Det gode liv: En bjergetape i Tour de France på tv er ren afslapning

Morten Skrubbeltrang, 37 år, tidligere generalsekretær i Kirkefondet, nu generalsekretær i FDF, holder af hverdagene, når han har nået det, han skulle nå

Morten Skrubbeltrang arbejder som generealsekretær på at føre en ny ambition for FDF ud i livet: At give børn og unge et ståsted at møde verden fra med relationer, tro, leg og samfundsengagement.
Morten Skrubbeltrang arbejder som generealsekretær på at føre en ny ambition for FDF ud i livet: At give børn og unge et ståsted at møde verden fra med relationer, tro, leg og samfundsengagement. Foto: Leif Tuxen.

Hvad er det gode liv for dig?

Det er et liv, hvor tingene hænger sammen. Hvor jeg kan få enderne til at nå sammen i det, jeg laver, og med dem, jeg er sammen med. Det gode liv er også et sted med fællesskab, et sted, hvor man har følelsen af at høre til, og med en rummelighed, hvor der er plads til forskellighed, og hvor man kan få lov til at være den, man er. Det er også at være sammen med min kone og datter og nyde min familie og at have et arbejde, som er udfordrende og meningsfyldt. Det er et privilegium, når man synes, at noget, man bruger meget tid på i sit liv, giver mening.

Hvornår har du det bedst med dig selv?

Generelt har jeg det godt med mig selv hver dag. Jeg holder af hverdagen, netop fordi den i det store hele hænger sammen. Derfor handler det ikke om, at jeg har gjort noget helt fantastisk, for eksempel lavet en halv ironman og derfor kan sidde med benene oppe, men om hverdagene, som der er flest af i ens liv.

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

Det er det onde spørgsmål. Jeg gør for lidt lige for tiden. Jeg har løbet en del og vil stadig gerne, men det er det, jeg ender med at gå på kompromis med, når jeg skal have tingene til at hænge sammen. Men jeg kan mærke, at jeg skal gøre mere og mere for at komme i god form, og det må være et tegn på, at jeg burde komme i gang. I samme forbindelse med ting, jeg har gjort og bør gøre, så har jeg en henvisning liggende til en fysioterapeut på grund af ondt i ryggen. Men når det så går over med ryggen, får jeg ikke kontaktet fysioterapeuten.

Hvad er afslapning for dig?

Ofte har jeg følelsen af at slappe af, også i hverdagen, når jeg har nået det, jeg havde tænkt, jeg skulle nå den dag. For så er der tid til at være sammen med familien, læse en bog og se fodbold i tv. Når der er Tour de France-cykelløb i fjernsynet om sommeren, kan det at se en hel bjergetape fra klokken 10.30 til 17.30 være afslappende. Det er nærmest meditativt at se på, for der går virkelig mange timer, hvor tingene er stille og rolige, før det hele så afgøres i et ryk eller lignende, der måske tager 30 sekunder. Men hvis jeg har en hel masse andet, der skal nås, bliver det ikke afslapning at bruge en hel dag på en sportsbegivenhed, men bare forkert brug af tid. Min kone er fra Indien, og når vi er på familiebesøg, har jeg nogle uger, hvor jeg i høj grad slapper af. Jeg har ingen aftaler, er på ferie blandt mennesker, jeg holder af, og der er tid til at cykle ud og købe engelske aviser og en kop kaffe i en kiosk og stå og se menneskemængden passere forbi. Det er afslapning for mig.

Hvad er der altid i dit køleskab?

Mælk og grøntsager. Mælk, fordi så kan man altid servere en portion havregrød, hvis min datter på to et halvt år er sulten.

Hvad er din største last?

Vi er en kageglad familie. Det kan være, at nogle synes, det er en last - eller er det bare en usund livskvalitet? Men ellers gør jeg ikke noget, som jeg ikke bør gøre.

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

Jeg har ikke rigtig fået noget, der har sat sig i mig. Det skulle være, hvis man har gået med noget et stykke tid, og nogen siger: Se nu at komme til læge! Men vi lever ikke efter bestemte sundhedsråd eller diæter, men vi lever heller ikke usundt. Vi lever et almindeligt hverdagsliv med spaghetti med kødsovs og boller i karry, hvor der er blendet grøntsager i.