Anne Marie Pahuus: Polariseringen truer i en grad, hvor jeg kan blive virkelig bange for, at det ender i kamp

Kan vi lykkes med at forene vækst i livet med hensynet til naturens begrænsede ressourcer? Det er tidens største politiske spørgsmål, mener filosof og prodekan ved Aarhus Universitet Anne Marie Kragh Pahuus

”At blive gammel uden at blive sær, det er en udfordring,” siger 50-årige Anne Marie Kragh Pahuus, der er lektor i filosofi og prodekan ved Aarhus Universitet . – Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
”At blive gammel uden at blive sær, det er en udfordring,” siger 50-årige Anne Marie Kragh Pahuus, der er lektor i filosofi og prodekan ved Aarhus Universitet . – Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Et dilemma for mange velstillede i min generation handler om frås, og sådan et stod jeg i for nylig. Det gik på, hvorvidt vi skulle købe en ny hybrid-bil, selvom det betød, at det var bil nummer to. Vi valgte at købe, fordi vi gerne vil give vores voksne børn gode muligheder for at besøge os, når vi flytter op i et temmelig afsidesliggende sommerhus i Nordjylland. Børnene er stadig på SU, og vi ville højst sandsynlig ikke få dem så meget at se deroppe, hvis de skulle forlade sig på offentlig transport. For mig handlede dilemmaet om, at jeg både vil have flere biler og huse og samtidig tage del i den grønne omstilling – og det kan selvsagt være svært.

Hvad er den største etiske udfordring, du selv har mødt?

Der er en stor og gennemgående udfordring i mit liv, der handler om at være mine børn nær. Som mor vil jeg gerne forstå mine børns liv, men når man engagerer sig, kan man på trods af gode hensigter komme til at glemme at holde deres fremtid helt åben. Den største etiske udfordring i mit liv er derfor at sætte mine børn rigtigt fri og leve med i deres liv uden at komme til at snylte på alt det nye, som de kender bedre end mig, og som de skal have lov at opleve som netop nyt. At blive ældre uden at blive sær, det er en udfordring.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Det store politiske spørgsmål er, om vi kan lykkes med at forene oplevelsen af vækst i livet med hensynet til begrænsede ressourcer. På det samfundsmæssige plan er et godt naturforhold og tillid og demokrati de mest udfordrede etiske værdier. Den vilde natur er trængt, og polariseringen mellem grupper truer i en grad, hvor jeg kan blive virkelig bange for, at det ender i kamp.

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Nej, det etiske felt er ofte bredere, end det fremstår i de fleste debatter. Det gælder også de nuværende corona-relaterede diskussioner, hvor det hurtigt kommer til at handle om fordelingspolitik og økonomi. Man glemmer ofte, at det også er en etisk debat i form af, hvad det vil sige at have tillid, og hvad det er for nogle ubalancer i vores samfund, vi ikke skal tilbage til på den anden side af krisen.

Hvilke etiske principper tilstræber du selv at handle efter?

Grundlæggende forsøger jeg at gavne mest muligt og skade så lidt som muligt. Det gælder på alle områder, hvor mit liv griber ind i andres. Og så forsøger jeg så vidt muligt ikke at knibe udenom ved at gøre det, der er lettest for mig selv, hvis det kan have konsekvenser for andre. Når man har magt og et budget, som jeg har som leder, så er man etisk forpligtet til at huske dem, der uden opmærksomhed bliver forment adgang til at tælle med på lige fod. Jeg bestræber mig derfor på at behandle alle lige, selvom det i nogle situationer ville være mere bekvemt at tage særligt hensyn til dem, hvis kvaliteter jeg umiddelbart genkender. Hvornår er du gået på kompromis med dine egne etiske principper?

Det gør jeg, når jeg føler mig fraværende derhjemme, fordi jeg engagerer mig i for eksempel ledelse eller filosofiske emner. Jeg bliver hurtigt dybt optaget af en sag, et stykke arbejde eller mennesker med magt og indflydelse. Og så trækker jeg veksler på min mands tålmodighed, for det sker til tider på bekostning af det nære i mit liv. Det er en uhyre svær balancegang at have udlængsel, drømme og engagement og så samtidig være fuldt til stede og nærværende i hjemmet.