Prøv avisen

Artikelsamling: Introvert eller ekstrovert?

Det kan være udfordrende at være introvert i en verden, der på mange områder bliver bygget op omkring ekstroverte værdier.

Herunder har vi udvalgt en rækker artikler, der dykker ned i temaet. Læs blandt andet personlige beretninger om, hvorfor vi ofte fejlagtigt vurderer introverte mennesker som kedelige og stille, eller bliv klogere på, hvordan det er at være et introvert menneske på et arbejdsmarked, der i stigende grad lægger vægt på ekstroverte værdier.

1: Hvordan lever man som et stille menneske på et højtråbende arbejdsmarked?

I det moderne arbejdsliv hersker et ekstrovert ideal, som gør det sværere for indadvendte mennesker at agere efter deres præferencer. Men vi bør i højere grad udnytte vores forskelligheder, siger erhvervspsykolog.

Læs artiklen her.

2: Sofie er introvert: Der findes mange myter om os – men de passer ikke

Der findes umådeligt mange myter om, hvad det vil sige at være introvert. Jeg har lyst til bare at sige: Nej, nej og nej. De passer ikke. Vi er ikke eremitter. Vi hader ikke andre mennesker. Vi er ikke socialt kejtede, og vi går ikke i deformt tøj.

Læs kronikken her.

3: Anja Rykind-Eriksen: Vi introverte skal også være her

Jeg er altid velforberedt, og jeg er virkelig god til at planlægge og strukturere. Fordi jeg hader overraskelser. Jeg er hverken kedelig, mærkelig eller socialt handicappet. Jeg er bare introvert, skriver Anja Rykind-Eriksen.

Læs hele artiklen her.

4: Den, der lever stille, lever ikke godt i vores samfund

Jeg er introvert. Men jeg er meget mere end det. Alligevel er det, som om min stille væremåde er det, der træder tydeligst frem. Hvorfor? Fordi vi lever i et samfund, hvor det handler om at tale og om at være på, at handle og præstere, skriver kronikør i ny serie.

Læs kronikken her.

5: Komiker Sanne Søndergaard: I weekenden er jeg introvert

Komiker og forfatter Sanne Søndergaard optræder i aften med sit standupshow ved Kvinfos 8. marts-fest i København. Men når spotlyset er slukket, nyder hun at pusle i haven og at lægge puslespil.

Læs artiklen her.

6: Vi må væk fra den tanke, at verden er for de ekstroverte

Det er ikke de ekstrovertes skyld, at jeg sommetider kan føle, at der er noget galt med mig – nej, det er snarere mine andre med-introverte. Det er det, at vi bruger ordet som en forklaring på vores måde at være på eller vores manglende deltagelse i live.

Læs kronikken her.

7: Hvorfor mener vi som samfund, at nogle personlighedstræk er forkerte?

Jeg er hverken genert eller asocial, jeg er bare introvert. I dag passer jeg stadig ikke ind, men i dag ved jeg, at det er helt okay. I dag har jeg fundet styrken i at stå udenfor. Når jeg har behovet for at være med, så træder jeg ind i det, men ellers lader jeg være, skriver studerende Nanna Rahbek Jørgensen.

Læs debatindlægget her.

8: Astrid Krag: Jeg trives bedst, når huset er fuld af mennesker

Nyudnævnt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er vokset op med rolige og rutineprægede weekender. I dag trives hun bedst med, at kalenderen er fyldt op med haveprojekter, familiebesøg – og arbejde.

Læs artiklen her.

9: Den rette til jobbet? Det vil personlighedstesten hjælpe med svar på

Søger man et nyt arbejde, skal man med ganske stor sandsynlighed udfylde en personlighedstest. For mens folk ansættes for deres faglighed, fyres de ofte på grund af deres personlighed, lyder en gammel sandhed.

Læs artiklen her.

10: Test dig selv: Er du introvert eller ekstrovert?

Prøv testen – hvor du skal markere en række udsagn med "sandt" eller "falsk" – og find ud af, hvilken type personlighed du har.

Testen er lavet med udgangspunkt i bogen "Fordelen ved at være indadvendt" af Marti Olsen Laney.

Tag testen her.

Illustration: Morten Voigt.
Sofie Jensen Traulsen.
Karina Andersen
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Steen Brogaard
Giovanni Niese
Illustration: Rasmus Juul