Derfor kan du føle dig uoplagt, selv når vejret er dejligt

Solen skinner, og der er grund til at føle sig veloplagt, men for op mod hver fjerde betyder foråret, at de føler sig mere dvaske, trætte eller ligefrem deprimerede. Det kaldes ”forårstræthed”

Tegning: Morten Voigt
Tegning: Morten Voigt.

Vi er midt i en sjældent solrig maj måned. Parker og bænke, gader og stræder er fulde af smilende mennesker, der nyder de varmende stråler, og det hele er lige til at blive i godt humør af. Men hvis du alligevel føler dig mere end almindeligt træt og uoplagt, er du langtfra alene.

Fænomenet er blevet så udbredt, at det har fået sin egen betegnelse: Forårstræthed.

At der kan forekomme årstidsbestemte udsving i humør og energiniveau har været kendt helt siden sjette århundrede, men er mest forbundet med vinteren, der ikke mindst her i Norden kan gøre enhver træt eller modløs.

Men lyset kan altså for nogle have samme effekt.

Forskningen på området er stadig sparsom, men en undersøgelse fra Stockholm Universitet, som der jævnligt refereres til, viser, at cirka hver fjerde faktisk oplever en særlig træthed i løbet af foråret. Endda i en grad, så de har sværere ved at koncentrere sig og mest bare har lyst til at sove dagen væk.

Det kan der være flere forklaringer på. I den tunge ende er det velkendt, at antallet af selvmord og selvmordsforsøg topper i marts, april og maj – formentlig især fordi den spirende årstid kan forstærke følelsen af ensomhed og meningsløshed, når alle andre virker til at blive gladere. Så for nogle kan trætheden måske være relateret til depressive træk.

Solen kan ikke blot påvirke vores humør, men også søvnbehovet.

Når solen står tidligere op og går senere ned, sådan som det er tilfældet lige nu, sover vi generelt mindre – faktisk op til en time mindre i døgnet i forhold til om vinteren. Og selvom vores behov også er mindre, kan det mærkes på energiniveauet.

Ikke mindst fordi vi gerne forsøger at holde fast i vores normale søvnmønster ved eksempelvis at bruge mørklægningsgardiner. Så det er altså en dårlig idé.

Det er også en mulighed, at den øgede lysmængde og det, at vi befinder os mere udenfor om foråret, giver hjernen så kraftige stimuli, at det påvirker kroppens biologiske balance, mener flere søvnforskere. I det hele taget er vi generelt mere i gang, når vejret er godt, og det kan i sig selv tærre på kræfterne.

Det er således velkendt, at meget frisk luft – eksempelvis om bord på en båd – har en tendens til at gøre os mere trætte. Forskerne har svært ved præcist at forklare hvorfor, for rent fysiologisk burde der ikke være nogen sammenhæng, men måske er det netop de ekstra og nye indtryk, man får ved at opleve ting, man måske ikke oplever til hverdag, der gør både krop og hoved mere træt.

Hjerneforskere peger på, at mennesket er indrettet med en slags psykisk manuskript, som vi bruger til at forudse de situationer, vi er i i hverdagen. Når vi bevæger os uden for normalen, bruger vi derfor ekstra energi.

Endelig er der varmen. Alle kender til det at blive mere ugidelig, når man færdes i varme, så hvis der ikke er aircondition eller god udluftning på arbejdspladsen i disse dage, kan det i sig selv være del af forklaringen på, at du måske føler dig mere uoplagt.

Eller også bruger du bare for meget af dit krudt på at ærgre dig over, at du er fanget bag et skrivebord, mens turisterne spiser de is, du skulle have haft.