Prøv avisen
Jul og julepynt

Jytte Abildstrøm: Julens budskaber gælder hele året

Når Jytte Abildstrøm har gæster uden for juleperioden, kan de godt grine lidt af, at hun altid har et ”glædelig jul” klistermærke hængende på vinduet, men både klistermærket og grantræet i forhaven minder skuespilleren om, at hun holder jul hver dag. – Foto: Leif Tuxen

Vi skal passe på hinanden og miljøet året rundt, siger skuespilleren Jytte Abildstrøm

Gennem ruderne fra Jytte Abildstrøms vindue kan et lille grønt grantræ, en juleugle og to julenisser anes. I juleperioden er juletræet pyntet med gedebukke lavet af halm. I resten af året minder grantræet i forhaven hende om, at hun vil leve efter julens budskaber om fred og kærlighed hver eneste dag. Julens betydning er nemlig vigtig for den 84-årige tidligere teaterleder og skuespiller Jytte Abildstrøm, der bor i et økologisk seniorfællesskab i Roskilde.

”Jeg elsker julens budskaber, men jeg er ikke typen, der har gemt julepynt fra jeg var barn. Dog har jeg et stort klistermærke, hvor der står ’glædelig jul’, som en ven har lavet til mig. Det hænger på vinduet hele året,” siger 84-årige Jytte Abildstrøm.

I seniorfællesskabet i Roskilde er der nyttehaver, dyr og træer. I fællesskabet forsøger de nemlig at leve selvforsynende og økologisk. For den tidligere teaterdirektør og skuespiller er julen en særlig påmindelse om, at man skal passe på hinanden og på moder jord. Det er netop derfor, hun har plantet et juletræ ude i forhaven.

”Hver gang jeg ser træet, bliver jeg mindet om, at jeg agter at leve efter julens budskab i alt, hvad jeg gør. Vi skal ikke kun være gode ved hinanden i juletiden, vi skal passe på hinanden og på miljøet hele året rundt. Det samme gør min julenisse i vindueskarmen, selvom mine gæster synes, det er fjollet. Så svarer jeg bare, ’at jeg holder jul hele året’.”

Selvom Jytte Abildstrøm, som hun selv fortæller, holder jul hele året, nyder hun at tilbringe den 24. december sammen med sin familie.

”Min far var arbejdsløs under Anden Verdenskrig, så fællesskabet fik en helt særlig betydning i juletiden. Samværet med maden, juletræet og julesalmerne er stadig det vigtigste for mig juleaften.”

”Der er for meget lys i juletræerne i dag. Jeg mener, at lyset kommer fra sjælen, og derfor sætter jeg utrolig megen pris på et enkelt pyntet træ. Når jeg kommer til juleaften hos min søn, Peter, hvor jeg har holdt jul de senere år, glæder jeg mig over det pyntede træ, men det må ikke tage overhånd,” siger Jytte Abildstrøm.

Når Jytte Abildstrøm ikke er hjemme i sin lejlighed i det økologiske seniorfællesskab i Roskilde, går hverdagen med at holde foredrag om vedvarende energi i det åndelige og fysiske liv. Hun mener, at vi skal tænke mere over vores handlinger, som påvirker det fysiske og åndelige liv Den livsstil går godt i spænd med julens traditioner, mener Jytte Abildstrøm.

”Når vi går hånd i hånd om træet og synger ’Dejlig er jorden’ bliver jeg mindet om, hvor vigtige budskaber salmerne har. Alle burde lytte til ordets betydning og leve efter det. Og vi skal ikke kun holde hinanden i hånden rundt om træet – vi burde holde hinandens hænder hver eneste dag,” lyder det fra den tidligere teaterdirektør, der mener, at vi i fællesskab skal ændre vores dårlige vaner og skal tænke på de kommende generationer, der skal kunne nyde jorden, ligesom vi har kunnet.

”’Et barn er født i Betlehem’ er en af mine yndlingssalmer, men hvis vi ikke passer på jorden, hvordan vil kommende slægter så have det? Vi skal tænke over, hvad vi går rundt og synger om juletræet juleaften, og vi skal lægge stor værdi i de budskaber, de har,” siger hun.

Jytte Abildstrøm har et lille juletræ med en juleugle og to julenisser stående i sin forhave. I juleperioden er træet også pyntet med gedebukke lavet af halm. – Foto: Leif Tuxen
Jytte Abildstrøm er i julehumør hele året, derfor er nisserne også fremme året rundt - også udenfor. Foto: Leif Tuxen