Prøv avisen
Etisk sagt

Direktør: Skal vi virkelig leve længere for enhver pris?

"Når vi bliver ældre og ældre, får vi som konsekvens sværere ved at forholde os til vores egen dødelighed,” siger Preben Engelbrekt, direktør for Det Nationale Sorgcenter Børn, Unge & Sorg. – Pressefoto.

Preben Engelbrekt, direktør for Det Nationale Sorgcenter Børn, Unge & Sorg, tænker ofte på de mange etiske spørgsmål, som den stigende levealder rummer. For få år siden stod han selv i et lignende dilemma, da hans mor pludselig lå i koma

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Det gjorde jeg, da jeg for nylig medvirkede i flere presseinterviews om den årligt udgivne statistik, der viser, at mænd bliver ældre og ældre, inden de bliver fædre. Den samfundsudvikling skyldes blandt andet, at nogle mænd vægter selvrealisering i de yngre år højere, og at nogle mænd får børn med yngre kvinder senere i livet.

På den ene side af det etiske dilemma er retten til at få børn selvfølgelig ganske klar. Men på den anden side ser vi i Børn, Unge & Sorg i stigende grad, hvordan sene faderskaber kan få store konsekvenser for børnene. Nogle vil opleve, at deres far dør, inden de selv bliver voksne, og mange kommer til at leve med en svækket eller syg far gennem deres barndom eller ungdom. Det er vigtigt, at også denne side af dilemmaet fremlægges.

Hvad er det største etiske dilemma, du selv har mødt?

Det var, da min mor var døende for tre år siden. Det hele var sket så pludseligt. Hun var 69 år. Under en undersøgelse blev hendes tyktarm ved en fejl perforeret, og der blev prikket hul på en kræftsvulst. Det efterlod hende efter nogle dage i koma.

Spørgsmålet var nu, om vi skulle slukke for respiratoren. Efter flere diskussioner nåede jeg sammen med familien frem til, at det var det rette at gøre. Lægerne havde fortalt, at hun – selv hvis de foretog flere operationer på hende, mens hun stadig lå i koma – kun havde et par måneder tilbage at leve i. Og det var vel at mærke et par måneder med kemoterapi, kørestol og stomiposer, såfremt hun overhovedet vågnede. Det var slet ikke den måde, jeg ønskede, at hun skulle slutte sit liv på. Trods den meget dårlige prognose anbefalede lægerne os stadig, at de foretog operationerne. Som om døden er lægevidenskabens nederlag.