Prøv avisen
At leve med sorg

Enke: At gå igennem en sorg er at komme overens med en forandret verden

En nat drømte Charlotte Bork Høvsgaard, at hendes afdøde ægtefælle kom tilbage og så, hvordan haven i dag er forandret. Da han levede, var der en låge, som førte ud til markvejen. I dag er lågen væk, og kun stolperne er tilbage. Foto: Jens Bach

For seks år siden blev Charlotte Bork Høvsgaard enke, men ægteskabet trak sig kun langsomt. I dag lever hun med plads til både de levende og døde

Artiklen er oprindeligt udgivet 29. september 2017.

Et bugtende sted på Margueritruten mellem Struer og Sallingsund passerer man en have, der ligger bag en høj tjørnehæk. Måske bemærker man den gamle blodbøgs fyldige krone eller de store lindetræer i indkørslen. Bag hækken bor forfatter og gymnasielærer Charlotte Bork Høvsgaard. Hun bor omgivet af en have, som fortæller om at komme overens med en forandret verden.

I næste måned er det seks år siden, hendes mand, Thomas Høvsgaard, døde af kræft. Han fik diagnosen den 6. oktober og døde 14 dage senere. Han blev 42 år. Hun formulerede en dødsannonce over ægtefællen, som blev bragt i tre dagblade, og tænkte, at der også kunne indrykkes en dødsannonce over hende. Tankerne om hendes egen dødsannonce kan man læse om i hendes bog ”Så er Thomas væk – om at miste en ægtefælle og mere end det” fra 2015. Her skriver hun:

”Alt det liv, jeg havde delt med Thomas, var jeg blevet alene om at erindre, og den Charlotte, jeg var med ham, var nu borte. Der kunne skrives en dødsannonce over hende. Hun kunne bisættes og sendes i krematorieovnene. Hun kunne få en plads på en kirkegård. Jeg stod med to dødsfald. Thomas’ og mit eget. Her hviler Thomas og hans kone Charlotte. Døde d. 20. oktober kl. 05.50. Hun kunne ikke vækkes til live, for hvem skulle vække hende og hvorfor? Hun var uafvendelig borte. Hvem var jeg nu?”.

Det er to år siden, bogen udkom, og Charlotte Bork Høvsgaard havde tænkt, at den lukkede en fortælling om tabet. Men siden bogen udkom, har hun holdt en del foredrag, og ofte er hun blevet spurgt, hvordan man lever videre. For et par uger siden udkom ”Her bor de levende – om livet efter en ægtefælles død” på forlaget People’sPress. Her skriver hun blandt andet om den dannelsesproces, sorgen blev.