag er blot højdepunkterne, herudover byder den korte rute på dansk landsbyidyl med yndige bindingsværkshuse, gadekær og landsbykirker.

I Vejstrup Ådal gjorde arkæolog Jørgen Holm et af sine karrieres store fund. Nu kører han og hustruen, Tove Holm, rundt i Danmark i en autocamper og genbesøger blandt andet mandens tidligere udgravningspladser.
I Vejstrup Ådal gjorde arkæolog Jørgen Holm et af sine karrieres store fund. Nu kører han og hustruen, Tove Holm, rundt i Danmark i en autocamper og genbesøger blandt andet mandens tidligere udgravningspladser.

”Vi vil besøge alt muligt, der fanger vores interesse: udgravninger, museer, slotte, borge, købstæder og landsbyer – hvad som helst. Vi synes, at de historier, der knytter sig til stederne, er interessante, og stederne er smukke,” fortæller Tove Holm.

Begge er interesserede i historien og har en del viden på grund af Jørgen Holms arbejde. Hele familien har flere gange boet i campingvogne ved udgravningssteder for at kunne være sammen med faderen, når han skulle udgrave spor fra fortidens mennesker. Det var i øvrigt sådan, de blev introduceret til campinglivet.

Som arkæolog har Jørgen Holm selvfølgelig en del faglige perspektiver, der forstørrer oplevelsen af de historiske steder i Danmark.

”Tag for eksempel Damestenen, vi så i Hesselager. Den taler jo til mig og sætter fantasien i gang. Den står som en naturlig bautasten. Siden sin ankomst for omkring 20.000 år siden har den fungeret som et naturligt fikspunkt i det flade landskab. Hvor mange mennesker har ikke kigget på den og haft et forhold til den? Mon ikke der er blevet holdt religiøse ceremonier ved den af folk igennem både den lange stenalder, bronzealderen og jernalderen? Jeg har jo ikke svarene, men min viden giver perspektiver, der får historien til at føles levende.”

I sommer købte ægteparret Holm deres helt nye autocamper – med ekstraudstyr. Sådan et mobilt hjem er ikke en billig affære. Det koster omkring 700.000 kroner. Men så har de også et hjem på 14 kvadratmeter på hjul. De kan vælge at bo hvor som helst i Danmark. Eller i deres yndlingsland Sverige, som de nok snart tager et smut over til. For de hungrer efter sne.

”Det her gråvejr er jo hverken fugl eller fisk,” som Jørgen Holm siger.

Ægteparret vil også tage stikture sydpå i Europa, dog ikke for lang tid ad gangen, da børnebørnene i Danmark også skal ”serviceres” – igen Jørgen Holms ord.

Tove og Jørgen Holm har byttet gården ud med en autocamper. De nyder at eje få ting og udføre hverdagens faste gøremål såsom at hente vand i to 10-liters dunke på campingpladsen. – Foto: Tim Kildeborg Jensen.
Tove og Jørgen Holm har byttet gården ud med en autocamper. De nyder at eje få ting og udføre hverdagens faste gøremål såsom at hente vand i to 10-liters dunke på campingpladsen. – Foto: Tim Kildeborg Jensen.

Gibraltar, det nordvestlige Spanien og Niedersachsen i Tyskland er også allerede udset som destinationer. Kendetegnene for dem alle er, at arkæologer har gjort enormt spændende fund af de første europæere. Både af neandertalere og homo sapiens. De tidligste mennesker er Jørgen Holms helt store interesse. Ægteparret skal derfor også gerne besøge alle de spændende fundsteder og museer i Danmark, der kan fortælle om de første danskere. Fundsteder, Jørgen Holm i øvrigt i flere tilfælde selv har været med til at udgrave.

Arkæologen bag rattet i autocamperen er historiefortæller. Det er tydeligt, når man er i selskab med ham. Historier, kommentarer og vittigheder er arkæologens lydbillede. Men planen er ikke at holde fortællingerne kun blandt venner og de andre campister. Han skriver også om parrets rejse, naturoplevelser og Danmarks historie på forskellige sociale medier. Facebook først og fremmest. Men planen er også at komme på Twitter og Instagram. Og til dem, der ikke er på Facebook, har han lavet sin egen blog, hvor de mere faglige indlæg og mere gennemarbejdede fortællinger vil blive udgivet. Alle er velkomne til at følge med i Jørgen og Tove Holms liv på vejene. For ægteparret i autocamperen er ikke kun på en rejse, turen rundt i Danmark og i Europa er nu deres liv. Formentlig det sidste rigtig spændende kapitel.

”Det er vores sidste svirp med halen. Det er, inden dagen går på hæld...” siger arkæologen og fortsætter med metaforerne, mens hans hustru sideløbende i klart sprog opsummerer pointen:

”Det gælder om at komme af sted.”