Flere følger afsked med pårørende på video

Brugen af video ved begravelser kan ifølge bedemænd være kommet for at blive. Men teknologi kan ikke erstatte mødet, påpeger præst

Kirstine Helboe Johansen, lektor ved Aarhus Universitet og del af forskningsprojektet 'Død, minde og religion', har også hørt om online bisættelser. ”Med coronasituationen har danskerne taget et hop i forhold til de digitale kommunikationerformer, og de er begyndt at se dem som mere end noget, der bare er til underholdning. Jeg kan ikke se, hvorfor den læring ikke skulle passe ind i de kirkelige ritualer, her især begravelsen, som arrangeres med kort varsel," siger hun.
Kirstine Helboe Johansen, lektor ved Aarhus Universitet og del af forskningsprojektet 'Død, minde og religion', har også hørt om online bisættelser. ”Med coronasituationen har danskerne taget et hop i forhold til de digitale kommunikationerformer, og de er begyndt at se dem som mere end noget, der bare er til underholdning. Jeg kan ikke se, hvorfor den læring ikke skulle passe ind i de kirkelige ritualer, her især begravelsen, som arrangeres med kort varsel," siger hun. Foto: Julie Meldhede Kristensen

”Det var en god afslutning.”

Sådan siger Stine Theis Møller om sin mors bisættelse, som blev holdt i april. Som følge af coronakrisen kunne kun 13 mennesker være med i kirken, og det ærgrede familien, som vidste, at mange gerne ville have deltaget. Derfor sagde de ja, da bedemanden tilbød dem at få filmet bisættelsen og sende den live via en hjemmeside, hvor de, der ville, kunne følge med.

”Jeg ville ikke selv være kommet på det, men jeg forestillede mig, hvordan jeg selv ville have det, hvis jeg ikke kunne komme med til for eksempel en venindes bisættelse. Og så tænkte jeg, at det kunne vi ligeså godt prøve,” fortæller Stine Theis Møller.

Stine Theis Møller og hendes familie er ikke de eneste, der under krisen har fået øjnene op for muligheden for at optage afskeden i kirken og sende den live. Det oplever firmaet Begravelses Service, der har kontorer flere steder på Sjælland. Da nedlukningen af Danmark trådte i kraft, begyndte firmaet hurtigt at tilbyde de pårørende hjælp til at filme eller sende live fra ceremonien i kirken. Det fortæller medindehaver Carsten Mandalay, der selv var bedemand for familien Møller.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har før tilbudt at optage video i situationer, hvor pårørende ikke har kunnet nå hjem fra udlandet, eller en syg moster ikke har kunnet deltage. Men på grund af coronakrisen har vi forbedret vores produkt. Mange siger, at det har medvirket til, at de valgte at holde bisættelsen nu frem for at udskyde, til flere kunne være med,” siger han.

Carsten Mandalay vurderer, at der er blevet filmet ved omkring hver tredje ceremoni, firmaet har stået for siden nedlukningen midt i marts. De pårørende vælger selv, hvem der skal se med, og mange gemmer også optagelsen som et minde, siger han. Han tror, at interessen for at filme begravelser er kommet for at blive.

”Vi lever i en online-kultur og har fotografer med til bryllupper og fødselsdage – så hvorfor ikke begravelser? Her kan de pårørende ofte være så følelsesmæssigt påvirkede, at de netop ikke kan huske, hvad der blev sagt under ceremonien, eller hvem der mødte op. Så jeg synes, det giver rigtig god mening.”

Hos Bedemand Willers, som udfører begravelser i flere vestsjællandske kommuner, tror man også på, at der vil være interesse for videostreamning efter coronakrisen. Firmaet begyndte selv at tilbyde det på opfordring af en mand, som var i karantæne og ikke kunne deltage i sin mors begravelse, fortæller bedemand Ralf Willers.

”Siden har vi optaget video nogle gange, og vi får omkring to henvendelser om ugen fra folk, der vil høre mere om muligheden. De fleste vil jo helst holde en begravelse, hvor alle kan deltage, men der er situationer, hvor det ikke er muligt. Vi har for eksempel lige haft en begravelse, hvor den grønlandske del af familien kunne følge med fra Grønland, og i sommerperioden kan det også være svært for alle at nå hjem. Med livestream er det mere ligesom at være der selv. Og vi optager det, som hvis man sad nede foran i kirken,” siger han.

Udover de professionelle tilbud fra bedemænd oplever flere præster rundt omkring i landet, som Kristeligt Dagblad har talt med, også, at pårørende selv vælger at filme fra begravelser og bisættelser ved hjælp af deres mobiltelefon. Dette har lektor ved Aarhus Universitet Kirstine Helboe Johansen også hørt. Hun er en del af forskningsprojektet ”Død, minde og religion” og forestiller sig, at videoer vil blive brugt ved begravelser fremover.

”Med coronasituationen har danskerne taget et hop i forhold til de digitale kommunikationerformer, og de er begyndt at se dem som mere end noget, der bare er til underholdning. Jeg kan ikke se, hvorfor den læring ikke skulle passe ind i de kirkelige ritualer, her især begravelsen, som arrangeres med kort varsel. Det er klart, at muligheden for at optage vil blive brugt mindre efter coronakrisen, for den kan ikke erstatte det fysiske nærvær. Men jeg tror bestemt, det vil hænge ved,” siger hun.

Ifølge Kirstine Helboe Johansen er video-muligheden ved begravelser god for den nærmeste familie, da det for dem ofte betyder meget at få en fornemmelse af, at den afdøde betød noget for mange mennesker. Derudover kan videoerne muligvis blive en del af familiens mindeproces.

”Når par i dag får lavet små bryllupsvideoer, ser de dem ofte i dagene lige efter for at bevare følelsen og derefter måske til kobber- og sølvbrylluppet. På samme måde vil videoen fra en begravelse kunne indgå i den første sorgbearbejdelse, hvor man også ser på billeder og læser kortene, der fulgte med blomsterne ved begravelsen.”

En, der ikke håber, at film erstatter fremmøde ved begravelser i fremtiden, er biskop over Ribe Stift Elof Westergaard.

”Det er godt, at muligheden for at filme en begravelse er der, når vi er i en nødsituation som denne. Men det ville godt nok være trist, hvis vi begyndte at gøre det mere fast. For noget af det, der er vigtigt ved begravelsen, er, at vi mødes der. At vi er der sammen, kan se hinanden i øjnene og give hinanden hånden. Det betyder, at vi så kan starte et nyt sted, næste gang vi mødes,” siger han.

Den holdning deler Sørine Gotfredsen, der er sognepræst i Jesuskirken i Valby i København, debattør og forfatter.

”Vi er i det store hele ved at indoptage teknologi som en mærkelig kunstig udgave af virkeligheden, og vi affinder os med andenrangsoplevelser, hvor vi ikke befinder os i samme rum. I kristelig forstand er der også den store pointe, at ånd er virkelighed og vilje til tilstedeværelse. Ånd er liv.”

Hun har forståelse for, at nødløsninger kan være brugbare – også for dem, der ikke har mulighed for at komme ud af hjemmet i ikke-coronatider. Men Sørine Gotfredsen har svært ved at se, hvordan åndelighed skulle kunne gå gennem en skærm.

”Det elektroniske har noget klinisk og livløst over sig, som er stik modsat af, hvad en gudstjeneste eller begravelse er. Coronakrisen har for mig at se understreget den grundlæggende modsætning mellem forkyndelse og teknologi.”