Eksperten: Fodbolden lærte mig, hvad det vil sige at være dansk

Samtidig med at europamesterskaberne i fodbold går i gang, er kontinentet, der har været hårdt plaget af coronavirus, ved at lægge pandemien bag sig. Fællesskab og fest er på vej tilbage. Kristeligt Dagblad har spurgt en fodboldekspert, hvad hun taler om, når hun ­taler om fodbold. For hvorfor overhovedet gå op i 22 mands sparken til en bold?

 33-årige Arnela Muminovic kom til Danmark fra Bosnien i 1992. Hun har spillet på diverse ungdomslandhold i fodbold. I dag er hun fodboldekspert for blandt andet DR. Bor på Nørrebro i København.
33-årige Arnela Muminovic kom til Danmark fra Bosnien i 1992. Hun har spillet på diverse ungdomslandhold i fodbold. I dag er hun fodboldekspert for blandt andet DR. Bor på Nørrebro i København. Foto: Lærke Posselt

Jeg blev født i Bosnien i Jugoslavien, og min mor har altid underholdt med, hvordan jeg tumlede rundt i hendes mave, når landet spillede landskamp. På mange måder var det jugoslaviske landshold den sidste bastion, som formåede at holde sammen på landet på tværs af de etniske spændinger, og det minder os om fodboldlandsholdenes samlende kraft. Og selvom historien om Bosnien i dag på ingen måder er rosenrød, så rummer det bosniske landshold spillere fra alle tre etniciteter, og det viser meget godt, at sport kan være med til at samle en nation på trods af kaos og sociale kløfter.

Artiklen fortsætter under annoncen