Prøv avisen
Spørg om livet

25-årige Elina: Jeg har svært ved at finde mig til rette i livet

"Vi ved, at det kan være en udfordring for et introvert menneske. Men det er nu, at du må udfordre dig selv, så du ikke sidder om 5 og 10 år og kan skrive det samme, som du lige har skrevet," skriver Jørgen og Anette Due Madsen. Modelfoto.

Spørgsmål om uddannelse og kæreste presser sig på for 25-årige Elina, der drømmer om noget andet i sit liv, samtidig med at hun trives med den nuværende tryghed

Kære brevkasse

Jeg har svært ved at finde mig til rette i livet. Jeg er 25 år og er i tvivl om både mit valg af uddannelse og kæreste. Jeg er bare ikke glad og tilfreds. Jeg drømmer altid om noget andet. Min kæreste er min bedste ven, og alligevel irriteres jeg meget hyppigt. Vi er vidt forskellige, og jeg oplever mig ikke rigtigt tiltrukket af ham. Hvis jeg går fra ham, er jeg bange for at blive ensom. Jeg er bange for, at jeg aldrig finder den store kærlighed.

Jeg er meget introvert og befinder mig bedst hjemme med en god bog eller ude i naturen. Og alligevel drømmer jeg tit om noget andet. For jeg kan også tit smage på kedsomhed i mit liv. Jeg kan drømme om rejser og lige det job, der passer til mig. Jeg kan også drømme om storbyliv med alle de kulturelle muligheder, det indebærer.

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal indrette mit liv, så jeg både kan få livsglæde og tryghed. Trygheden har jeg der, hvor jeg bor. Men inspirationen og gnisten og det spændende er der ikke. Hvad mon jeg skal stille op? Det opleves, som om jeg er kørt fast i alle de dilemmaer, jeg har.

Venlig hilsen

Elina


Kære Elina

Tak for dit brev om dine livsudfordringer og den svære vej, der kan være mellem forudsigelighed, tryghed og så nye udfordringer og livsmod. Som ungt menneske i vores kultur tror vi ikke, at du er alene om at smage på mange af de dilemmaer, som du beskriver, hvor man til tider kan blive helt forvirret over at skulle tage valg, når der er så mange muligheder. Samtidig kan det være ganske krævende at finde mod og tro og springe ud i de mange uforudsete og nye livsomstændigheder, som livet bringer

Du virker på mange måder utilfreds med dit liv og dine omstændigheder. Vi ved ikke, hvilken livshistorie der måske ligger bag disse svære følelser. Og vi ved ikke, om du har kæmpet med depressive tendenser, for har man det, kan det også være med til at farve de fleste ting i uoverkommelige og grå nuancer. Eller måske kan det handle om, at du har brug for hjælp til mere selvrespekt eller hjælp til at forfølge nogle af dine drømme mere konkret. For du har sikkert mange resurser, som risikerer at løbe ud i sandet og blive til kronisk utilfredshed, når du hele tiden får øje på, at græsset måske er betydeligt grønnere alle andre steder, end hvor du befinder dig lige nu.

Når det gælder forholdet til din kæreste, har vi lyst til at understrege, at det at have en bedsteven er stort. Mange kærester og ægtefæller kunne godt trænge til, at de også var hinandens bedste venner. Og når man interviewer ældre ægtepar, som har holdt sammen i rigtig mange år og forsøger at finde hemmeligheden til det, så siger undersøgelser, at det hyppigste svar er, at de har blevet ved med at være hinandens bedste venner. Når det er sagt, så går det selvfølgelig ikke i længden, hvis du til stadighed er irriteret på ham. Lidt irritation over for dem, vi holder af, skal der altid være plads til. For i det kan der godt være et udviklingspotentiale. Men når du hyppigt er irriteret og tillige skriver, at du ikke er tiltrukket af ham, så er der nogle gule lamper, der blinker.

Uanset hvad du vælger, tror vi, at du er nødt til at afprøve dit mod. Du må forsøge at leve nogle af dine drømme ud, for ellers bliver de bare utilfredse fantasier. Det kræver mod at holde pause fra sin kæreste. Men måske fortjener I begge, at du gør, hvad du kan for at finde ud af, om han er værdifuld for dig. Måske skal du tage mod til dig og flytte. Det kan godt være, at det er urovækkende. Men skaf dig et job eller påbegynd et studie, som smager af noget af det, som du drømmer om, og så kom ud i det pulserende liv.

Vi ved, at det kan være en udfordring for et introvert menneske. Men det er nu, at du må udfordre dig selv, så du ikke sidder om 5 og 10 år og kan skrive det samme, som du lige har skrevet. Måske skulle du også have en sjælesørger eller en klog terapeut, der kan støtte dig og udfordre dig på de ting, som er svære for dig, således at du kan udvikle de sider af dig, som trænger til det, og således at du som alle andre kan hjælpes til at tage de valg, man skal som voksen, med så åbne øjne som muligt, så du ikke bliver et offer for dit eget liv. Det ville være synd for dig.

Og så trænger du måske også til at lade dig udfordre af nogen, som kender dig godt, og som ikke føler sig tvunget til kun at sige søde ting til dig. Det kunne være en veninde, som vil dig vel, og som du har tillid til. Fortæl om dine dilemmaer og spørg efter konstruktiv feedback. Eller det kunne være noget familie, som du har det godt med. De kan måske se både dine potentialer og dine udfordringer med lidt nye øjne og kan måske være med til at støtte dig undervejs.

Måske skulle du også snakke ærligt og åbent med din kæreste om det. Hvis han er god til at lytte og god til at støtte dig i den videre vej for at finde et godt ståsted i livet, så skal du i din eventuelle pause tænke på, om han alligevel er værd at samle på. Men han skal ikke bare være din krykke for ikke at blive ensom. For man kan også let blive ensom, selvom man er to.

Vi kunne skrive meget mere. Men vi håber, at du i dette svar kan få nogle nye tanker og få samlet mod til at tage nogle skridt imod nye valg. Langt på vej må vi mennesker hjælpe hinanden omsorgsfuldt og nogle gange med kærlige spark, så vi kan komme videre og give livet og glæden lidt bedre betingelser, også selvom nye ting kan være skræmmende. Det hører nok med til det at blive voksen. Du ønskes god vind.

Mange hilsener