Prøv avisen

Anja og datteren Nathalie søger selskab til nytår

Anja Højlykke og datteren Nathalie på 11 år har ingen at fejre nytårsaften med. Så i år har de besluttet at arrangere festen for andre på årets sidste dag. – Foto: Michael Drost-Hansen/ritzau

Mange må holde nytårsaften uden venner. Ensomheden kommer snigende, fordi vi har for travlt, siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard

Når 2017 om lidt bliver til 2018, vil nytårsaften formentlig være helt anderledes for 38-årige Anja Højløkke og hendes 11-årige datter Nathalie. I år har de nemlig åbnet dørene til deres hjem i Vamdrup ved Kolding og lagt en åben invitation ud til børnefamilier i deres lokalområde, der har lyst til at fejre nytår med dem. I skrivende stund ved de endnu ikke hvem, eller om der kommer nogen. Men de håber, at det kan blive en aften med nye traditioner og måske nye venskaber.

Især det sidste er vigtigt. For Anja Højløkke er enlig mor, og hun har ikke en fast vennegruppe, som hun og datteren fejrer nytår med. Derudover har hverken hun eller datteren et stort netværk med mange venner, og derfor kan nytårsaften nemt blive en almindelig hverdagsaften, hvor mor og datter spiser mad alene.

”Efterhånden som min datter bliver ældre, oplever jeg i højere grad, at det er uinteressant for hende at sidde alene med mig. Jeg har været alene med hende, siden hun var to år, så det er altid mig og hende, og det ville være dejligt for hende, at hun havde nogen på sin egen alder, hun kunne gå ud og se fyrværkeri med og have det sjovt med nytårsaften. På samme måde vil jeg jo også gerne kunne nyde aftenen med nogen på min alder,” siger hun.

Anja Højløkke og datteren Nathalie er langtfra alene med følelsen af, at nytårsaften ikke er det billede af fest og farver i venners lag, som man måske ellers forbinder årets sidste dag med. Faktisk føler danskerne sig mere ensomme nytårsaften end juleaften.

Det viser tal fra Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed. Tidligere på året lavede de en undersøgelse om ensomhed, og her svarede syv procent, at de var mest ensomme nytårsaften. Fire procent var mest ensomme juleaften.

Det billede genkender Camilla Lind-Følsgaard. Hun stiftede sidste år hjemmesiden MineVenner.dk, som er en portal for børnefamilier, der søger nye venner. Eksempelvis kan hjemmesiden hjælpe skilsmissebørn med at finde venner, de kan lege med, hvis den ene forælder er flyttet et sted hen, hvor børnene ikke kender nogen.

“Sidste år oplevede jeg, at mange af brugerne efterlyste nogen at fejre nytår med og selv oprettede arrangementer. Det specielle ved nytår er, at det ofte holdes i venners lag, hvor julen er familiens begivenhed. Derfor kan nytåret være temmelig ensomt, hvis de sociale relationer ikke slår til, og man ikke har de venner, man gerne vil have,” siger hun.

Hun peger på, at der ligger nogle høje forventninger til, at man til nytår skal vise, at man er en succes i forhold til at have et socialt netværk.

“Det er i høj grad forbundet med status at have sociale relationer. Og nytår er blevet pustet op til denne her store festlige begivenhed, som skal være årets fest og med masser af venner. Det kan være rigtig svært at leve op til. Jeg kender det selv i min egen familie, hvor vi ikke har faste nytårstraditioner og et fast vennepar at fejre med. Det er irriterende, for det bliver usikkert aldrig at vide, hvad man skal, og er man så god nok, hvis man ender med ikke at have nogen?”, spørger hun.

I år har MineVenner.dk derfor i god tid annonceret med muligheden for at matche familier, og de har samarbejdet med restauranter, der gerne vil sponsorere mad til nytårsarrangementer. Det var også på netop MineVenner.dk, at Anja Højløkke blev inspireret til at gøre noget nyt nytårsaften.

Hun oprettede sig som medlem efter sommerferien, hvor datteren Nathalie havde svært ved at finde sin plads i klassen igen og derfor følte sig isoleret. Anja Højløkke har selv en mindre omgangskreds, og da udsigten til at fejre nytår alene igen ikke var så attraktiv, meldte hun sig på som arrangør på hjemmesiden.

”Det kræver da lidt mod at være åben om, at man søger nogen at holde nytår med. Men det værste, der kan ske, er, at man kommer igennem en akavet nytårsaften og aldrig ses igen. Vi tager det som en oplevelse, og det ville jo være dejligt, hvis det lykkedes at få skabt nogle nye venskaber,” siger hun.

At nytårsaften opleves som en mere ensom aften end juleaften, overrasker ikke psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

”Både jul og nytår er meget identitetsskabende begivenheder, og det er tilsvarende nederlagsskabende, hvis forventningerne til jul og nytår ikke opfyldes. I julen handler det om at kunne sætte flueben ved, at man er en succes som familie, at man har et godt familienetværk og et godt forhold forældre og børn imellem,” siger hun og fortsætter:

”Men nytår handler mere om at være en succes i forhold til venner, og som forælder handler det om at komme i mål over for ens børn og vise, at man kan skabe et netværk og et liv, som børnene synes er spændende og attraktivt. Som forælder skriger det til himlen, at man har fejlet, hvis ingen andre forældrepar vil være sammen med en til nytår, så sidder man der og er ensom som familie. På de sociale medier bliver man derudover konstant konfronteret med, hvad alle andre gør, og det skaber en kunstig målestok for alle dem, som også holder nytår alene. For det er der jo mange, der gør, men det er ikke dét, man lægger ud på Facebook. Så man kan hurtigt føle sig som en fiasko, hvis man ikke har nogle spændende vennepar, der vil fejre nytår med en og ens familie,” siger hun.

”Jeg tror, ensomheden er kommet snigende på grund af manglende overskud i mange familier, fordi alle har travlt med at overleve på egne præmisser. Det lider fællesskabet under. Vi er jo også gået væk fra at socialisere med hinanden uden for faste, aftalte tider. Man går næsten aldrig på uventede besøg hos naboer længere eller danner uventede relationer i den nære omgangskreds. Alt skal stå i kalenderen tre måneder i forvejen,” siger Camilla Carlsen Bechsgaard og fortsætter:

”Men en børnefamilie, der oplever nytårsaften som ensom, oplever formentlig også ensomhed andre tidspunkter på året. Som børnefamilie er man i hverdagen optaget af ræset, hvor man ikke tænker over, at man ikke ser så mange. Der er fodbold og arbejde og rengøring, og så bliver nytåret mere tydeligt, fordi man måske ser børnenes smerte over, at man ikke kan tilbyde dem den festlige venneaften, der forventes. Det er lidt på samme måde som julegaverne; hvis alle andre kommer med nye iPhones, og ens eget barn fik tre par underbukser, er det deprimerende. Men det er et typisk udtryk for, at vi i dag skal performe på alle barometre. I virkeligheden kan nytårsaften jo sikkert blive lige så god alene i børnefamilien som med huset fuld af venner,” siger hun.8