Gave fra kæreste ændrede fotografs liv

Nicolas Cosedis havde fotograferet i mange år, da en gave fra en kæreste inspirerede ham til at tage kunstbilleder fra luften

Nicolas Cosedis er født i 1982 og selvlært fotograf med speciale i billeder taget fra luften. For nylig udkom han bog ”Byen fra skyen” med billeder fra København.
Nicolas Cosedis er født i 1982 og selvlært fotograf med speciale i billeder taget fra luften. For nylig udkom han bog ”Byen fra skyen” med billeder fra København. Foto: Boris Weiss.

Jeg fik en god studentereksamen, og så ville det jo være skrupskørt ikke at bruge den, så jeg begyndte at læse film- og medievidenskab, men jeg vidste godt, at jeg ikke skulle arbejde teoretisk med analyse. Jeg var optaget af lyssætning, klipning, fortælleteknik, og så har jeg været familiens fotograf, siden jeg var seks år. Jeg er vokset op i Dragør på Amager, hvor mange var beskæftiget med luftfart, og som familie fløj vi også meget. Der er scener i filmen ”Fars fede ferie” med Chevy Chase, som minder om min barndom i 1980’erne, men her var det min mor, som rejste rundt med et enormt videokamera, som jeg fik i hovedet, da hun ville filme en helikoptertur i Caribien.

Næste år fylder jeg 40 år, og jeg kan se, at min vej til at lave det, jeg brænder for, har været snørklet. Googler du mit navn, kan du blandt andet se, at jeg sammen med to venner har drevet en virksomhed, der importerede luksusspiritus. Men siden dengang i helikopteren i Caribien har jeg stræbt efter at være den i familien og siden i vennekredsen, som tog de bedste billeder. Og det lykkedes jeg ganske godt med. Da jeg var omkring 30 år, havde jeg et atelier, og jeg tog portrætter af politikere og erhvervsfolk, og sideløbende fotograferede jeg også arkitektur og arbejdede med landskabsfotografi.

Vendepunktet kom den dag for snart 10 år siden, hvor min daværende kæreste gav mig bogen ”Himmelskud over København” af Jan Kofod Winther. På daværende tidspunkt havde jeg en del erfaring i arkitektoniske billeder, men hvad ville der ske, hvis jeg prøvede at tage æstetiske billeder fra luften, sådan som den franske fotograf Yann Arthus-Bertrand har gjort det?

Jeg fik kontakt til en erhvervspilot med et Cessna 172-fly. En dag på vingerne kan let koste mellem 8000 og 10.000 kroner, og de første ture havde jeg måske et eller to gode billeder med hjem, men det var det, jeg brændte for. Jeg bryder mig ikke om at køre på cykel i det indre København, hvor jeg bor, men sjovt nok er jeg ikke bange for at sidde en sommerdag i et fly, hvor vi har taget døren af, så jeg kan fotografere.

I sidste måned udkom min bog ”Byen fra skyen”. Nogle af billederne er taget i fire kilometers højde, og andre er taget helt nede i 350 meters højde, hvilket ikke er meget højere en Eiffeltårnet. Den måde, jeg arbejder på, er lidt som at dyrke en ekstremsport, hvor koordineringen med piloten er helt afgørende. Luftbillederne skal gerne stå som en kærlighedserklæring til min hjemby, men undervejs har jeg følt mig, som var jeg passager i den sardindåse, som tegneseriefigurerne Bernard og Bianca flyver i. Det er 10 år siden, min daværende kæreste gav mig bogen med himmelskuddene, og i dag kalder jeg mig kunstfotograf med speciale i billeder taget fra luften. Det typiske spørgsmål, jeg bliver mødt med, er: ”Hvilken drone bruger du?” Jeg bruger ikke drone. Jeg vil selv være i luften med den frihed og den spænding, det giver.

Se Nicolas Cosedis' billeder af København fra luften herunder: 

Vestre Kirkegård i København er Skandinaviens største kirkegård. Nicolas Cosedis har fotograferet Søndre Kapel både efterår, vinter og sommer. De tre årstider kan man se i bogen ”Byen fra skyen”.
Vestre Kirkegård i København er Skandinaviens største kirkegård. Nicolas Cosedis har fotograferet Søndre Kapel både efterår, vinter og sommer. De tre årstider kan man se i bogen ”Byen fra skyen”. Foto: Nicolas Cosedis, ”Byen fra skyen” ​
I Københavns Nordhavn finder man både nye, eksklusive boliger og områder med containere, som Nicolas Cosedis har foreviget.
I Københavns Nordhavn finder man både nye, eksklusive boliger og områder med containere, som Nicolas Cosedis har foreviget. Foto: Nicolas Cosedis
Vor Frelsers snoede spir i København bliver forsøgt fotograferet af mange turister. Nicolas Cosedis tog dette billede fra et Cessna 172 fly 350 meter over kirken.
Vor Frelsers snoede spir i København bliver forsøgt fotograferet af mange turister. Nicolas Cosedis tog dette billede fra et Cessna 172 fly 350 meter over kirken. Foto: Nicolas Cosedis
Nicolas Cosedis kalder sine himmelskud af København en kærlighedserklæring til byen. Her har han fotograferet Bellahøjhusene, som var Danmarks højeste huse, da de blev indviet i starten af 1950erne.  Foto: Nicolas Cosedis
Nicolas Cosedis kalder sine himmelskud af København en kærlighedserklæring til byen. Her har han fotograferet Bellahøjhusene, som var Danmarks højeste huse, da de blev indviet i starten af 1950erne. Foto: Nicolas Cosedis