Biskop: Etiske dilemmaer fortæller, hvem vi er som mennesker

Vores etiske handlinger kendetegner os som mennesker og det fællesskab, vi indgår i. Derfor er det vigtigt, at vi drøfter de etiske spørgsmål, mener biskop over Ribe Stift Elof Westergaard

Stamcelleforskning og genteknologi kan være med til at hjælpe os og forbedre livet, men det kan også sætte mennesker i meget svære valg og ændre det liv, vi lever med og for hinanden på, mener biskop over Ribe Stift Elof Westergaard.
Stamcelleforskning og genteknologi kan være med til at hjælpe os og forbedre livet, men det kan også sætte mennesker i meget svære valg og ændre det liv, vi lever med og for hinanden på, mener biskop over Ribe Stift Elof Westergaard. Foto: Leif Tuxen.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Hver dag møder vi dilemmaer, hvor der er stærke argumenter for og imod. Men spørgsmålet er, om vi har øje for de etiske dilemmaer og kan handle på dem. Et eksempel er klimaet. Her er kompleksiteten så stor, at jeg godt kan fortrænge det, fordi hverdagen kalder på mig. Den tanke slog mig, da jeg tog flyet til Folkemødet på Bornholm, for hvordan hang det lige sammen med mit CO2-regnskab? Udgangspunktet er, at der bag ethvert dilemma også ligger en erkendelse af, at jeg ikke lever i en perfekt verden, og at vi mennesker ikke altid gør det, vi burde gøre.

Hvad er det største etiske dilemma, du selv har mødt?

Spørgsmålet om aktiv dødshjælp er ét, jeg ofte møder til foredrag, og når jeg er ude at tale med andre. Jeg husker også selv min bedstemor, der gerne ville herfra, men hun følte samtidig, hun havde en pligt til at leve så længe, som Gud ønskede det. Jeg kan godt se, at man på den ene side gerne vil give individet frihed til selv at vælge, men personligt er jeg glad for, at vi ikke har aktiv dødshjælp i Danmark. For mig vil det være forkert, set i betragtning af, hvad livet er, og hvad det er for et samfund, vi får skabt, hvis aktiv dødshjælp bliver legalt.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Jeg synes, der er tre helt store dilemmaer. Det ene er alle de muligheder, som videnskaben giver os. Stamcelleforskning og genteknologi kan være med til at hjælpe os og forbedre livet, men det kan også sætte mennesker i meget svære valg og ændre det liv, vi lever med og for hinanden på. Det andet er digitalisering, som fremmer muligheden for kommunikation, men samtidig også er fremmedgørende, fordi den mindsker det personlige nærvær. Og det tredje er forholdet mellem vores livsform og klodens tilstand.

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Ja og nej. Der er nogle dilemmaer, der er så komplekse og vanskelige at forstå, at informationen om og understregningen af dilemmaerne aldrig er nok. Det er mit indtryk igennem foredrag og mødet med andre mennesker, at de etiske spørgsmål er til stede. Men uanset om de etiske dilemmaer fylder nok eller ej, må de aldrig blive tabu. De etiske dilemmaer og handlinger fortæller, hvem vi er som mennesker og det fællesskab, vi skaber og indgår i. Det er vigtigt, at det enkelte menneske ikke har nok i sig selv, men forstår sig selv ind i en større sammenhæng. Derfor skal vi drøfte de spørgsmål, der er svære at få hånd om.