Den sande historie om fodsporene i sandet

En ung forelsket skolelærer skrev i 1964 et digt, som viste sig at have universel appel. Ingen vidste, at det var hende, som var forfatteren

Den sande historie om fodsporene i sandet

Der findes utallige versioner af historien om fodsporene i sandet. Her følger et kort resume: Et menneske ser sammen med Gud på sit livs scener. Hvert klip viser to sæt fodspor. Det ene sæt fodspor tilhører mennesket, og det andet er Guds, men så er der scener, hvor der kun er et sæt fodspor i sandet. Mennesket spørger Gud, hvorfor der kun var et sæt fodspor i de scener. Gud svarer:

”Aldrig nogensinde har du vandret alene gennem prøvelser og fristelser. De gange, du kun så et sæt fodspor, var, da jeg bar dig.”

Historien har vundet stor udbredelse, og man kan finde den gengivet på alt fra postkort til tekrus ikke mindst i England og USA. Men man leder typisk forgæves efter oplysninger om forfatteren til teksten.

For nylig udkom så bogen ”Fodspor i sandet” på forlaget Pro Rex, som har oversat canadieren Margaret Fishback Powers’ bog. Hun er i dag 77 år, pensioneret lærer og forfatter til teksten og i øvrigt også en række sange.

Margaret Fishback Powers skrev digtet i 1964 kort tid efter, hun havde mødt den mand, hun siden blev gift med. Parret havde gået tur ved en strand og talt om deres fælles fremtid, og da det blev aften, kunne hun ikke sove og satte sig og skrev teksten, som siden har vist sig at have en universel appel.

Kort tid efter hun havde skrevet det, sendte hun en kopi til sin mor. Hendes mor sendte en kopi til en nær ven, som var lægemissionær i Congo. Missionæren blev taget til fange, men hun havde digtet i sin lomme i fangenskabet. Det er den første af talrige beretninger om, hvordan ”Fodspor i sandet” er blevet delt og har fundet vej til mennesker, typisk uden de har vidst, at det var en canadisk lærer, som havde skrevet digtet.

En augustdag i 1989 ændrede Margaret Fishback Powers’ liv sig. Sammen med ægtefællen og de to voksne døtre tog hun til Golden Ears Park i British Columbia. Besøget udviklede sig dramatisk. Den ene datter mistede fodfæstet, faldt i det hvirvlende vand og blev kastet over mod vandfaldet. Margaret Fishback Powers så på ægtefællen, Paul Powers, der var hjertepatient. Han slog sig på brystet og faldt om, mens datteren kæmpede for sit liv i vandfaldet.

Datteren blev hårdt kvæstet, og ægtefællen blev indlagt på intensiv, hvor en sygeplejerske kom med ”Fodspor i sandet”. Hun læste digtet og rundede af med at sige, at hun ikke vidste, hvem der havde skrevet teksten. Da den hjertesyge mand sagde til sygeplejersken, at det var hans kone, som var forfatter til digtet, tolkede sygeplejersken det, som om patienten talte i vildelse.

Fire år efter den augustdag udkom første udgave af Margaret Fishback Powers ”Footprints: The True Story Behind the Poem”. Bogen er senere genudgivet og nu også oversat til dansk.