Prøv avisen

Cirkusprinsessen er tilbage i manegen

Heste er det vigtigste i forestillingerne i Cirkusgården, ligesom i det klassiske cirkus. Det skal handle om dem og om Katja Schumann, som i denne forestilling. Foto: René Schütze/Ritzau Foto

Katja Schumann er født ind i en gammel cirkusslægt. Hendes liv har været cirkus og heste, fra før hun kan huske, og selvom det traditionelle familiecirkus er ved at forsvinde, er det også cirkuslivets kvaliteter, der skal fylde i alderdommen

Lidt uden for Løkken i Vendsyssel ligger et nedlagt landbrug, der ligner en illustration til den sørgelige historie om Udkantsdanmarks forfald. Stuehuset ser ud, som venter det på en bulldozer.

Men vender man ryggen til den faldefærdige bygning, er udsigten mere opløftende. De to længer er sat i stand og har fået nyt tag. Der er plantet træer og anlagt rosenbede på gårdspladsen, og et stort rødt skilt med billeder af hvide heste og et venligt udseende vildsvin fortæller om drømmen bag forandringerne. Kom og oplev Cirkusgården!

Ejeren af den forfaldne ejendom er 67-årige Katja Schumann, tidligere cirkusprinsesse, hestedressør og femte generation i en traditionsrig gammel cirkusfamilie. Efter mange år i New York i The Big Apple Circus, hvor hendes daværende mand, Paul Binder, var direktør, er hun vendt hjem til Danmark. Nu er hun og hendes samlever Luffe Bøgh ved at opbygge et minicirkus på den gamle gård.

Heste skal være det vigtigste i forestillingerne, ligesom i det klassiske cirkus, og Cirkusgården skal være et sted, hvor lokale unge kan være med, hvor børnefamilier, pensionistforeninger og hestefolk kan opleve nærværende og uprætentiøse forestillinger, og hvor stuehuset måske kan blive museum for cirkusheste og det rejsende cirkusliv, som er ved at forsvinde.

”Skal vi i cirkus i dag?”, siger en venlig gammel mand med høj sort hat inde fra billetlugen til en dreng, der lige akkurat kan få sin nysgerrige næse op over skranken til Cirkusgårdens billetsalg.