Anne Glad til nye seniorer: Tag et fjumreår

Der er rift om pladserne, når pensionsselskabet PFA inviterer til seniordag. I søndags holdt selskabet for femte gang et arrangement for sine ældste kunder, og 1250 deltagere i alderen fra omkring 60 år og opefter mødte frem for at få inspiration til den tredje alder

Ifølge livsstilsekspert Anne Glad, som talte fra scenen til PFA Seniordag, er de nye seniorer nogle, som skal i gang med det gode liv, hvor man fyrer den af og ikke kan forstå, at man engang havde tid til at gå på arbejde. Arkivfoto.
Ifølge livsstilsekspert Anne Glad, som talte fra scenen til PFA Seniordag, er de nye seniorer nogle, som skal i gang med det gode liv, hvor man fyrer den af og ikke kan forstå, at man engang havde tid til at gå på arbejde. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Da 62-årige Mette Pilgren gik på pension for to år siden efter 43 år på arbejdsmarkedet, var hun overrasket over, hvor meget hendes arbejdsidentitet havde betydet. Hun er oprindelig bankuddannet og havde de sidste mange år arbejdet som facility manager i to virksomheder – det vil sige haft ansvaret for bygninger, kantine, kontorer og rengøring. Så hvad skulle hun nu kalde sig?

”Det blev til selvpensioneret, for jeg bliver først rigtig pensionist, når jeg fylder 67 år. Men jeg fik mulighed for at holde op og nyder den frihed, at jeg selv kan bestemme, hvad jeg skal lave. Og jeg har også økonomisk mulighed for det, fordi jeg har sparet op til min pension hele livet,” siger Mette Pilgren.

Hun og hendes mand, Preben Mortensen, der er 72 år, pensionist og tidligere bankmand, er begge kunder i pensionsselskabet PFA. På scenen fortalte de om ”Overgangen fra arbejdsliv til pensionist: Min identitet som pensionist”, som var et af indslagene til pensionsselskabets arrangement ”PFA Seniordag” i Østerbrohuset på Østerbro i København i søndags. Det var femte gang, at selskabet inviterede til Seniordag – lokaliteterne skifter mellem København og Horsens – og denne gang blev de 1250 pladser booket på syv timer, og cirka 500 stod på venteliste. Arrangementet blev gennemført to gange, om formiddagen og om eftermiddagen, og det lignede en folkevandring fra PFA’s parkeringsplads på Sundkrogvej til Århusgade og tilbage igen bestående af en homogen gruppe af velklædte modne mennesker, mange par, i alderen fra omkring 60 år og opefter.

Sådan så det ud, da pensionsselskabet PFA i søndags holdt arrangement for sine ældeste kunder, der har alderen fra omkring 60 år og op.
Sådan så det ud, da pensionsselskabet PFA i søndags holdt arrangement for sine ældeste kunder, der har alderen fra omkring 60 år og op. Foto: Leif Tuxen

Brancheorganisationen Forsikring & Pension har udråbt den 27. oktober til Pensionsdag for at sætte fokus på pensionsspørgsmål og engagere danskerne mere i deres pension. Men hvor de fleste andre pensionsselskaber på dagen holdt telefonerne åbne for rådgivning med fokus på begunstigelse, havde PFA valgt at stille skarpt på det gode seniorliv.

”Man taler om en ny tredje alder som en hel livsfase på linje med ungdommen. Den tredje alder varer i gennemsnit 21 år, og antallet af år er stigende,” sagde PFA’s direktør i senior services, Jesper Brask Fischer, i sin velkomst til en fyldt sal.

Han nævnte også, at der nu er 1,4 millioner danskere over 60 år. Flere arbejder i længere tid, enten på fuld tid eller deltid. Og af de 65-74-årige arbejder 12,2 procent stadig, og flere kommer til.

”Et helt nyt arbejdsmarked af seniorer er ved at udfolde sig,” sagde Jesper Brask Fischer.

”Hold da op, det er ligesom at være på rejsemesse,” lød det fra en kvinde i folkemængden, der defilerede forbi de mange boder med udstillere ved siden af den store sal i Østerbrohuset. Her kunne man blandt andet møde rådgivere fra PFA, møde stifteren af Livshistorier, Liv Mygind, få inspiration til et højskoleophold hos Højskolerne eller en rejse med Victors Farmor og prøve vakuumterapi hos Wittcare & Wittclinic – og der var kø hos HIT-Fitness til at få målt sin kropslige alder.

Her stod også Mette Pilgren, der har været bevidst om, at hendes nye pensionistliv skulle indeholde tre elementer: Fysikken skulle holdes i gang, det samme skulle hjernen, og det sociale skulle også plejes.

”Det lyder som en slidt frase, men jeg synes, at kalenderen ret hurtigt blev fyldt. Det er utroligt at tænke på, at jeg engang kunne arbejde 40 til 50 timer om ugen. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle få tid til det i dag,” siger Mette Pilgren, der dyrker fitness, spiller golf om sommeren, træner til svømmeløbet Christiansborg Rundt, er gået i gang med at lære crawl og powerwalker i skoven.

Hun har også deltaget i et projekt på det lokale bibliotek, ”Hold hjernen frisk”, som er fortsat som en læsekreds, og hun mødes med venindegrupper på kryds og tværs. Der er også tid til de tre børnebørn, som hentes fast en eftermiddag om ugen.

”Om jeg en dag finder et arbejde, skal jeg ikke forsværge, men jeg kan ikke se lige nu, hvordan jeg skal få tid til det,” siger Mette Pilgren.

Hendes mand, Preben Mortensen, gik på efterløn i 2009, da hans firma indskrænkede. Han havde selv tænkt på det, fordi han ikke følte sig tilpas på arbejdspladsen, så det passede ham fint, at nogen kom og tog beslutningen for ham.

”Jeg har det skønt. Overgangen fra arbejde til pension var blid, fordi jeg har så mange hobbies,” siger Preben Mortensen.

Han spiller elbas i flere bands og holder meget af musik a la det tidligere britiske orkester The Shadows. Om vinteren dyrker han fitness tre gange om ugen, og om sommeren spiller han golf og gammelmandsfodbold.

”Man får mange bekendtskaber, som bliver til venner,” siger Preben Mortensen, der har samlet på frimærker hele sit liv.

”Jeg troede, at nu fik jeg tid til at ordne samlingen, men det er overhovedet ikke sket.”

”Planlæg din pension i tide” er overskriften på endnu et oplæg fra scenen, som der også er fuldt hus til. Her fortalte PFA’s forbrugerøkonom Carsten Holdum, at vi lever længere, og at de ældste kunder i PFA nu er op mod 90 år. Det kan medføre flere dilemmaer, når man skal planlægge sin pension økonomisk.

”Hvor gammel skal man regne med, at man bliver?”, sagde Carsten Holdum, der forklarede, at jo længere man strækker sin pension, jo mere får man ud af det skattemæssigt, og man får også mere i folkepension. Hvis man derimod dør tidligt, når man ikke at få brugt alle de penge, man har sparet op. Så vil nogle hellere bruge pengene her og nu.

Dagens underholdende indslag var med livsstilsekspert Anne Glad, kendt fra DR 1’s ”Kender du typen” og P1-podcasten ”Bogselskabet”. Hun talte under overskriften ”De nye seniorer”.

”Titlen hentyder til, at seniorer ikke er, hvad de har været. De er lavet på en anden fabrik i dag,” sagde Anne Glad om begrebet senior, hvis betydning ifølge hende stadig mangler at blive defineret.

”Hvornår er man senior? Det der med at tale om alder giver ikke så meget mening mere, men det gør det at tale om livsfaser. For alder er ikke, hvad det engang var. I dag løber nogle 67-årige maraton og bliver forældre, andre 67-årige sidder på plejehjem og kan ingenting. Og ’det grå guld’ er et frygteligt begreb, der handler om, at reklamebranchen vil have jeres penge,” sagde Anne Glad.

Hun definerede de nye seniorer som nogle, der skal i gang med det gode liv, hvor man fyrer den af og ikke kan forstå, at man engang havde tid til at gå på arbejde. De er også fra en generation, der har fået nøjsomhed med hjemmefra og derfor ikke ødsler penge væk. Man køber noget, der kan holde længe, og tager man på en jordomrejse, skal der også være grøddage.

Det er også en generation, der har fået stuffocation, tingsforstoppelse, og derfor er oplagt, også af økonomiske grunde, til at engagere sig i deleøkonomi, det vil sige dele værktøj, biler og andre produkter.

”Fællesskaber er en grundværdi for jeres generation, så det er oplagt at tage deleøkonomi til jer. At dele ting er en nem måde at spare penge på. Også for de 68 procent over 60 år, der er singler, for det er dyrt at være single,” sagde Anne Glad, der sluttede af med en opfordring til de tilstedeværende:

”Husk at tage et fjumreår. Brug lidt tid på at finde ud af, om I skal have en ny kæreste eller uddannelse, og hav det lækkert.”