Danskernes sexliv er omgivet af myter

Ny bog tager fat på en række generaliseringer og halve sandheder om sex

Forfatterne forklarer de mange myter på det seksuelle område med, at seksualitet både er mystisk og tabubelagt. Ingen ved, hvordan det seksuelle opleves af andre, og i en søgen efter at forstå sig selv giver man plads til generaliseringer og genfortællinger, hvilket igen giver rum til nogle af de halve sandheder, som behandles i den letlæste bog.
Forfatterne forklarer de mange myter på det seksuelle område med, at seksualitet både er mystisk og tabubelagt. Ingen ved, hvordan det seksuelle opleves af andre, og i en søgen efter at forstå sig selv giver man plads til generaliseringer og genfortællinger, hvilket igen giver rum til nogle af de halve sandheder, som behandles i den letlæste bog.

Den Danske Ordbog giver to udlægninger af, hvad en myte er. Traditionelt er det beretningen om guders eller overmenneskelige skikkelsers liv og gerninger. Men en myte er også en forestilling, som kritikløst og ofte fejlagtigt accepteres af mange mennesker, især til støtte for herskende værdier eller institutioner. Og det er denne udlægning af myter, man skal have in mente, når man læser sexologerne Sara Skaarup og Per Holm Knudsens ”100 myter om sex”. Bogen er udkommet på FADL’s Forlag.

Men er der 100 myter om sex? Det spørgsmål stillede de to forfattere sig tidligt i processen, da de lavede forundersøgelser, og omkring 200 myter dukkede op. Forfatterne forklarer de mange myter på det seksuelle område med, at seksualitet både er mystisk og tabubelagt. Ingen ved, hvordan det seksuelle opleves af andre, og i en søgen efter at forstå sig selv giver man plads til generaliseringer og genfortællinger, hvilket igen giver rum til nogle af de halve sandheder, som behandles i den letlæste bog.

En af de 100 myter lyder: ”Unges seksuelle debut er tidligere og tidligere.” Sådan ser virkeligheden ikke ud. Den seksuelle debutalder er 16 år, og sådan har det været siden 1960’erne. Det har professor i sexologi Christian Graugaard vist i en undersøgelse fra 2014. Går man længere tilbage i historien, er der dog noget om myten. I 1945 var den seksuelle debutalder 19 til 20 år for mænd og 18 til 21 år for kvinder.

En anden myte knyttet til alder lyder: ”Ældre mennesker mister sexlysten.”

Med reference til den store igangværende undersøgelse ”Projekt sexus” afviser forfatterne den påstand. ”Projekt sexus” viser, at 30 procent af de adspurgte på 70 år eller derover har haft sex inden for de seneste fire uger. Men er det sundt at have et aktivt intimt liv i ens alderdom?

Forskere fra Michigan State University lavede i 2016 en undersøgelse blandt 2200 mennesker i alderen 47 til 85 år.

Her konkluderede man, at kun kvinder opnåede en gavnlig fysisk effekt af sex, mens mænd havde forøget risiko for forskellige hjerte-kar-lidelser som følge af de fysiske anstrengelser.

En tredje myte, som bliver behandlet i bogen, tager fat på temaet utroskab: Det er oftest mænd, der er utro – kvinder er det sjældent. YouGov lavede en online undersøgelse om utroskab i 2015, som viste, at hver syvende mand, der var gift eller samboende, havde været sin partner utro, mens kun hver 14. kvinde havde været sin mand eller kæreste utro. Man kan diskutere validiteten i en online undersøgelse om utroskab. I USA findes der en statistik over utroskab, som viser, at utroskab er stigende, og her er der langt større lighed mellem kønnene. 54 procent af kvinderne og 57 procent af mændene i et parforhold havde været utro.

Generelt er der hos par et ønske om at dele seksualiteten med deres partner. En af de myter, som undersøges, lyder: ”Parforhold uden sex er dødsdømte.” Forfatterne understreger, at sex ikke er lige vigtigt for alle, og råder til skepsis, når man læser rubrikker som ”Så tit skal I have sex for at være lykkelige”. Men måske er der alligevel en slags gylden regel. Et studie foretaget blandt 25.000 canadiske par viser, at de mest tilfredse par havde samleje en gang om ugen.