Prøv avisen

En sportsgren, der er helt ude i skoven

Fire medlemmer af Hvalsø Orienteringsklub før et løb. Foto: Leif Tuxen

Danmark er verdensmester i orienteringsløb. Tusindvis af almindelige mennesker dyrker dog også sporten, der udfordrer både fysik og intellekt

Fire medlemmer fra Hvalsø Orienteringsklub står i ly for regnen under et stort bøgetræ i udkanten af Storskoven i Hvalsø. Det er den ugentlige træning, og en af deltagerne er formanden for klubben, 60-årige Flemming Hjorth Jensen, en anden er klubbens kasserer, 82-årige Sune Frederiksen, og alle fire har de spændt et kompas om tommelfingerne og har et kort i hånden. Det gør det noget nemmere, når man skal løbe og orientere sig på samme tid, forklarer Sune Frederiksen, mens han peger på kortet over skoven.

Kortet er præget med forskellige farver og skraveringer, der beskriver terrænet. Jo grønnere, et område på kortet er, des tættere og mere ufremkommelig er bevoksningen. Er et område gult, er det åbent terræn, er der skraveret med lilla, er det forbudt område. Er der hvidt på kortet, er det et område med let bevoksning, forklarer klubbens formand og peger hen på et skovområde, som for avisens udsendte alligevel synes rigeligt bevokset til at være en udfordring, hvis man først skal spurte igennem med kort og kompas.

På kortet ses også en masse brune streger. De markerer højdeforskelle.

”Jo flere brune streger, man vælger at krydse, jo mere ømme stænger får man,” forklarer Flemming Hjorth Jensen.

Over de forskellige farver og skraveringer er banens poster markeret med violet. Banerne findes i forskellige sværhedsgrader, forklarer 24-årige Jesper Skovsborg Mortensen, Han joker med, at han har dyrket orienteringsløb i 25 år. Begge hans forældre er nemlig engagerede i sporten, så både han og hans søskende har været med, siden de kunne gå.