Anders Bondo: Havearbejde er en lise for sjælen

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, 56 år, kobler af i sine to store haver

Omkring 48.000 lærere vendte i denne uge tilbage til skolen. Deres formand, Anders Bondo Christensen, slapper blandt andet af med fisketure og havearbejde i haverne i hjemmet i Sønderjylland og i sommerhuset på Ærø. -
Omkring 48.000 lærere vendte i denne uge tilbage til skolen. Deres formand, Anders Bondo Christensen, slapper blandt andet af med fisketure og havearbejde i haverne i hjemmet i Sønderjylland og i sommerhuset på Ærø. - . Foto: Asger Ladefoged.

Hvad er det gode liv for dig?

"Det er at have en rigtig god familie og nogle rigtig gode venner. Og så forbinder jeg også det gode liv med naturen og store horisonter. Jeg skal ikke pakkes ind i en storby. Jeg skal kunne kigge ud over landskabet, vandre i de norske fjelde og kunne have luft omkring mig."

Hvornår har du det bedst med dig selv?

"Jeg har det heldigvis som regel godt med mig selv, for det synes jeg er vigtigt, man har. Hvis man ikke har det, så skal man se at lave noget om, men der, hvor jeg har det bedst, er i mit hus på Ærø - det at være der sammen med min familie og venner. Det er et fedt sted at være. Jeg lever et ufattelig stresset liv, hvor jeg bor i København 300 kilometer fra mit eget hjem i Sønderjylland, så derfor betyder det fantastisk meget for mig, når jeg har fri og har ferie, at jeg kan være sammen med min familie."

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

"Fra 1987 frem til 2013 løb jeg mindst et maratonløb hvert år. Så blev det ikke lige til noget i 2013 og 2014, men nu satser jeg stærkt på, om jeg ikke kan nå et her i efteråret 2015. Som sagt lever jeg et forfærdelig travlt liv, så hvis jeg kan løbe et maraton en gang om året, har jeg en idé om, at det ikke er helt så skidt. Og så sørger jeg for at holde mig under 70 kilo. Det er ikke noget, jeg som sådan tænker meget over i hverdagen, men hvis jeg kommer over det, sørger jeg for hurtigt at komme ned igen, for jeg vil ikke veje mere."

Hvad er afslapning for dig?

"Det er blandt andet havearbejde. Jeg har en stor økologisk køkkenhave, hvor jeg bor, og jeg har også en kæmpe have ovre på Ærø, hvor vi har over en tønde land. At gå rundt at knokle i den er en lise for sjælen. Og fisketure. Jeg var ude at trække garn ind her lørdag morgen klokken 4.30, mens solen stod op, og månen stod på himmelen. Der var havblik. Så kan det vist ikke blive meget bedre."

Hvad er der altid i dit køleskab?

"Minimælk, tror jeg. Og ost. Jeg lever lidt en ungkarletilværelse ugens fem dage, så jeg bager nogle store portioner morgenbrød og laver nogle store portioner mad, som jeg fryser ned og kan bruge i ugens løb. Så i virkeligheden er det mere fryseren, der er vigtig for mig."

Hvad er din største last?

"Min største last? Jamen, jeg ryger ikke, og jeg går ikke med andre damer. Min datter sidder ved siden af mig, og hun siger, jeg er arbejdsnarkoman. Det er rigtigt nok, jeg arbejder utroligt meget og måske også for meget, det kan jeg godt se. Jeg har måske den last, at jeg gerne vil være over alting, i stedet for indimellem bare at lade andre gøre tingene. Det ved jeg ikke, om man kan kalde en last."

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

"Det ved jeg sørme ikke rigtig. Nu er jeg ud af en familie, der har medfødte evner til at få blodpropper, så det er nok at prøve at holde lidt øje med kolesteroltallet. Det at være opmærksom på, at der ligger en skjult fare et eller andet sted og lurer. I mit job, hvor der også indgår middage og drikkevarer, kan man meget nemt blive rund. Jeg har bestemt mig for, at det vil jeg ikke være."