Prøv avisen
Krop&sjæl

Et nyt år - et nyt liv?

Når jeg siger farvel til slik, gamle vaner eller andet godt fra fortiden, har jeg pludselig en mulighed for at opdage, hvad den gamle vane egentlig var med til at give mig. På den måde kan jeg blive bevidst om, hvad jeg faktisk har brug for, og jeg kan begynde at lede efter det ad nye veje. Jeg behøver nemlig ikke lade mig forføre af vanens magt. For i dag er nemlig den første dag i mit nye liv, skriver Marianne Florman.

Personligt synes jeg, der er noget befriende ved at have et nytårsforsæt. Men kun hvis jeg formulerer det i positive vendinger og hele tiden holder mig for øje, at hver dag i det nye år er den første dag i resten af mit liv, skriver Marianne Florman

Nytåret og alle vores velmenende nytårsforsætter bliver ofte sat til diskussion. Er det godt eller dårligt at sætte sig et mål for det nye år? Der er alligevel alt for mange nytårsforsætter, der bliver droppet allerede efter de første dage eller uger i det nye år. Så er det umagen værd at drømme om nye vaner og droppe alle de gamle, kan man roligt spørge sig selv.

Personligt synes jeg, der er noget befriende ved at have et nytårsforsæt. Men kun hvis jeg formulerer det i positive vendinger og hele tiden holder mig for øje, at hver dag i det nye år er den første dag i resten af mit liv. Ikke noget med at se tilbage og ikke noget med at dunke mig selv i hovedet.

Når jeg siger farvel til slik, gamle vaner eller andet godt fra fortiden, har jeg pludselig en mulighed for at opdage, hvad den gamle vane egentlig var med til at give mig. På den måde kan jeg blive bevidst om, hvad jeg faktisk har brug for, og jeg kan begynde at lede efter det ad nye veje. Jeg behøver nemlig ikke lade mig forføre af vanens magt. For i dag er nemlig den første dag i mit nye liv.

Der er alt for mange, der hænger sig fast i fortiden. De tænker om deres nytårsforsætter, at nu er det sidste gang, de tænder en smøg, eller sidste gang, de spiser slik, eller sidste gang... men det behøver ikke være på den måde. Du har jo fremtiden i hånden og behøver ikke se dig tilbage. Du kan selv bestemme, for du står midt imellem dit gamle og dit nye jeg.

Mit nye jeg har lyst til at vinterbade, løbe et halvmaraton, være absolut sukkerfri, kaffefri, kødfri, alkoholfri - listen vil ingen ende tage, når jeg sætter mig ned og tænker mit liv igennem. Og det er virkelig en god øvelse. At lade tankerne vandre til de mange ting, der er mulige at forandre for at få en bedre livskvalitet - for det er jo dybest set det, nytårsforsætter handler om - at give os selv en bedre livskvalitet.

Men hvordan får jeg så virkelighed på de forandringer. Det gør jeg ved at være SMART. Alle nytårsforsætter bør for eksempel være Sansebare (høres, duftes, smages), Målbare (hvad, hvor, hvilken, hvornår), Attraktive (på en skala fra 1-10 - hvor vigtigt er det?), Realistiske (er du selv herre over, om det lykkes, eller kræver det, at andre gør en indsats?) og Tidsbestemte (hvor meget, hvor ofte, hvor længe?). Har du styr på alt det, er chancerne for at gennemføre dit nytårsforsæt optimale.

Kort sagt er det en god idé at nytårsforsætter er noget, der øger din glæde, får humøret til at stige og selvfølgelig er relativt let at integrere i en hverdag. ”Lev stærkt - dø sund” - er det nye slogan.

Men hvad med også at prøve med nogle mere utraditionelle forsæt som; at bruge flere penge, være et godt forbillede for andre, være mindre perfekt. Det vil helt sikkert også få dig til at føle, at du har en højere livskvalitet. Og så er disse forsætter jo ikke noget, du skal skære væk, men derimod tilføje dit liv.

Nytåret er en mulighed for en ny begyndelse, men livet går jo i cirkler, så vi kan være sikre på at lande ved et helt nyt år igen, og så får vi endnu en chance for at revurdere, gentænke, overveje og beslutte, hvad vi vil fylde vores liv med.

Jeg glæder mig, for nu er det endelig nytår - og jeg vil glæde mig til at vågne op til det første år, den første dag, den første morgen - i mit nye liv!

Godt nytår.

Andre læser lige nu