Ny troskabsapp skal hjælpe par til bedre kommunikation

Blomsterhandlere og restaurantansatte skal løbe hurtigt for at følge med efterspørgslen i morgen, hvor det er valentinsdag. Men mange par skal være bedre til at sætte pris på hinanden i hverdagen og ikke blot gemme roserne til særlige lejligheder. Det skal en ny app hjælpe med

YouTwo er en virtuel tete-a-tete, hvor kun brugeren og dennes udvalgte kommunikerer via mobiltelefonen. Det gør man ved hjælp af korte beskeder, som sendes under forskellige kategorier af hjerter. Man kan eksempelvis sige tak for at have kørt børnene til svømning med et praktisk hjerte. Eller minde om, at man glæder sig til at ses senere med et intimt hjerte.
YouTwo er en virtuel tete-a-tete, hvor kun brugeren og dennes udvalgte kommunikerer via mobiltelefonen. Det gør man ved hjælp af korte beskeder, som sendes under forskellige kategorier af hjerter. Man kan eksempelvis sige tak for at have kørt børnene til svømning med et praktisk hjerte. Eller minde om, at man glæder sig til at ses senere med et intimt hjerte.

En ny såkaldt troskabsapp skal hjælpe par med at kommunikere bedre med hinanden. App'en, som bliver lanceret i morgen, valentinsdag, hedder YouTwo, og den skal gøre det nemmere for par at vise hinanden påskønnelse og nærhed, også når det er hverdag.

Bag app'en står 30-årige Martin Backs fra Hvide Sande i Vestjylland, som er gift på syvende år med Kristine Ruby Backs. Han sagde sit fuldtidsjob op og blev lærervikar for at kunne hellige sig udviklingen af en app, som ifølge ham er hårdt tiltrængt.

”I dag har vi høje forventninger til vores parforhold, og et kig på skilsmissestatistikken fortæller, at vi ikke bliver i forhold, der ikke lever op til de forventninger. Men ofte er det svært at holde gang i ilden, og kommunikationen og nærheden begynder at halte, i takt med at forelskelsen fortager sig og erstattes af en stresset hverdag. Her tror jeg, 'YouTwo' kan hjælpe par med holde fast i det positive,” forklarer Martin Backs.

Som navnet antyder, er YouTwo en virtuel tete-a-tete, hvor kun brugeren og dennes udvalgte kommunikerer via mobiltelefonen. Det gør man ved hjælp af korte beskeder, som sendes under forskellige kategorier af hjerter.

Man kan eksempelvis sige tak for at have kørt børnene til svømning med et praktisk hjerte. Eller minde om, at man glæder sig til at ses senere med et intimt hjerte.

Martin Backs håber, at hans opfindelse kan gøre par bedre til at tune sig ind på hinandens sprog.

”YouTwo gemmer historikken, så man altid kan se tidligere beskeder. Og så holder den styr på, hvilken type hjerte I er flittigst til at dele. På den måde kan man se, om det for eksempel er et større hit hos partneren, at man planlægger en spontan tur i biografen, end at man slår græsplænen i weekenden,” siger Martin Backs, der heller ikke lægger skjul på, at projektet er værdipræget.

”Jeg mener, at for mange i dag giver for hurtigt op. Et parforhold må gerne gøre ondt.”

Mattias Stølen Due er psykolog og forfatter til bogen ”Pas på parforholdet”. Han er ansat ved Center for familieudvikling, som har bistået Martin Backs i udviklingen af YouTwo.

”Det er positivt, at app'en sætter fokus på det værdsættende og positive blik på parforholdet. Vi stiller høje krav til vores partnere i dag, og der kan være en tendens til, at man fokuserer på manglerne og glemmer kvaliteterne hos den anden,” siger Mattias Stølen Due.

Han understreger dog, at app'en næppe kan hjælpe par, der slet ikke er i stand til at kommunikere med hinanden.

”Hvis man befinder sig i et forhold, der er i dyb krise, så skal man nok ikke forvente, at app'en med et snuptag kan redde stumperne. Men den er nyttig som et forebyggende redskab, eksempelvis hvis uhensigtsmæssige vaner har sneget sig ind i forholdet,” forklarer Mattias Stølen Due.

Tidligere biskop over Ribe Stift Elisabeth Dons Christensen beskæftiger sig også med parforhold i foredrag og i sin bog ”Det sårbare samliv - en bog om voksen kærlighed”.

Hun mener, at en app måske kan være nyttig for nogle, men at den samtidig er udtryk for en trist udvikling.

”Jeg er helt enig med Martin Backs i, at vi er for hurtige til at opgive forhold, når vi oplever modgang. Og hvis en idé som denne får nogle til at tænke sig om en ekstra gang, så har den sin berettigelse. Men det hviler nu engang på en trist præmis, for er det ikke indlysende, at et parforhold ikke blot handler om ens eget behov, men i mindst lige så høj grad ens partners. Det er udtryk for, at vi moderne mennesker først og fremmest er forbrugere. Vi forbruger apps, og vi forbruger hinanden. Det ser vi også med en dag som valentinsdag, hvor vores kærlighed udtrykkes i blomster og middage. Men det er ikke i forbruget eller i app'en, vi finder nærhed,” lyder det fra Elisabeth Dons Christensen, hvis mand ikke behøver fare til blomsterhandleren i morgen.

”Jeg har det med valentinsdag, som jeg har det med mors dag og fars dag. Der er ikke nogen, der skal fejre mig specielt de dage, for det er ikke dage, der er til for partnere, mødre eller fædre, men for at fremme vores forbrug.”