Troen på karma giver Rikke Hertz' liv mening: ”Det, du giver, kommer tilbage”

Der blev talt om karma, meningsløshed og evnen til at elske, da den spirituelle erhvervsrådgiver Rikke Hertz og hospitalspræst Lotte Mørk mødtes til en aften, der ikke blev, som tilhørerne havde håbet

Rikke Hertz (th.) arbejder som spirituel erhvervsrådgiver, mens Lotte Mørk er hospitalspræst på Rigshospitalet. I et fyldt lokale i det indre København mødtes de til en samtale om blandt andet karma og ansvar.
Rikke Hertz (th.) arbejder som spirituel erhvervsrådgiver, mens Lotte Mørk er hospitalspræst på Rigshospitalet. I et fyldt lokale i det indre København mødtes de til en samtale om blandt andet karma og ansvar. Foto: Leif Tuxen.

Det er en aften for de hurtige. Der var 80 billetter til arrangementet med den spirituelle erhvervsrådgiver og forfatter Rikke Hertz, som Gyldendals Bogklubber står bag, og de blev vældigt hurtig solgt. Ved indgangen til foredragslokalet i det indre København er der sat to flasker håndsprit frem, og en smilende dame tilbyder engangsmundbind. Flere af mødedeltagerne tøver, inden de sætter sig. Hvad vil Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen mon sige til, at man tager plads i lokalet, hvor stolene umiddelbart er opstillet, som man gjorde, før corona blev en del af hverdagen.

Rikke Hertz har en vision om at bringe det spirituelle univers ind i erhvervslivet og gøre det anerkendt, og ifølge hendes egne oplysninger har hun fire års ventetid for nye klienter. Hun er medlem af folkekirken, men har det svært med religion og trossystemer. Hun er en nyåndelig stjerne, som før pandemien typisk samlede 500 tilhørere til sine foredrag. Denne aftens arrangement er en samtale mellem hende og hospitalspræst og forfatter Lotte Mørk, som også er en erfaren foredragsholder, men bruger størstedelen af sin tid i samtale med patienter og deres pårørende på Rigshospitalet i København. At tale med mennesker, der bakser med eksistentielle spørgsmål, er hendes speciale. Det skal vise sig at blive en aften, hvor verdensbilleder støder sammen.

Hovedpersonerne er endnu ikke kommet ind i lokalet. Og der er også ledige pladser på de forreste rækker. Pladserne er til de 12, som har købt en vip-billet til 550 kroner, som også giver dem en halv time sammen med Rikke Hertz i grupper af seks personer.

Aftenens rammer i det indre København er mere beskedne end dem, Rikke Hertz forbindes med. Hendes hjem og virksomhed holder til på en dyr adresse i Holte, og en del af sin kursusvirksomhed har hun henlagt til den eksklusive feriebolig Kaffeslottet i Gudhjem på Bornholm, som hun købte for nogle år siden.

Da Rikke Hertz kanter sig gennem det fyldte lokale i sin lange, elegante kjole, er der ingen tvivl om, hvem der ejer rummet. Hun ser ud over de fremmødte. Her er fem mænd og 75 kvinder.

”Vi har brug for at lave en lille afskærmning af os, fordi der ikke er den fornødne afstand. Det laver vi nu i energien. Så er I helt trygge,” siger Rikke Hertz.

Hendes stemme er blid og blander sig med den svævende musik, som kommer ud af højttaleren, mens hun guider tilhørerne i en kort meditation, hvor hun også takker for præsten Lotte Mørk.

Så er det Lotte Mørks tur til at byde velkommen. Hun fortæller, at hun synes, det havde været fint, hvis samtalen kunne være afholdt i kirken på Rigshospitalet. Hun ville gerne vise Rikke Hertz gæstebogen i kirken, hvor patienter og pårørende skriver bønner. Hun har taget en af bønnerne med og læser den op:

”Jeg tror på, at lægerne ved, hvad de gør. Jeg lægger mit liv i deres hænder. Men kære Gud, hvad gør man, når Danmarks dygtigste læger løber tør for behandlingsmuligheder? Jeg beder dig, giv mig styrke til at fortsætte og mod til at kæmpe videre. Jeg håber, at medicinen vil virke igen. Jeg er kun 18 år og har et langt liv foran mig. Lad mig opleve det. Tak.”

Det er, som om den svævende musik fra meditationen er langt væk, og der er helt stille i rummet, da Lotte Mørk siger:

”Velkommen til Rigshospitalet, velkommen til det her menneskes vanskelige situation. Der sker noget, når man er på kanten af livet.”

Hun fortsætter henvendt til sin samtalepartner:

”Jeg ved, at du også har mistet og haft nogle kriser. Jeg tænker, om det er her, du er blevet spirituel?”

Mange i lokalet kender historien om Rikke Hertz fra bøger og interviews, men hun genfortæller kort, hvordan hun blev fundet ved siden af en skraldespand i Sydkorea som spæd og kom på børnehjem. Da hun var 15 måneder, blev hun adopteret af et dansk par og voksede op med både bordbøn og søndagsskole. Hun har læst på Handelshøjskolen i København (CBS) og var seniorpartner i et konsulentfirma, da hun lagde sit liv om efter i nogle år at have arbejdet med det nyåndelige.

”Jeg var skabs-spirituel. Og ja; jeg løj for mine forældre om de kurser, jeg deltog i. Jeg sagde, at det var psykologi, for jeg kommer fra det her kristne, indremissionske hjem, hvor man ikke sagde, at man havde været på kursus og arbejdet med clairvoyance. Jeg havde været så bange for at miste min agtelse og blive dømt, at jeg havde sat mig selv ind i et skab.”

For snart 10 år siden vågnede hun en nat, satte sig med en notesbog i spisestuen og skrev det, som siden har været hendes vision.

”Jeg skrev, at jeg vil være den, som bringer det spirituelle ind i erhvervslivet og gør det anvendt og respekteret som et middel til at nå virksomhedens mål og skabe større jobtilfredshed og lykke.”

Ved siden af hende står et banner med overskriften: ”Rikke Hertz’ karmalov”. Første bud lyder: ”Det, du giver, kommer tilbage.”

Lotte Mørk vil gerne, at de taler om karma:

”Det sted, jeg arbejder, er folk rigtig interesserede i karma. Mange spørger, hvad de har sendt ud, siden de ligger på hospitalet. Hvornår mener du, Rikke, at vi er gamle nok til at tage det ansvar? Hvad med et barn, som ikke kan finde ud af livet, sender det dårlig karma ud? Eller er det først, når man er 18 år, at det, man sender ud, indgår i karma-regnskabet?”

Rikke Hertz tager Lotte Mørk og tilhørerne med tilbage til dengang, hvor hun var baby og lå som en bylt ved siden af affaldsspanden i Sydkorea i 1971. Og siger:

”Når vi sjæle sidder på skyen, vælger vi, hvad det er, vi skal inkarnere her på jorden for at lære. Vi vælger selv vores livstemaer, altså de sorger og byrder, vi skal bære i den her inkarnation. At jeg skulle miste mine forældre, da jeg var omkring 39 år, at min mand skulle være alkoholiker og andre hårde ting, er noget, jeg har valgt, fordi der er noget særligt, som min sjæl skal lære i den her inkarnation.”

Lotte Mørk: ”Er det ikke noget, du siger for at få en mening i meningsløsheden?”

Rikke Hertz: ”For mig er det en måde at få perspektiv på sjælerejsen. Jeg sad med en mor, som havde mistet sin halvandet år gamle søn på tragisk vis. Jeg kunne sige til hende, at hans sjæls mission var at være her i kort tid, lære hende noget og forandre noget.”

Lotte Mørk: ”Men jeg tænker, det er en meget dyr lære at skulle miste sin lille dreng.”

Rikke Hertz: ”Det er jeg enig med dig i, men jeg kan se på hans mor, at hun finder hvile i det, for hun tror så meget på det spirituelle.”

Rikke Hertz,forfatter og åndelig vejleder for erhvervsfolk, i samtale med hospitalspræst Lotte Blicher Mørk, ved arrangement i forbindelse med ny bog.
Rikke Hertz,forfatter og åndelig vejleder for erhvervsfolk, i samtale med hospitalspræst Lotte Blicher Mørk, ved arrangement i forbindelse med ny bog. Foto: Leif Tuxen

Der er en halv time af samtalen tilbage, og Rikke Hertz ser på Lotte Mørk og siger:

”Jeg har kæmpe respekt for dit arbejde, men jeg har måske brug for at foretage et fokusskift. Du tager afsæt i livet, når det gør mest ondt. Og jeg tager afsæt i livet inden, det gør så ondt. Hvis vi vælger at lære de her spirituelle greb og tage spirituelt lederskab, inden livet bliver hårdt, har vi måske et beredskab og nogle muskler.”

Lotte Mørk siger:

”Jeg tror, jeg spiller på nogle andre muskler end dig. Når jeg går i stykker, har jeg brug for ikke at skulle selv. Jeg har brug for, at der er en anden, som har ansvaret i den afmagt, som er i livet. Og hvem er det, som kan gribe en? For mig er det vigtigt, at Gud bliver erfaringsnær. Vi har behov for at blive grebet, når vi selv kaster håndklædet i ringen. Jeg tror, det er muskler for mig.”

Der er et spørgsmål, Lotte Mørk gerne vil nå at stille sin samtalepartner, inden de fremmødte kan få mulighed for at stille spørgsmål til Rikke Hertz. Før arrangementet har Rikke Hertz fortalt Lotte Mørk, at hun af og til møder kritik for nogle af sine udtalelser. Rikke Hertz siger:

”Det er ikke alle, der elsker mig, men jeg kan elske alle. Og det ved jeg, at jeg kan. Jeg øver mig på det, og jeg er blevet meget bedre til det, for det er mig, der kan vælge fred.”

Lotte Mørk ser på hende og siger:

”Så må jeg gå til bekendelse. Jeg kan ikke elske alle, for jeg er bare et menneske, men så håber jeg, at der er en anden, som kan se på mennesker med det kærlige blik.”

Rikke Hertz tager plads for at signere bøger. Nogle af tilhørerne kommer hen til Lotte Mørk og siger tak for aftenen, mens andre rejser sig og giver udtryk for, at de er skuffede. De havde set frem til at opleve Rikke Hertz, som de har set på tv, og syntes hun var overbevisende, da hun demonstrerede sine evner som clairvoyant i tv-programmet ”Nærkontakt” på Kanal 4. De fortæller, at de havde glædet sig til en aften med positiv energi, og de synes, hospitalspræst Lotte Mørk var et virkelig dårlig valg af samtalepartner.

Rikke Hertz’ assistent er ved at rydde op. Hun har flyttet den store Buddha-figur og er ved pakke karmaloven sammen. Det syvende punkt lyder: ”Du møder alle af en grund og kan altid lære noget af dem – og de af dig.” Måske var det her det syvende punkts aften?

Arrangementet blev afholdt, før der i denne uge blev gennemført nye coronarestriktioner i blandt andet København.

Foto: Leif Tuxen