Præstationssamfundet er kommet med i seng: Der er gået perfektionisme i seksualiteten

Tegning: Rasmus

Tegning: Rasmus Juul

Hvis vi ellers kunne tale med vores oldeforældre, så ville de dåne, hvis de hørte, hvordan lysten og forplantningen i dag er gået hver til sit
Christian Graugaard

Frisindet, friheden og selvbestemmelsen i forhold til seksualitet har måske aldrig været større, men friheden er udfordret af nye normer. Præstationssamfundet smitter af på det intime samliv, mener Christian Graugaard, der er professor i sexologi

Rigtige mennesker har rigtige mangler, og det er netop det kiksede og mislykkede, som giver tilværelsen modhager og kontur. Så lad for himlens skyld kroppen og kønnet og kærligheden stritte og drop angsten for afvigelse og social censur.”

Christian Graugaard i ”I skønneste uorden”.

Christian Graugaard er professor i sexologi. Længe inden han fik sit professorat ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, havde han markeret sig i debatten som formand for Sex og Samfund gennem et årti. Han er læge, men har sit virke i krydsfeltet mellem kroppen, kønnet og seksualiteten.

Da vi aftaler interviewet, siger han, at han egentlig hellere vil kaldes ”intimolog” end sexolog. Man skal ikke tale længe med ham for at opdage, at han synes, at seksualiteten alt for ofte reduceres til et mekanisk spørgsmål om genital funktion. For ham er det vigtigt, at sanseligheden, ømheden, nærheden og fortroligheden også bliver inddraget.

I hjemmet på Østerbro i København står bøgerne tæt. Han ikke bare læser, men oversætter lyrik og skriver egne tekster fra essayistiske refleksioner til rejsebreve og erotiske

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.