Prøv avisen

Jytte på 72 år lever klimavenligt: Det handler om sund fornuft og at se værdien i det nære

”Jeg værdsætter det nære. Det betyder noget for mig, at jeg har det godt i mit hjem og kan være sammen med min familie og dyrke mine interesserer, og det kræver hverken flyture eller højt forbrug,” fortæller den 72-årige pensionist Jytte Ravn Tversted.

Jytte Ravn Tversted har aldrig prøvet at flyve og heller ikke købt en trøje, for hun har strikket sine egne, siden hun var syv år. Hun føler ikke, hun har manglet eller er gået glip af noget

Når 72-årige Jytte Ravn Tversted tænker tilbage på sin barndom, er der én dag, hun særligt husker. Det er hendes konfirmationsdag og ikke kun på grund af dagens festligheder, men fordi det var den dag, hun for første gang prøvede at bære et nyt stykke tøj:

”Min konfirmationskjole var det første færdigkøbte tøj, jeg ejede. Jeg var 13 år dengang, og jeg kan huske, at det gjorde stort indtryk på mig at få den her flotte kjole på. Jeg følte mig meget fin i den, fordi stoffet var så fint og rent, og den var mere tætsiddende omkring taljen end det tøj, jeg ellers gik i, så den var uden tvivl med til at understrege, at det var en særlig dag,” fortæller Jytte Ravn Tversted, der indtil 1960 kun havde prøvet at gå i hjemmesyet tøj med en praktisk funktion.

Hun er opvokset som den ældste af tre søskende på en gård i Salling i en tid, der stadig var præget af rationeringer efter Anden Verdenskrig, og hvor hun ikke bare lærte, at nyt tøj var forbeholdt særlige lejligheder, men at man høster sine egne grøntsager og undgår enhver form for madspild. En livsstil, hun i høj grad har taget med sig videre gennem livet, og som på mange måder kan betegnes som en nøjsom og bæredygtig levemåde, som mange – særligt unge – i dag i stigende grad stræber efter:

”Jeg havde ikke tænkt over, at den måde, jeg lever på, er bæredygtig, før hele klimadebatten begyndte. Jeg ved heller ikke, om jeg vil kalde den nøjsom, men jeg har altid levet fornuftigt, og det lyder måske lidt kedeligt, men jeg har ikke manglet noget. Jeg har altid kunnet købe det, jeg havde brug for, men det handler om at mærke efter, inden man køber noget, om det er nødvendigt, ligesom det gælder for mad, hvor man kan mærke efter, om man nu har brug for det ekstra stykke kage,” siger Jytte Ravn Tversted, der tidligere har arbejdet som omsorgsassistent, men i dag er pensionist.

Hendes hjem i Silkeborg kan heller ikke karakteriseres som hverken spartansk eller sparsomt indrettet, men hun forklarer, at hun kun har ting, som betyder noget for hende, og at tingenes betydning ikke har noget med deres økonomiske værdi at gøre:

”For eksempel betyder mine planter rigtig meget. Jeg finder det meget betydningsfuldt at holde dem i live og kunne skabe noget. Det er det samme med mit strikkeri, for selvom jeg græd, da jeg først skulle lære det som syvårig, har det givet mig stor glæde at kunne give min familie hjemmestrikkede gaver. Og så handler det jo også om kvalitet,” siger Jytte Ravn Tversted, der selv er iklædt hjemmestrik og fortæller, at hun har en trøje, der er 30 år gammel. Hun sætter også en stor ære i at få besøg og har dækket bord med hjemmebagte boller og hjemmelavet marmelade af jordbær og rabarber fra kolonihaven:

”Jeg bager mit eget brød og har altid boller i fryseren, så jeg kan tage et passende antal op, hvis der kommer gæster,” fortæller hun og peger ud i gangen, hvor hun har fået en ekstra fryser til blandt andet alle sine bær, hun dyrker i kolonihaven et stenkast fra det lille rækkehus. Her har hun også krydderurter, grønkål og kartofler.

”Hver gang jeg laver mad, fryser jeg resterne ned. Så kan det bare varmes op, og så sparer jeg også lidt på strømmen,” siger hun.

En bæredygtig bevidsthed og livsstil afspejler sig også i Jytte Ravn Tversteds rejsevaner. Hun har aldrig fløjet og har kun været i udlandet én gang i løbet af de seneste 20 år. Det er dog ikke ensbetydende med, at hun ikke har set andre dele af verden. Da hendes børn var mindre, og hendes mand stadig levede, tog de bilen sydpå for at campere, men de seneste år har hun primært rejst med bus og været på højskole i Danmark. At hun aldrig har fløjet, ser hun dog ikke som et bevidst fravalg, men derimod et tilvalg af det, som betyder noget for hende:

”Jeg værdsætter det nære. Det betyder noget for mig, at jeg har det godt i mit hjem og kan være sammen med min familie og dyrke mine interesserer, og det kræver hverken flyture eller højt forbrug,” fortæller Jytte Ravn Tversted.

Hun forklarer, at hendes interesserer også omfatter læsning, hvorfor hun altid har været en fast biblioteksgænger, og at hun i høj grad føler, hun lærer meget om verden via sin avis. Fraværet af flyture er heller ikke noget, hun husker at have diskuteret med sin mand, men hun er godt klar over, at der er mange i hendes generation, som med tiden er kommet til mange penge og har valgt at dyrke et større forbrug, ligesom der også er andre – blot et par år yngre end hende – der har været påvirket af andre samfundsstrukturer, hvilket hun også kan se på sine søskende, som allerede har fløjet flere gange i år.

”Jeg har aldrig været drevet af at tjene eller snakke om penge, men jeg kunne godt have valgt at flyve, hvis jeg havde haft interesse i det. Det handler om sund fornuft og at se værdien i det nære – både i ens nærområde, de mennesker, der står en nær, og de fysiske ting, man allerede ejer og omgiver sig med,” fastslår hun.

Jeg havde ikke tænkt over, at den måde, jeg lever på, er bæredygtig, før hele klimadebatten begyndte.

Jytte Ravn Tversted, 72 år, pensionist