Adam Holm: På cykelturen hjem fra arbejde synker jeg ned i mig selv

For den 47-årige DR-journalist Adam Holm har cykelturene gennem København af og til meditativ karakter

Tidligere ”Deadline”-vært Adam Holm bruger fodboldbanerne og vinterbadning til at presse sin krop. Og cykelturene fra arbejde som meditation. ­
Tidligere ”Deadline”-vært Adam Holm bruger fodboldbanerne og vinterbadning til at presse sin krop. Og cykelturene fra arbejde som meditation. ­ Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Hvad er det gode liv for dig?

"Det er mange ting, men i særdeleshed den tid, jeg tilbringer med min kone og mine to drenge på 9 og 12 år. Arbejde og privatliv er jo smeltet sammen for mange af os, men hvis jeg skal pege på, hvornår jeg føler allermest velvære, så er det, når jeg rejser med min familie og får mulighed for at opleve fremmede lande og kulturer sammen med dem."

Hvornår har du det bedst med dig selv?

"Jeg blev for nogle år siden lokket til at være vinterbader. I de første måneder skete det under højlydte protester, men efterhånden vænnede jeg mig til at se det kolde gys som nydelse og ikke noget ubehageligt. Jeg kan klart anbefale det. Kolde afvaskninger skal man ikke kimse ad."

Hvad gør du for at holde kroppen i gang?

"Jeg løber cirka fire gange om ugen. Jeg har spillet meget fodbold tidligere, men det har to knæoperationer sat en stopper for. Jeg spillede højre back, og jeg er ikke kendt som en teknisk velfunderet spiller, men snarere som en spiller, der går til stålet. Det har blandt andet kostet en tand, en brækket næse og givet en hjernerystelse, så måske er det meget sundt for mig, at boldspillet er blevet udskiftet med løbeture."

Hvad er afslapning for dig?

"Når jeg oplever stunder med eftertænksomhed. Det kan både være sammen med andre mennesker eller ved at fordybe mig i en god bog eller film. Men det kan også være i de situationer, hvor man har mulighed for at synke ned i sig selv, såsom cykelturen hjem fra DR Byen efter arbejde. På turen over Langebro og ned til de københavnske søer, hvor vi bor, har jeg oplevet at forsvinde så meget i mine egne tanker, at det næsten har føltes som en trance, hvor jeg ikke har kunnet genkalde mig, hvordan jeg overhovedet kom hjem. Den slags oplevelser er sunde og nødvendige brud med hamsterhjulsrutinerne for mig."

Hvad er der altid i dit køleskab?

"Det er virkelig ikke særlig rock’n’roll, men der er altid tre-fire flasker med iskoldt vand. Og så er der altid honning, som jeg er storforbruger af."

Hvad er din største last?

"Jeg er så glad for honning, at jeg vil kalde det en last. Honning og dadler. Det lyder måske frelst, at det ikke er alkohol, cigaretter eller slik, men jeg drikker kun vin i ny og næ, ryger ikke, og jeg kan ikke fordrage slik. Min tandlæge har ellers ofte opfordret mig til at give mig i kast med en pose Matador Mix i stedet, for dadler og honning er meget værre for tænderne."

Hvad er det bedste sundhedsråd, du har fået?

"Hvis der er noget om, at man lever længere af at få sin søvn, så har jeg et problem, for jeg får sjældent mere end fire-fem timer på øjet. Jeg kan skam godt lide at sove, jeg har bare altid haft et lille søvnbehov. Det er dog blevet bedre. Tidligere var det umuligt for mig at sove inden halv to om natten, men efterhånden kan jeg gå ud som et lys ved midnatstid og vågne dagen efter med en bog på næseryggen."