Gensidig forståelse er en gave i parforholdet

Vi reducerer konflikterne og højner trivslen i parforholdet, når vi viser forståelse for vores partner, mener psykolog

Hvis vi viser forståelse for vores partners længsler og frustrationer, giver vi ham eller hende en stor gave. Med vores forståelse siger vi nemlig symbolsk og mellem linjerne: ”Det, du siger, giver objektivt mening. Ja, du giver mening.” Modelfoto
Hvis vi viser forståelse for vores partners længsler og frustrationer, giver vi ham eller hende en stor gave. Med vores forståelse siger vi nemlig symbolsk og mellem linjerne: ”Det, du siger, giver objektivt mening. Ja, du giver mening.” Modelfoto.

Vores søn August Bjørn på tre år har en stærk vilje, og han synes sjældent, det er en god idé at skulle sove. Når vi fortæller ham, at det er puttetid, forsøger han som regel at charmere os med responsen: ”Om 10 minutter.” Hvis vi overhører dette og insisterer på, at han skal i seng med det samme, kan han godt blive meget vred.

Forleden blev han særligt rasende og med et rødglødende hoved gispede han til sidst, at han altså ikke kunne stoppe med at skrige og græde. Denne ærlige udmelding fik min kone til at droppe kampen. Hun tog ham op på skødet, gav ham et stort kram og sagde: ”Jeg kan godt forstå, at det er træls for dig, at du skal sove, August. Jeg kan godt forstå dig, for det er så sjovt at lege.”

Pludselig opstod der et magisk øjeblik. August Bjørns krop faldt helt til ro. Som respons på min kones beroligende bemærkning sagde han: ”Ja, det er så sjovt at lege.” Pludselig var den verbale tenniskamp færdig. August Bjørn var blevet set og anerkendt, og kort tid efter faldt han i søvn.

Denne oplevelse mindede mig om, hvilken kraftfuld effekt det har på os mennesker, når vi bliver forstået. De allerfleste konflikter i parforholdet udspringer eller vedligeholdes af manglende forståelse.

Når en kvinde ikke viser forståelse for sin mands frustration over manglende sex, kan det skabe en enorm tristhed og afmagt i ham. Ikke kun fordi vejen til sex og nærhed virker endnu længere, men særligt fordi hans ønske og længsel bliver diskvalificeret, underkendt eller vurderet som forkert.

Og hvis en mand ikke viser forståelse for, at hans kone igen vil snakke om deres udfordringer i parforholdet, kan der komme et ar på kvindens sjæl. Ikke fordi hun fratages muligheden for at tale med ham her og nu, men fordi det kan fremstå mærkeligt i mandens øjne, at hun overhovedet har dette behov.

Når vi ikke bliver forstået af vores partner, kan vi blive frustrerede, triste og ensomme, og hvis den manglende forståelse gentages over en længere periode, kan vi komme til at betvivle vores egne længsler og behov.

Når vi undlader at udtrykke forståelse, er det ofte fordi, vi gerne vil forsvare os selv. Da min kone på et tidspunkt fortalte mig, at jeg havde været sjov på hendes bekostning i en social sammenhæng, var min automatrespons, at hun overdrev, og at det bestemt ikke var meningen.

Selvom det var godt for hende at vide, at det ikke var meningen, var det ikke denne respons, hun længtes efter. Hun længtes efter et svar a la: ”Det var bestemt ikke meningen, men jeg kan godt forstå, at det ikke var sjovt for dig, hvis du oplevede, at jeg gjorde grin med dig.”

Hvis vi viser forståelse for vores partners længsler og frustrationer, giver vi ham eller hende en stor gave. Med vores forståelse siger vi nemlig symbolsk og mellem linjerne: ”Det, du siger, giver objektivt mening. Ja, du giver mening.”

Det kan naturligvis være svært at forstå vores partner nogle gange, men ofte er den manglende forståelse baseret på et manglende kendskab til den anden. Et manglende kendskab, som skyldes vores egen manglende nysgerrighed og interesse. Der er nemlig som regel elementer i den andens perspektiv, som vi godt kan forstå, hvis vi vel at mærke bestræber os på at forstå.

”Jeg forstår dig” er en magisk sætning, og forståelse er en forudsætning for, at man kan trives i en relation.