Kender du de 10 grundfølelser?

Forskning har vist, at alle mennesker er født med en række universelle grundfølelser. Læs mere om de ti grundfølelser her

Fodbold er noget, der kan bringe både positive og negative grundfølelser frem. Danmarks nederlag til England under VM i 2002, fik flere fans til at fælde en tåre i regnen, men ikke alle fans var fyldt af negative grundfølelser.
Fodbold er noget, der kan bringe både positive og negative grundfølelser frem. Danmarks nederlag til England under VM i 2002, fik flere fans til at fælde en tåre i regnen, men ikke alle fans var fyldt af negative grundfølelser. . Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix.

1. Interesse
Er en følelse, der fører opmærksomheden mod et objekt, en hændelse eller en proces. Oftest forklares interesse også som nysgerrighed. Kan hæmmes tidligt ved oplevelser af manglende bekræftelse og afvisning.

2. Glæde
Kan opleves som en boblende champagnefølelse og en varme i brystet og fra top til tå. Glæden kan forsvinde ved gentagne smertefulde hændelser.

3. Irritation/vrede
Vrede kan udløses af uretfærdighed, fysisk kamp, når man føler sig truet eller oplever konflikt, angst og ydmygelse. Undertrykkes vreden kan man udvikle en selvudslettende adfærd og blive deprimeret.

4. Tristhed
En tung følelse, der kan fortælle os noget om, hvad der er vigtigt for os, det vi længes efter og savner. Gråd er en vigtig udtryksform, som kan lindrer tristheden. Vil man ikke acceptere sin tristhed kan tristheden udvikle sig til en depression.

5. Angst
At være bange og ængstelig er naturligt om end ubehageligt. Det kan opleves som alt fra en lettere uro til lammelse og panik. Alt fra hjertebanken til svedige håndflader. Angst bliver først problematisk, når den hæmmer de daglige gøremål.

6. Misundelse/jalousi
Vi kan alle blive misundelige. Vi kan eksempelvis blive misundelige, hvis andre får en opmærksomhed, som vi selv længtes efter. I nogle kulturer er jalousi mere accepteret end i andre. Jalousi forbindes også med at markere sig i en rivalisering og som en drivkraft mod magt. Misundelse betragtes ofte som en mildere form for jalousi.

7. Skam
Skam udløses, når egne eller andres grænser bliver overskredet. Skammen siger: ”Jeg er forkert”. Den aktiveres, når vi kommer til kort og føler os utilstrækkelige. Man kan beskrive skammen, som ”de andres øjne indeni mig, som vurderer mig udelukkende negativt.”

8. Skyld
Udløses ved brud på normer eller regler. Den ”siger” at jeg har gjort, tænkt eller følt noget forkert. Mange andre faktorer end reel skyld kan udløse skyldfølelse.

9. Hengivenhed/nærhed/ømhed
God, varm følelse, som er vigtig for tilknytning. Den kan hæmmes, hvis vi gentagne gange har dårlige erfaringer med relationer. Nogle associerer sorg med denne følelse, andre glæde. Nogle tør ikke føle hengivenhed overfor andre voksne, men kan genkende den i forhold til børn og dyr.

10. Afsky/foragt
Foragt og afsky er nært beslægtede følelser. Foragt er en intens følelse af negativ modvilje og væmmelse. Den kan ligne had og indebærer følelsen af overlegenhed eller nedladenhed. En person, der foragter en anden, ser ned på den anden. Foragt kan udløses af en overtrædelse af moralske og sociale kodeks, som mangel på respekt, dårlig smag eller pli. Afsky udløses ofte ved brud på fysisk renhed.

Kilde: Gry Stålsett. Uddrag af hendes kommende bog, ”Følelsernes ABC – en håndbog i emotionel førstehjælp”