Engagementet kommer fra hjertet

Pensionsselskabet PFA’s Brug Livet Fonden har kåret ”Årets hjertesager”, som også får økonomisk støtte. Et af dem er foreningen Brugernes Akademi, der arbejder for at forbedre stofmisbrugeres vilkår og sundhedstilstand

”Man skal brænde for det,” siger Anja Plesner Bloch (siddende med lyst hår), der er initiativtager og leder af foreningen Brugernes Akademi. Hun er her sammen med medarbejderen Mirtzi Godske (th.) og Johnny, Dorte (på hug)og Christine (stående), der er frivillige i lokalerne på Vesterbro i København. – Foto: Leif Tuxen.
”Man skal brænde for det,” siger Anja Plesner Bloch (siddende med lyst hår), der er initiativtager og leder af foreningen Brugernes Akademi. Hun er her sammen med medarbejderen Mirtzi Godske (th.) og Johnny, Dorte (på hug)og Christine (stående), der er frivillige i lokalerne på Vesterbro i København. – Foto: Leif Tuxen.

Frivillige ildsjæle i Danmark blev hyldet, da PFA i torsdags fejrede 10-året for pensionsselskabets Brug Livet Fonden og kårede ”Årets hjertesager”. Den velgørende fond støtter og skaber opmærksomhed om de mennesker rundt omkring i landet, der hjælper andre til at bruge livet. Denne gang blev fem såkaldte hjertesager valgt ud af i alt 72 indstillede, som man forinden havde kunnet stemme på via fondens Facebook-side.

En af årets hjertesager er foreningen Brugernes Akademi, der arbejder for at forbedre udsatte stofmisbrugeres vilkår og møde med samfundet. Med kåringen følger 50.000 kroner til foreningens arbejde, som dens initiativtager og leder, Anja Plesner Bloch, tog imod.

”Jeg er glad og stolt over, at der er så mange, der synes, det er en god idé og stemte på os. Det er altid dejligt, når ens arbejde bliver anerkendt,” siger 49-årige Anja Plesner Bloch.

Hun har selv været stofbruger, som foreningen kalder det, og er i dag i metadonbehandling på sjette år. Hun tog initiativ til foreningen for otte år siden, fordi hun så, at ikke bare hun selv, men også andre stofbrugere, var uheldig med systemets behandling af dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg ville gerne ændre på det hele, så der blev flere typer behandlingstilbud, bedre vilkår, bedre sundhedstilbud, mere omsorg, og at stofbrugere behandles som patienter. Og så manglede der brugerstemmer,” siger Anja Plesner Bloch.

De hjertesager, der er kåret i år, støtter udviklingshæmmede, udsatte personer, personer ramt af sygdom samt hjemløse og afspejler den mangfoldighed, som der har været igennem de 10 år, PFA Brug Livet Fonden har eksisteret. Bestyrelsen med formand, Torben Dalby Larsen, der også er formand for PFA Holding og Pension, i spidsen har valgt de fem sager ud fra, hvilke der har fået mange stemmer i afstemningen. Desuden har bestyrelsen haft fokus på at vælge mindre sager, der ikke er kendte i den brede offentlighed. Håbet er, at det kan give et ekstra rygstød i form af økonomisk støtte og øget synlighed. Fonden har også skelet til, at nogle af de kårede er forholdsvis nystartede og/eller arbejder lokalt.

”Idéen er ikke at gøre noget for dem, der i forvejen har den store opmærksomhed, men for dem, der i udgangspunktet er præget af ildsjæle. Det vil sige nogle, der ikke har en stor organisation bag sig, og som har set en udfordring og gør noget ved det. Det kalder vi hjertesager,” siger Torben Dalby Larsen, der er tidligere chefredaktør for Sjællandske Medier og i dag er engageret i bestyrelsesarbejde.

Han peger på, at individualiseringen i det danske samfund, hvor enhver er sig selv nærmest, ikke er for aftagende, tværtimod, er den blevet mere udbredt.

”Men samtidig er der kommet flere ressourcestærke, og det er også kendetegnende for den gruppe af mennesker, der gerne vil gøre en forskel, og som, når de ser en udfordring eller et problem og bliver indignerede eller interesserede i det, kaster sig over det og gør noget. Det er ildsjæle, som er tændt på en sag, og som de brænder for ”

”Det er naturligt for PFA at være med til at støtte, ikke med millionbeløb, men med beløb, som ikke batter for de store etablerede hjælpeorganisationer, men som betyder noget for mindre grupper og er med til at skabe synlighed og økonomisk hjælp til for eksempel at producere en film, deltagelse i Folkemødet på Bornholm eller andet,” siger Torben Dalby Larsen.

For Brugernes Akademi og dets leder, Anja Plesner Bloch, er økonomisk støtte velkommen. For det beløb, som foreningen modtager sammen med kåringen som en af årets hjertesager, betyder blandt andet, at der kan gives mere i løn til de brugere, der arbejder på foreningens projekt ”Pakkebiksen”. Her arbejder socialt udsatte borgere, der har et socialt frikort – det vil sige, at de må tjene 20.000 kroner om året ud over kontanthjælpen og førtidspensionen – med at pakke sterilt injektionsudstyr. Det sendes herefter til private borgere, væresteder og varmestuer, hvor der ikke er noget sterilt udstyr eller kun i begrænset omfang. Formålet er at nedsætte risikoen for hepatitis C og andre følgesygdomme af et stofforbrug, da smitten opstår ved at dele såkaldt værktøj.

Endnu et projekt, ”Ud af C’eren”, er et udgående test- og udredningstilbud til mennesker, der er i risikogruppen for hepatitis C, som uden behandling kan medføre døden. Brugernes Akademi holder desuden oplæg og foredrag om stofbrug, behandling, skadesreduktion, forældreskab/børn i pleje og hepatitis C. Fælles for oplæggene er, at de tager udgangspunkt i brugerens perspektiv.

”At få økonomien til at hænge sammen og gøre sig gældende på området er svært. Jeg har siddet i mange udvalg i forskellige styrelser og ministerier, og bare det at få flyttet et komma i en tekst er svært. Så man skal brænde for det. Men jeg oplever, at vi har fået mere rum og taletid, og når der skal tages beslutninger på misbrugsområdet, bliver vi taget med på råd. Men der er lang vej igen,” siger Anja Plesner Bloch.

Et fokusområde for Brugernes Akademi er stofbrugeres sundhedstilstand, som er væsentligt dårligere end gennemsnittet i den danske befolkning.

”Mange stofbrugere har livsstilssygdomme, som vi får 20 år før andre. Folk over 40 år har 10 tænder tilbage i munden. Og 80 procent over 40 år har svær eller moderat kol. Selv om stofbrugere i dag lever længere end tidligere, er livskvaliteten ringe på grund af dårligt helbred. Der bliver ikke gjort nok fra sundhedsvæsenets side, fordi stofbrugere bliver opfattet som kriminelle og ikke så meget som en patientgruppe, selv om det er det, vi er,” siger Anja Plesner Bloch.

Brugernes Akademi har adresse i Dannebrogsgade på Vesterbro i København. Foreningen, der har to fastansatte medarbejdere, har kontakt med mange stofbrugere, også via en Facebook-gruppe med 700 medlemmer. Den har cirka 400 telefonrådgivninger om året og varetager også bisiddersager.

Stofbrugere er ikke en ensartet gruppe, siger Anja Plesner Bloch:

”Vi er meget forskellige, og alle skal have hjælp på det niveau, de har brug for. Og alle kan ikke blive stoffri, så det, vi sigter efter, er en bedre livskvalitet.”