Prøv avisen

Forfatter: Sådan "er du der" for en ven

Men hvad vil det egentlig sige at ”være der” for nogen? Få gode råd. Modelfoto.

Vi siger ofte: "Jeg er her for dig", hvis en ven eller et familiemedlem bliver alvorligt syg. Men hvad vil de ord egentlig sige? Forfatter Signe Langtved Pallisgaard har tre bud

”Jeg er her for dig”, er noget vi ofte siger til én der enten er blevet syg, har mistet eller går igennem en svær periode. Men hvad vil det egentlig sige at ”være der” for nogen?

Forfatter Signe Langtved Pallisgaards tætteste barndomsveninde Camilla blev i 2013 ramt af den uhelbredelige sygdom Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS). Deres venskab har inspireret Signe Pallisgaards seneste roman "Alle de liv", der udkommer 5. februar på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Der findes ingen kendt helbredelse for sygdommen, der angriber nervecellerne og medfører kraftnedsættelse i kroppens muskler. Den gennemsnitlige levetid, efter diagnosen gives, er to til fire år.

Signe Pallisgaard kommer her med tre konkrete bud på, hvad det "at være der" for en ven, som er blevet syg, vil sige - inspireret af hendes samvær med Camilla.

1. Accepter mørket

”Det allervigtigste er at turde rumme mareridtet. At gå ind i det mørke rum, selvom det ikke er noget rart sted at være. Man behøver ikke sidde og 'vræle',som Camilla siger. Man skal bare være der," siger Signe Pallisgaard.

"Når jeg lytter til hendes tanker, så har jeg konstant lyst til at sige ’de skal nok finde en helbredelse’. Men det handler om at gøre det lettere for mig og min lyst til at trække hende ud af det rum. Ikke hendes.”

2. Spørg til sygdommen

”Derudover er jeg aldrig sammen med hende uden at spørge til ’armene’ og ’benene’. At forbigå det i stilhed er forbudt, fordi jeg ved, at det fylder meget i hendes liv. Nogle gange kan jeg fornemme, at i dag har hun lyst til at tale om noget andet, og så gør vi det.”

3. Vær fuldt til stede

”Og så vil det ’at være der’ for Camilla også sige, at jeg med hende forsøger at give tingene mere betydning og give begge vores liv mere værdi."

"At jeg ind imellem stiller helt skarpt på hende og er nærværende og ikke har hundredesytten andre aftaler eller ting i hovedet, når vi er sammen. At prioritere tiden og være åben for alt, hvad der kommer.”