En mand, der forstår at holde tæt

Henning Fode har det meste af sit liv arbejdet sub rosa, under rosen. Udtrykket er fra romertiden og står for fortrolighed og tavshedspligt. Derfor har han en rose øverst i våbenskjoldet

Dronningens kabinetssekretær Henning Fode fylder/fyldte 70 år 28. januar i år. –
Dronningens kabinetssekretær Henning Fode fylder/fyldte 70 år 28. januar i år. – . Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix.

Vægten er næste ”umulig ikke at ramle ind i” for en person med den karriere, Dronningens kabinetssekretær Henning Fode har haft.

”Det, der så kan være interessant, og som også passer med mit valgsprog ’Retfærd og Anstændighed’, er hjerterne under. De er modstykket til den rene vægt,” siger den tidligere rigsadvokat og chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og forklarer.

”Vægten, det klassiske tegn for retsvæsenet og lighed for loven, balancerer mellem det onde og det gode, men retfærdighed skal også udøves med hjertet. Man skal ikke bare stikke de konkrete omstændigheder ind i en maskine og se, hvilket resultat der kommer ud. Det er nødvendigt at behandle hver sag for sig og afbøde utilsigtede virkninger af den strenge retfærdighed – den, man kender som øje for øje, tand for tand.”

Og det anstændige hensyn gælder ikke kun i enkeltsager: ”Men i hele samfundet og i reguleringen af borgernes adfærd skal det anstændige, medmenneskelige hensyn med i overvejelserne,” mener Henning Fode.

Øverst i våbenskjoldet findes en hvid rose. Den står for sub rosa. Det er et udtryk fra romertiden, at når man taler under rosen, så taler man i fortrolighed.

”Det er en henvisning til, at en række af de funktioner, jeg har haft, måske især i PET og tilsvarende her i kongehuset, men også andre af mine stillinger, har forudsat en betydelig grad af fortrolighed, tillidsfuldhed og tavshedspligt,” siger han.

Egebladene under rosen er tegnet på Henning Fodes nuværende funktion som Dronningens kabinetssekretær. Gyldne egeblade er et embedstegn på civile uniformer. Også kronen er med som signal om Henning Fodes nuværende stilling.

Hjelm og hjemklæde findes i de fleste våbenskjold, men her har hjelmen en medalje om halsen?

”Ja. Men jeg kan altså ikke huske hvorfor,” siger Henning Fode med den åbenhed og humor, som ”systemets mand” også er kendt for.

Som de fleste modtagere af storkorset af Danneborgordenen i dag, havde Henning Fode ikke et familievåben at hente inspiration fra.

”Derfor må man tænke forfra over, hvad det er, man gerne vil have skal symbolisere ens karriere, og det drøftede jeg med kongelig heraldiker Ronny Andersen. Det er ham, der har fået de gode idéer, og de dårlige, jeg har fået, har han sikkert jordet,” siger Henning Fode.

Farverne guld og blå kom an på en prøve.

”Vi forsøgte faktisk med sølv og rød, og det harmonerede ikke. Så det er et rent visuelt indtryk, at det blev guld og blåt.”