Prøv avisen

Overblik: Den store linje gennem årtiet

Hvilke begivenheder har påvirket os i de forgangne 10 år? En gennemgang af Kristeligt Dagblads arkiv og de nominerede til ”Årets ord”, som hvert år kåres af Dansk Sprognævn og DR P1, danner baggrund for denne tidslinje over de begivenheder, der kom til at præge danskernes liv i 2010’erne

2010
Vi skulle ikke langt ind i årtiet, før vi tog nye værktøjer som iPad og NemID til os i de danske hjem. I følgebrevet, som danskerne modtog i postkassen, hed det sig, at NemID skulle være ”din adgang til det digitale Danmark”, og i Kristeligt Dagblad kunne man ved årsskiftet læse, at vi nu befandt os i ”computernørdernes tid”, hvor Facebook-stifter Mark Zuckerberg, Steve Jobs fra Apple og WikiLeaks’ Julian Assange blev omtalt som 2010’s mest markante personer.

I 2010 talte vi også om Udkantsdanmark, Vandkantsdanmark og ”den rådne banan” som et mindre flatterende udtryk for de danske landdistrikter, mens VK-regeringen havde travlt med blandt andet den genopretningspakke, der i kølvandet på finanskrisen skulle rette op på det store underskud i statskassen.

Blandt de nominerede til årets ord: Vuvuzela (vinder) / kødklister / askesky / WikiLeaks / cafépenge / hjertestarter

2011
Mens der i flere arabiske lande var høje forventninger om politiske forandringer under ”det arabiske forår”, indledtes 2011 på den hjemlige front med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale om afskaffelse af efterlønnen. Trods Løkkes ambitioner fik Danmark i september 2011 en ny S-R-SF-regering med Helle Thorning Schmidt (S) som landets første kvindelige statsminister i spidsen.

Nordmanden Anders Behring Breivik udløste i juli en bombe i Regjeringskvartalet i Oslo, hvor otte blev dræbt. Herefter skød og dræbte han 69 – fortrinsvis unge – mennesker fra det norske arbejderpartis ungdomsorganisation AUF på øen Utøya, inden han blev anholdt af politiet.

Blandt de nominerede til årets ord: Arabisk forår (vinder) / spindoktor / assimilation / fedtafgift / fattigdomsydelse

2012
Selvom året begyndte med festligheder, hvor hele det officielle Danmark trak i gallatøjet, da Dronningen i januar markerede sit 40-års regentjubilæum, blev der i 2012 også plads til nogle intense debatter. Den største kirkepolitiske diskussion kom til at handle om kirkelige vielser af homoseksuelle, som S-R-SF-regeringens kirkeminister Manu Sareen (R) fik gennemført en lov om i juni. Allerede den første dag gjorde par af samme køn brug af muligheden for at holde juridisk gyldigt kirkebryllup.

I 2012 stiftede vi desuden også bekendtskab med mediefænomenet ”Dovne Robert”. Den københavnske kontanthjælpsmodtager med en anarkistisk livsindstilling, Robert Nielsen, blev katalysator for årets store debat om, hvorvidt alle skal arbejde.

Blandt de nominerede til årets ord: Stenalderkost (vinder) / løftebrud / akutjob / fattigkarina / hipster / ny nordisk

2013
Efter flere mislykkede forsøg på at nå til enighed i lærerkonflikten trådte lockouten for i alt 50.000 lærere og børnehaveklasselærere i kraft i april 2013. Tre uger senere afskaffede regeringen og Folketinget lærernes arbejdstidsregler, hvilket førte til massive demonstrationer foran Christiansborg.

På en mark uden for Hedensted samledes en anden folkemængde sig i september 2013. Det var frivillige fra foreningen Retten til Liv, der opsatte 16.000 kors for at markere det antal aborter, der hvert år foretages i Danmark.

I september rejstes minareten ved landets første stormoské i København.

Det blev i 2013 også afsløret, at Lars Løkke Rasmussen (V) i sit arbejde som formand for organisationen GGGI, som den danske stat støttede med bistandsmidler, havde været på 15 rejser med luksushoteller og limousineture for cirka 700.000 kroner. To uger efter fremlagde Lars Løkke sine rejsebilag på et tre timer og 43 minutter langt pressemøde – uden at sige undskyld.

Blandt de nominerede til årets ord: Undskyld (vinder) / hashtag / ghettodigter / stormturisme / selfie

2014
Der udbrød noget nær folkeopstand i Danmark i begyndelsen af året, da Københavns Zoo besluttede at aflive giraffen Marius.

Danmark var i maj vært for det internationale Melodi Grand Prix. Vinderen blev den skæggede Conchita Wurst fra Østrig.

Politisk trådte den nye skolereform i kraft i august, så eleverne nu blandt andet fik længere skoledage med mere understøttende undervisning og bevægelse i løbet af dagen.

Danmark trak endegyldigt sine soldater ud af Afghanistan efter 12 år i landet, hvor 43 danske soldater mistede livet. Danmark blev det land, som i forhold til indbyggertal mistede flest soldater i løbet af Nato’s indsats.

Vi blev også stadig mere digitale. MobilePay, der i dag har fire millioner brugere, blev udbredt som betalingsform, og fra november 2014 blev det obligatorisk for danskerne at kunne modtage post fra offentlige myndigheder digitalt via e-Boks.

Blandt de nominerede til årets ord: MobilePay (vinder) / regnbueaktivist / IS / ebola / tys-tys-kilde

2015
Terroren, som vi havde været vidner til i udlandet med angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, kom til Danmark den 14. februar, hvor Omar El-Hussein skød og dræbte filminstruktør Finn Nørgaard ved Krudttønden i København og sårede fire betjente. Efterfølgende skød og dræbte han den jødiske vagtmand Dan Uzan ved synagogen i København og sårede to betjente. Sidst på natten blev gerningsmanden selv dræbt af politiet, da han åbnede ild mod ordensmagten. Efterfølgende blev der arrangeret et optog og formet en fredsring om synagogen. Senere på året i november blev Frankrig igen ramt af terror seks forskellige steder i Paris, herunder på spillestedet Bataclan. I alt blev 129 dræbt og over 350 sårede som følge af angrebene.

Lars Løkke Rasmussen (V) blev igen statsminister efter folketingsvalget i juni efter et valg, hvor Dansk Folkeparti fik stor opbakning i det såkaldte ”gule Danmark” og blev det største borgerlige parti. Også nyere partier som Alternativet, der stillede op for første gang, og Liberal Alliance fik vind i sejlene.

Astronauten Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet.

Migranter fra verdens brændpunkter nåede i september til Danmark, hvor flere hundrede ankom til Rødby på Lolland, og i dagene efter kunne man se mennesker gå på de danske motorveje på vej mod Sverige.

Godt 21.000 søgte asyl i Danmark i 2015, men i de følgende år faldt tallet kraftigt.

I december afholdt FN et klimatopmøde i Paris, hvor Danmark skrev under på en juridisk bindende klimaaftale.

Blandt de nominerede til årets ord: Flygtningestrømme (vinder) / befolkningskløft / fredsring / klimaaftale / venligboer

2016
Facader med det røde skilt og posthornet blev en stærkt udryddelsestruet art i Danmark. I april skrev Kristeligt Dagblad, at der nu kun er fire ”rigtige” posthuse tilbage i Danmark. Kort tid efter blev to af de resterende posthuse erstattet af postbutikker i lokale supermarkeder.

Mens briterne valgte, at Storbritannien skulle forlade det europæiske samarbejde i EU ved den såkaldte Brexit-afstemning, og Donald Trump vandt præsidentposten i USA, kunne man på busserne herhjemme læse reklamebannere, hvorpå der stod ”Hvorfor tro på en gud?” og ”Hvorfor koster tro noget?”. Ateistisk Selskabs udmeldelseskampagne var medvirkende til, at hele 10.300 danskere meldte sig ud af folkekirken på ét kvartal, hvilket er det højeste registrerede antal på så kort tid nogensinde.

Vi læste også om migranters overgreb på kvinder i Køln nytårsaften og senere om terror i Bruxelles i marts, i Nice i juli og i Berlin i december. Ud fra hensynet til den interne sikkerhed, herunder faren for, at terrorister skulle krydse den danske grænse, havde Danmark allerede i januar sat proppen i, placeret politi ved grænserne og indført midlertidig grænsekontrol.

Blandt de nominerede til årets ord: Danskhed (vinder) / brexit / gyllegate / shitstorm / smykkelov / trumpisme

2017
500-året for Reformationen blev fejret med gudstjenester, kulturarrangementer og faglige debatter landet over.

Fejringer var der i det hele taget mange af i 2017, hvor Aarhus agerede europæisk kulturhovedstad, og kvindelandsholdet inspirerede en ny generation af unge fodboldspillere, da de vandt sølvmedaljer ved sommerens europamesterskaber i Holland.

Men også i 2017 slog terrorister, inspireret af Islamisk Stat, flere steder til mod uskyldige. Blandt andet i London i marts, Stockholm i april, Barcelona i august, og efter en koncert i Manchester i maj, hvor en selvmordsbomber dræbte 22 mennesker og sårede 120.

Herhjemme varede bandekonflikten i København næsten et halvt år og kostede tre liv, mens 25 blev såret.

Blandt de nominerede til årets ord: Kvindelandshold (vinder) / disruption / kvotekonge/ fake news / #MeToo / clickbait

2018
Gule, afsvedne græsplæner. Afbrændingsforbud. Den lange tørkeperiode henover sommeren satte for alvor også skub i klimadebatten. Den svenske klimaaktivist Greta Thunbergs idé om at skolestrejke for klimaet spredte sig til Danmark – ja, helt til Australien. Og der blev spurgt, hvad vi hver især kunne gøre for at mindske vores klimaaftryk. Skal der oksekød eller plantefars på din tallerken? Vil du virkelig flyve på sommerferie?

2018 blev desuden et år, hvor mennesker fra velrenommerede banker og Socialstyrelsen blev afsløret i økonomiske ugerninger, og hvor man med nye styrelser forsøgte at genvinde borgernes tillid til Skat efter flere års skandaler. Også i år fyldte integrationsspørgsmål meget med debatter om burkaer, håndtryk, bandekriminalitet og en øde ø.

I december blev danske Louisa Vesterager Jespersen og en norsk kvinde dræbt af terrorister i et bjergområde i Marokko.

Blandt de nominerede til årets ord: Hvidvask (vinder) / plantekød / habitbandit / identitetspolitik / samtykke / borgerforslag / udflytning

2019
24.000 danske skoleelever og studerende klimastrejkede en fredag i marts som en del af en global klimabevægelse med 2100 strejker verden over for at få politikerne til at gøre mere for at mindske klimaforandringerne. Sidenhen er aktionen blevet gentaget flere gange henover året.

2019 begyndte på brutal vis med en togulykke på Storebæltsbroen, hvor otte personer omkom. Under terrorangrebene i Sri Lanka i april omkom mindst 290 mennesker – herunder tre danske børn – mens omkring 500 mennesker blev såret.

I april gik mere end 850 års historie op i flammer, da den berømte domkirke Notre Dame i Paris pludselig brændte. Over 14 millioner turister besøger hvert år Notre Dame for at beundre det femskibede kirkerum. Nu må de vente, indtil katedralen er genopbygget – med store økonomiske donationer fra rigmænd.

Ved folketingsvalget i juni søgte vælgerne mod de gamle partier igen, og det blev rød blok, der løb med sejren. Efter længere tids forhandling og udarbejdelse af et såkaldt forståelsespapir kunne statsminister Mette Frederiksen (S) præsentere sin socialdemokratiske mindretalsregering.