Ægtepar med Downs syndrom hylder livet og kærligheden

Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen er gift og begge født med Downs syndrom. I en ny dokumentarfilm ”Et ægte par” følger man deres liv sammen. Et ægteskab fyldt med drømme, refleksioner, forventninger og bekymringer. Ligesom alle andres

Filmen ”Et ægte par” af Emil Langballe handler om ægteskabet mellem Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen. Dokumentaren har premiere i dag ved CPH:DOX, og fra den 1. maj kan den ses på TV 2.
Filmen ”Et ægte par” af Emil Langballe handler om ægteskabet mellem Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen. Dokumentaren har premiere i dag ved CPH:DOX, og fra den 1. maj kan den ses på TV 2. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix.

Familiegården står der på skiltet ude ved vejen. Den store, hvide gård i Revninge på Østfyn tilhører familien Larsen og familien Jonsen. Her lever husdyr og fire generationer med deres respektive og børn side om side. I én af længerne bor ægteparret Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen. De er midt i 20’erne, dybt forelskede og begge født med Downs syndrom. Deres vilkår i livet er måske anderledes, men livsindholdet drejer sig om den samme akse som alle andres. Det her er en historie om kærlighed. Både kærligheden mellem mand og kone, i en familie og til livet. I dag er det International Downs syndrom-dag. En dag, hvor man verden over gør opmærksom på rettighederne for mennesker med Downs syndrom. Det er også dagen, hvor dokumentarfilmen ”Et ægte par” af Emil Langballe har verdenspremiere til dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. En film, der skildrer forholdet mellem 26-årige Sidsel Boel Kruse og Christian Larsen på 27 år. Til daglig arbejder hun i Paletten (et kommunalt værkstedstilbud), og han er landmand tre dage om ugen. De to andre dage er han også i Paletten.

Christian Larsen rækker hånden frem og siger goddag. Fløjen, hvor ægteparret bor, er indrettet til en lejlighed, og fra entréen kan man se ind i soveværelset. For enden af sengen står en gine med Sidsels brudekjole. Sådan én med stort skørt, slør og blonder. Et vidnesbyrd om en drøm, der gik i opfyldelse for to år siden, da de blev gift i Revninge Kirke. For Christian er Sidsels prins, og Sidsel er Christians yndlingspige. Sådan har det været længe. Som 14-årige mødte de hinanden til et sodavandsdiskotek, og det slog gnister.

”Jeg faldt for hans charme. Hans blå øjne skinner som en blå lagune. Og så kom der små sæbebobler i maven sammen med sommerfuglene,” fortæller Sidsel Boel Kruse.

I stuen sidder hun sammen med sin mor Gitte Boel Gammelgaard og svigerforældrene Jan og Susanne Larsen. Christians bror, hustru og deres børn bor i en af familiegårdens andre længer. De kommer også forbi og hilser på. Gitte Boel Gammelgaard husker tilbage på dengang, Christian og Sidsel mødtes:

”Vi kunne mærke med det samme, at der var noget helt særligt imellem dem,” siger hun og får opbakning fra Christians forældre.

Christian og Sidsel blev teenagekærester, men kærlighed er sjældent ukompliceret. De var for unge, syntes Sidsel. Og så var der også noget med en anden fyr, som Sidsel var gode venner med. Lidt for gode venner ifølge Christian. Forholdet gik i stykker, og de var fra hinanden i nogle år. Men som 18-årige mødte de hinanden igen på den institution, de begge var flyttet til.

Det slog gnister igen, og både Sidsels og Christians forældre var overbeviste om, at forholdet var alvor. Det var ikke bare en uskyldig leg baseret på barnlig fantasi. På det tidspunkt havde der ikke været så mange kærestepar på institutionen. Men familierne argumenterede for, at det unge par fik lov til at bo sammen. Sidsel og Christian flyttede derfor først sammen i en lejlighed på institutionen, inden de bosatte sig på familiegården.

Mens snakken går hen over spisebordet, sidder parret og sender hinanden varme blikke og kys.

”Sådan er de altid. Det er ikke bare, fordi I er her,” lyder det fra familiemedlemmerne.

På reolen under tv’et ligger en bryllupsbog. Sidsel tager den frem og bladrer i den. 100 frierier og lige så mange jaer lå forud for den store dag. Bogen fortæller, at der var mange gæster til brylluppet. Omkring 130 mennesker til receptionen om eftermiddagen, og om aftenen sad de 80 mennesker til bords. Ægteparret kender mange mennesker, og de tilbringer meget tid sammen med gode venner. Som for eksempel i aften, hvor de først skal til forfest hos én af Sidsels veninder og derefter på diskotek i kulturhuset i Munkebo. Morgendagen kan derfor godt risikere at byde på tømmermænd. I hvert fald for Christians vedkommende. Og så er det godt, at han har en kone, der kommer med hovedpinepiller til ham.

”De er gode til at passe på hinanden,” lyder det fra Christians mor, Susanne Larsen.

Christian tilføjer:

”Vi husker hinanden på at tage vores piller.”

Sidsels stofskifte driller en gang imellem, og Christian får vitaminpiller. Ellers bruger de ikke medicin. Altså kun lige når der står tømmermænd på programmet.

”Når han har drukket, bliver han altid så romantisk,” lyder det fra Sidsel, som selv er inkarneret romantiker.

Hun kommer i tanke om en anden bog, som hun gerne vil vise. Men hun kan ikke finde den. Hun spørger Christian, hvor den er.

”Han er den praktiske. Jeg er den, der giver gode idéer og forslag, og så udfører han dem,” fortæller Sidsel.

I mellemtiden har Christian fundet bogen.

”Hvis du vil forstå Christian og Sidsels liv, så skal du se den her bog,” fortæller han.

For hver side i bogen tegner der sig et liv med oplevelser, bekymringer og glæder. Der er billeder fra dengang, de var små, til de var teenagere, frem til i dag, hvor de er voksne.

”Du har 1990’er-hår dér,” udbryder Sidsel og peger på et billede af Christian fra teenageårene.

De bladrer videre. Der dukker billeder op fra deres årlige højskoleophold på Djursland, fra rejser til London, Sverige og bryllupsrejsen til New York. Fra restaurantbesøg og ture i biografen.

”Om lørdagen er vi på date, og så går vi i biografen,” fortæller Sidsel.

Hendes forældre, Gitte Boel Gammelgaard og Tune Kruse, bor i København, og hver anden eller tredje weekend tager Sidsel og Christian selv toget fra Fyn til hovedstaden. Generelt klarer de mange ting selv i hverdagen.

Nogle gange har de dog brug for støtte, for eksempel til at komme op om morgenen, til at få vasket tøjet og i forbindelse med madlavning. Den praktiske hjælp i hverdagen får de fra Christians familie, ligesom de også hver dag spiser sammen på familiegården. Men når de går i biografen, er det på egen hånd. Christian husker Sidsel på, at hun ikke må glemme sin taske, og Sidsel læser numrene på billetterne, så de får de rigtige sæder.

Besøgene i København betyder meget for ægteparret, især for Sidsel. Hun er vokset op i Odense og savner tit byens puls. For Christian er det anderledes. Han elsker landet. Han er landmand til fingerspidserne og kan ikke undvære gården. Men at flytte fra hinanden og bo hvert sit sted er ikke en mulighed. Derfor er de gået på kompromis og forsøger at få det bedste fra begge verdener.

Tilbage i stuen er turen kommet til et billede, hvor ægteparret sidder sammen med nogle venner.

”Det var ham, jeg blev lidt jaloux på,” fortæller Christian og peger på en fyr, der sidder ved siden af hans kone på billedet.

Der er også et foto fra dengang, Sidsel lå på hospitalet efter en øreoperation.

”Jeg kunne ikke lide, at hun lå der med slanger i armen. Så kom jeg med blomster til hende,” husker han.

Da der dukker et billede op, hvor Sidsel har serveret morgenmad for Christian på sengen, er det hendes tur til at fortælle.

”Så kan han lugte maden, og så vågner han. Det virker hver gang på B-mennesker.”

Sidsel og Christian elsker hinanden på godt og ondt. Også når følelserne bliver bøvlede og ubehagelige. Men det kan sjældent betale sig at være sur længere tid ad gangen. Og her har Sidsel en strategi for at bløde den dårlige stemning op.

”Når der er et skænderi, så bruger jeg komik. Det virker hver gang. Så går det lige fra en sur agurk til en sukkerknald,” siger Sidsel.

En af gårdens yngste beboere kommer ind i stuen. Det er Christians lille niece Katrine. På et tidspunkt drømte Sidsel og Christian også om at få børn. Med en babysimulator fik parret en fornemmelse af at opfostre et barn. Dukken skulle skiftes, græd om natten og trængte til opmærksomhed. Det var ikke altid så let. I dag er børn skrevet ud af ligningen, men der er stadig masser af drømme til stede. Christian vil gerne fortsætte med at være landmand. Han kunne også godt tænke sig at arbejde i en brugs. Stille varer på hylderne og bruge sin praktiske ordenssans. Sidsel drømmer om enten at blive sangskriver for Lady Gaga, medvirke i en film eller arbejde på en restaurant. Og nå ja, så er der også lige én drøm mere. Om 10 år vil hun giftes igen, som en manifestation på sin og Christians kærlighed, og denne gang skal festen foregå i København.

”Alle er velkomne. De må komme, som de er eller klædt ud. Det er op til dem selv, men jeg skal i hvert fald være en Disney-prinsesse.”