Forfatter: Jeg er dybt sørgmodig over min egen evne til at tilpasse mig

For den internationale forfatter Christian Mørk er det værste ved coronatiden vores evne til at vænne os til at leve med mindre. Men isolationen har også lært ham, at det er vigtigt ikke at sjofle sit inderste

Christian Mørk flyttede til USA i 1980 og har udgivet 13 romaner, senest ”Amerikaneren” i 2019. Den 55-årige forfatters bøger er oversat til 20 sprog.  – Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Christian Mørk flyttede til USA i 1980 og har udgivet 13 romaner, senest ”Amerikaneren” i 2019. Den 55-årige forfatters bøger er oversat til 20 sprog. – Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Kristeligt Dagblad taler i artikelserien ”Mit forandrede liv” med markante danskere om, hvordan nedlukningen berører deres hverdag. De næste artikler kan lande direkte i din indbakke. Tilmeld dig her.

Hvad er det værste ved denne tid?

Tvangen og manglen på fri bevægelse, hvad enten man vil ned på den lokale eller rundt om jorden, hvilket for mig bliver til kropslig og mental sorg. Jeg har selv pareret ordre i det seneste år, som man skal: har været flere måneder i landsdækkende hjemmekarantæne 23 timer i døgnet, og derefter levet med spærretid mellem klokken 18 og 06. Jeg kan snart ikke mere, akkurat som alle dem, der måske læser med her. Men det værste er ikke savnet efter kontakt eller frihed, nej, det er vores evne til at vænne os, at leve med mindre, at vende os indad og bare eksistere i en tidløs, romantikfri glasklokke, hvor vi tjekker smittetallene, som vi førhen tjekkede rejsepriser. Jeg er dybt sørgmodig over min egen evne til at tilpasse mig, og jeg håber inderligt, at jeg ikke kommer til at slæbe for meget af den ind i en tid, hvor vi alle er blevet vaccineret..

Hvad er det bedste ved denne tid?

At være nødt til at selv-aktivere sig for ikke at gå til grunde. For eksempel har jeg solgt mine to lejligheder, som var det eneste faste geografiske fikspunkt i mit liv før coronaen, men pandemien gjorde det tydeligt for mig, at de var blevet en sovepude, og at der måtte en radikal ændring til. Så nu er jeg både på jagt efter et nyt hjem og et nyt forlag på samme tid, alt sammen uden frygt. For frygten, den er der nok af i forvejen. Jeg har også lagt en roman ned, som jeg var mere end halvvejs igennem at skrive færdig, og nu er jeg langt inde i en ny, som virker mere ærlig og mindre konstrueret. Isolation har det med at raffinere alting og at gøre forstillelse umulig.

Nævn en bog, film, eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien?

Michael Palin fra Monty Python har i de senere årtier udviklet sig til verdens måske mest populære rejseforfatter. For nylig læste jeg ”Erebus”, som er hans gennemgang af en polarekspedition, som i den tidlige Viktoriatid havde hele det britiske imperiums fornemste udstyr med sig for at finde en søvej til Indien gennem den canadiske isørken. Bogen er en mesterlig og menneskelig beskrivelse af disse opdagelsesrejsendes prøvelser. Især i coronatiden giver den et nødvendigt perspektiv.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Det er umuligt at sige helt ærligt, for der er vi simpelthen ikke endnu. Men jeg håber at bevare min tro på, at det nytter noget at lægge planer, at få skøre ideer, som måske aldrig bliver udført, i stedet for som nu at være reaktiv på statslige meddelelser.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Jeg tror, at det ikke nytter at give op. Det er livsnødvendigt at lave nogle faste små ritualer hver dag: at gå tur på samme tid, at rede sin seng hver morgen, at lave rigtig mad hver dag, at sætte en bremse på sociale medier. At læse bøger til ende, bøger af papir, og ikke på telefonen eller iPad. Fordybelse giver mental ro, og så er det i øvrigt ligegyldigt, om bogen er finkulturel eller bare underholdende. Det er bare et spørgsmål om ikke at sjofle sit inderste. Og nu jeg tænker over det, er det nok snarere dette sidste, som jeg vil tage med mig ud i vores verden, efter at coronaen bare er blevet atter et ord blandt mange andre.