Mikkel Fønsskov: Lykken er at cykle hjem efter en bytur med Sibelius i ørerne

Mikkel Fønsskov, 31 år og tidligere vejrvært, nu vært på ”Aftenshowet” på DR, holder af at sidde i marehalmen nord for Limfjorden og kigge ud i horisonten

"Jeg tror på, at vi hver og især er kloge nok til at vide, hvad der er bedst for os selv, uden at andre skal gøre sig kloge på vores vegne,” siger DR-vært Mikkel Fønsskov.
"Jeg tror på, at vi hver og især er kloge nok til at vide, hvad der er bedst for os selv, uden at andre skal gøre sig kloge på vores vegne,” siger DR-vært Mikkel Fønsskov. . Foto: Nikolai Linares.

Hvad er det gode liv for dig?

Risengrød og portvin! Det burde jeg nok ikke sige, men i stedet bevæge mig op i de højere atmosfæriske luftlag og lægge ud med et citat af Rilke eller Hölderlin og føje til, at det gode ved livet er visheden om, at det har en ende. For det er jo gennem døden, at vi lever.

Jeg tror på, at man er nødt til at stille sig under de af livets skybrud, der kommer hen ad vejen, mere end at løbe væk og søge ly. Man får nogle slag og gok i nødden, men man bliver klogere og ankommer til en erkendelse af, at der er ting, man ikke ved, og så lærer man at vende det til en styrke.

Så det gode liv for mig er, når jeg kan sidde med et glas portvin og en portion risengrød gennemblødt af et skybrud og vide, at jeg nok skal blive tør igen.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Mit svar er todelt. Jeg har en indbygget rastløshed, der har taget mig til udlandet for at bo ad flere omgange, fordi jeg har haft og stadig har et behov for at spejle mig selv og mit land i andre steder og disse steders folk og deres skikke. For nogle år siden ville mit svar have været, at jeg har det absolut bedst i en udefinerbar lufthavn et sted i verden. Her har folk hjemme alle steder og ingen vegne.

Følelsen af at være i transit og ikke have hjemme noget sted er befriende. Men i dag er mit svar et andet. For en tid siden læste jeg alt af Holger Drachmann og stødte på digtet ”Paa ædel Stok gror ædel Vin”, hvor han taler om, at vi mennesker er som flygtige fugle, der farer verden over for at finde lykken, men vi finder - hen ad vejen - at den er i vores hjerter. Det er fuldstændig rigtigt.

Min lykke bliver aktiveret, når jeg sidder til en gudstjeneste i Agger eller står i samme bys havn og er omgivet af mennesker, der vil mig det godt, uden at jeg har gjort andet end at være et ordentligt menneske. Så har jeg det godt.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Som en stor del af resten af befolkningen er jeg med i klubben af løbere i Danmark. Derudover ror jeg i kajak, surfer og styrketræner. Det er vigtigt for mig at træne - dels for at min krop ikke falder hen og dels for at være frisk til et arbejde med særprægede arbejdstider.

Hvad er afslapning for dig?

At sidde i marehalmen et sted nord for Limfjorden med en bog og kigge ud i horisonten og være i tvivl om den brydningstime, der er foran mig, er skumring eller gry. At cykle hjem fra en bytur i den københavnske nat med Sibelius' 2. symfoni i ørerne. At plukke havtorn.

Hvad er der altid i dit køleskab?

En flaske med hjemmelavet ingefærdrik lavet på vand, masser af frisk ingefær, citron og akaciehonning. Et lille glas af den hver dag har holdt mig rask i årevis uden at ty til piller og andet vestlig medicin. Kun en dengue-feber opfanget på Sri Lanka kunne drikken ikke klare.

Hvad er din største last?

Kage. Så absolut.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

At man ikke skal lytte særligt meget til råd fra såkaldte sundhedseksperter. Jeg spiser og træner, så jeg føler, at kroppen er i balance.

Jeg gider ikke leve min hverdag efter en liste af gode råd. Jeg tror på, at vi hver og især er kloge nok til at vide, hvad der er bedst for os selv, uden at andre skal gøre sig kloge på vores vegne.

"Jeg tror på, at vi hver og især er kloge nok til at vide, hvad der er bedst for os selv, uden at andre skal gøre sig kloge på vores vegne,” siger DR-vært Mikkel Fønsskov.
"Jeg tror på, at vi hver og især er kloge nok til at vide, hvad der er bedst for os selv, uden at andre skal gøre sig kloge på vores vegne,” siger DR-vært Mikkel Fønsskov. Foto: Nikolai Linares/Scanpix