Prøv avisen
Seniorliv

Danmark er dejligst om sommeren – men ikke uden telefon og internetadgang

Lis M. Frederiksen har været i sommerhus uden moderne teknologi. Men de måtte gribe sig selv i en rastløshed og en tomhed, som var tankevækkende og uvant. Moderne menneskers narko, at være på og online hele tiden, skriver hun.

Vores kontakt med omverdenen – for slet ikke at tale om børn, børnebørn, venner - er i dag knyttet helt tæt sammen en eller anden form for elektronisk kommunikation

Du skulle op på højen bag ved huset, hvis du ville fange et telefonsignal og ringe. Du kunne heller ikke se, om nogen havde ringet til dig og lagt en besked, når du befandt dig inde i huset eller på grunden. Der var ingen mobildækning på adressen.

Vores ellers trofaste og pålidelige mobile wi-fi-netværk kom også til kort heroppe i Vestsjælland. Netværket har rejst med os mange steder, specielt i Europa, og aldrig svigtet.

Men det klarede ikke denne sommeradresse, som endda kun ligger 15-20 kilometer fra flere større sjællandske byer. Ingen mails, ingen radio eller podcasts, ingen musik, da regnen begyndte at vælte ned, og der var dømt sommerhushygge på dansk. Vi befandt os på en af de blinde pletter på landkortet, som vi bare havde læst og hørt om, og så havde vi den forkerte leverandør til den adresse.

Det dejlige hus, som vi havde lånt af gode venner, havde naturligvis ikke nogen radio eller noget så gammeldags som en cd-afspiller. Den slags er helt umoderne. Stakken af bøger havde vi for længst taget hul på. Strikketøjet var også flyttet med. Matador og Ludo og en stak andre spil manglede heller ikke. Papiravisen havde vi ladet andre få glæde af. Alligevel måtte vi gribe os selv i en rastløshed og en tomhed, som var tankevækkende og uvant. Moderne menneskers narko, at være på og online hele tiden? Var vi to gamle også blevet ramt af bacillen? Nogle gange kunne man være heldig at fange et telefonsignal på et hjørne af terrassen.

En dag fik vi lidt af et chok og hoppede i stolene, da telefonen ringede inden døre. Området er tæt bevokset af meget store, smukke og høje træer, og vi fik at vide af vores it-leverandør, at når træer er våde i forbindelse med regn, har signalet ekstra svært ved at trænge igennem. Men det lykkedes altså en enkelt gang. Vores livline til omverdenen var parkeringspladsen ved den lokale brugs. Her var der forbindelse, og vi fik checket mails, læst lidt nyheder. Står verden endnu? Og hvordan udvikler corona sig i Danmark og i verden? Havde vi fred fra sundhedsvæsenet og det offentlige? Var der noget i e-Boks?

Hjemme igen efter en pragtfuld uge i en helt særegen natur skulle sagen undersøges nærmere. Vi lever i et land, hvor alt stort set foregår digitalt. Kommunikation med det offentlige, indkaldelser fra sundhedsvæsenet, løbende dialog med din egen læge. En stribe app’er forekommer i dag næsten uundværlige så som Mobilbank, Mobilepay, e-Boks, Google Maps, nyheder, aviser, Skype, radio, tv, Coop. Min egen liste er meget længere.

Vores kontakt med omverdenen – for slet ikke at tale om børn, børnebørn, venner – er i dag knyttet helt tæt sammen med en eller anden form for elektronisk kommunikation. Der er stadig nogle ældre i dette her land, som ikke er stået på it-udviklingen. Men de bliver færre og færre, og deres liv kan være kompliceret, fordi vigtig post bliver leveret så sjældent, en til to gange om ugen. Jeg kender en nærtstående meget syg person, som har mistet vigtige aftaler i forbindelse med behandling, fordi posten bliver bragt ud så sjældent. Kort sagt er vores samfund i dag vævet uløseligt ind i alverdens it-løsninger. Vi er blevet gjort afhængige, vil jeg påstå.

Men der er i dag ikke krav til teleselskaberne om 100 procent dækning, får jeg at vide i Forbrugerrådet. Selskaberne køber frekvenser, når der er auktioner hvert 3-5 år. Men det er forskelligt for hvert enkelt selskab, hvor stærk dækning det vælger at købe. Nogle reklamerer med Nordens stærkeste dækning eller landets stærkeste dækning. Det kan de jo kun gøre, hvis der er hold i påstanden.

I det kommende efterår skal Folketinget diskutere, hvilke krav der skal stilles til selskaberne, når de snart igen skal købe frekvenser. Lad os håbe, at politikerne er skarpe i deres krav. Også i tyndtbefolkede områder og i sommerhusområder er computeren et helt afgørende arbejdsredskab. Den flytter med, når man flytter ud i landet, og det vil vi jo gerne have, at folk gør både i kortere perioder og permanent. Der er vitterligt så dejligt rundtom i Danmark. Men it-udviklingen og dermed afhængigheden er kommet for at blive, og tiden kan ikke skrues tilbage.