Sygeplejerske: En god nats søvn gør meget

Vi har altid set børn med rod i døgnrytmen, men det er min klare fornemmelse, at der er flere i dag – til trods for, at intet tyder på, at børn generelt har fået sværere ved at sove, siger Malene Klinkby Lind, sygeplejerske på børneafdelingen på Herning Sygehus

Malene Klinkby Lind, sygeplejerske på børneafdelingen på Herning Sygehus
Malene Klinkby Lind, sygeplejerske på børneafdelingen på Herning Sygehus. Foto: Privatfoto.

Der kommer alle slags forældre med mange forskellige typer af bekymringer ind ad døren hos os. Ofte har de en henvisning fra egen læge, som specifikt skriver, at forældrene er meget bekymrede. Det handler ganske ofte om børn, der græder meget og sover lidt, men de fejler faktisk aldrig noget. Vi har altid set børn med rod i døgnrytmen, men det er min klare fornemmelse, at der er flere i dag – til trods for, at intet tyder på, at børn generelt har fået sværere ved at sove.

Mange af forældrene er meget fokuserede på ting, de har læst på nettet, og nu vil de gerne have en afklaring. De har prøvet alt muligt, men intet virker, og så er de blevet usikre. Det er ikke, fordi de mangler uddannelse eller viden, de ser blot en tryg havn hos os og søger hjælp. Og det giver vi gerne. Indtil for fire år siden var det lidt tilfældigt, hvem der lige havde vagten, og hvilke erfaringer der blev givet videre til forældrene. I dag har vi nogle klare pædagogiske retningslinjer, vi følger, men vi er selvfølgelig først og fremmest sygeplejersker, som yder dem faglig rådgivning og lader dem sove ud, så de har mere overskud og ro. Det er i sig selv ofte med til at gøre barnet mere roligt. Vi sender dem typisk hjem efter fire-fem dage, og der kan vi meget ofte se, hvor stor nytte vi har gjort, men det er også dyrt for sundhedsvæsenet. Planen er at gøre systemet mere ambulant, så forældrene sendes hurtigere hjem og hjælpes gennem telefonisk opfølgning.

Når forældrene kommer til os, skal de selvfølgelig hjælpes, men vi er enige om, at raske børn og deres forældre ikke hører til på hospitalet, og at vi bør bruge vores ressourcer bedre. Især om vinteren, hvor vi har travlt med blandt andet infektioner, kan det være svært for os at rumme de overbekymrede forældre.