Ny naturkanon skal gøre børn mindre ”naturfremmede”

Mange børn har aldrig tændt et bål, klatret i træer eller holdt en snegl. Ny naturaktivitets-kanon skal inspirere til en barndom med alsidigt udeliv

Børn skal have dyr i hænderne. Det er et af de tolv punkter på den nye naturaktivitets-kanon for børn.
Børn skal have dyr i hænderne. Det er et af de tolv punkter på den nye naturaktivitets-kanon for børn.

Hvert tredje danske barn i alderen 2 til 15 år har ikke holdt en snegl, været med til at tænde et bål eller betragtet en stjernehimmel, viser tal fra YouGov, indsamlet for Friluftsrådet. Ifølge flere forskere er en gruppe af børn decideret naturfremmede.

Som en reaktion på dette præsenteres i dag på Naturmødet i Hirtshals en naturaktivitets-kanon for børn. Det er en liste med 12 aktiviteter, børn opfordres til at lave i naturen. Blandt aktiviteterne på kanonlisten er at hoppe i vandpytter, bygge hule og klatre i træer. Halvdelen af danske børn har eksempelvis aldrig klatret højt op i et træ, viser undersøgelsen fra YouGov.

Søren Præstholm er centerleder for Center for Børn og Natur, et partnerskab mellem en række af landets universiteter og Friluftsrådet, og har været med til at udvælge de 12 aktiviteter.

”Internationalt siger man, at børns relation til naturen er udryddelsestruet, og man taler om, at børn vokser op med naturmangel. I Danmark ser det gennemsnitligt bedre ud, men der er en stor gruppe af børn, som ikke tilbringer megen tid i naturen og går glip af nogle grundlæggende sanselige erfaringer.”

Søren Andkjær er leder af forskningsprojektet om børn, unge og natur, NatureMoves, ved institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet. Han hilser den nye kanonliste velkommen. I sit arbejde har han fokus på både børn og unge og har kortlagt, hvordan hvert femte barn i 5. og 8. klasse er naturfremmed. Det er børn, som er i naturen eller i parken mindre end en gang om måneden:

”Børn vil generelt gerne ud, men de savner inspiration og nogle at være ude sammen med. De efterspørger ting, de kan gøre med hinanden i naturen, men øverst på lis-ten over deres ønsker over ting, de søger i naturen, er roen i skoven.”

Når børn ikke har holdt en snegl, været med til at tænde bål eller har klatret højt i et træ, kan det hænge sammen med forældre, som er bekymrede for at lade børnene gøre disse ting.

Det siger KFUM-Spejdernes generalsekretær Thomas Kirkeskov. Hos KFUM-Spejderne møder man jævnligt forældre, som er utrygge ved at lade børnene få naturoplevelser uden at være under opsyn af voksne.

”Børn er naturfremmede, fordi deres forældre ikke tør give slip på dem. Vi mærker, at stadigt flere forældre er nervøse for, hvordan det skal gå, når børn er af sted med patruljen uden voksne. En del forældre er bange for, at børnene skal brænde sig, og frygter, hvad der kan ske, hvis børnene klatrer i træer eller snitter med en dolk.”