Sådan husker du dine drømme

Alle mennesker drømmer to timer hver nat. Og vores drømmes indhold afspejler meget præcist alt det, som er på spil i os. I en ny bog giver drømmeforsker Michael Rohde gode råd til, hvordan man fastholder drømmene, efter at vækkeuret har ringet. Læs et uddrag her

Ofte vil du være midt i en drøm, når du bliver vækket om morgenen, og kunsten er at forsøge at blive i denne drømmetilstand – modsat at styrte ud af sengen, så snart vækkeuret ringer. Det vil hjælpe dig til at huske drømmen, skriver Michael Rohde i bogen 'Sådan forstår du dine drømme'. Modelfoto
Ofte vil du være midt i en drøm, når du bliver vækket om morgenen, og kunsten er at forsøge at blive i denne drømmetilstand – modsat at styrte ud af sengen, så snart vækkeuret ringer. Det vil hjælpe dig til at huske drømmen, skriver Michael Rohde i bogen 'Sådan forstår du dine drømme'. Modelfoto.

For at du kan arbejde med dine drømme, skal du kunne huske dem, og selvom du er god til at huske dem, kan du blive bedre. Du lærer her, hvordan du kan træne denne evne.

Evnen til at huske sine drømme kan nemlig trænes ligesom de fleste andre mentale færdigheder.

Vis dine drømme interesse
Stedet at starte er meget enkelt: Vis dine drømme interesse. Når du nu læser denne bog, så er det formodentlig, fordi du gerne vil gå mere ind i arbejdet med dine drømme. Denne interesse for dine drømme er et meget vigtigt udgangspunkt for også at kunne huske dem, når du vågner. 

Jo mere motiveret du er for arbejdet med dine drømme, jo bedre. Motivation er faktisk det vigtigste i drømmearbejdet – dvs. en grundlæggende tro på, at du kan få noget ud af at arbejde med dine drømme, og at du gerne vil have noget ud af dette arbejde.

Det er lidt det samme, som hvis du gerne vil forbedre din relation til et andet menneske – du er nødt til at vise vedkommende ægte interesse.

Et godt sted at begynde er derfor ganske enkelt at sige til dig selv, at du gerne vil huske dine drømme: "Jeg vil gerne huske mine drømme" (og i øvrigt mene det!).

Du kan sige det både i løbet af dagen, og især når du ligger i din seng, klar til at sove. Bare dette enkle lille trick kan gøre underværker, fordi du på den måde fortæller dit ubevidste, at du gerne vil kunne huske dine drømme.

Bare det, at du læser denne bog vil bekræfte dit ubevidste jeg i, at du finder dine drømme interessante. Og fordi dine drømme kommer fra det ubevidste, vil du sandsynligvis kunne huske dine drømme bedre efter at have læst i denne bog allerede idag.

Arbejd med dine drømme
Ud over at vise dine drømme interesse er det essentielt, at du arbejder med dem. Du skal for det første dokumentere dem (skrive dem ned eller indtale dem), men også konkret arbejde med at forstå, hvad de betyder.

1. Skriv dem ned – eller indtal dem på en diktafon/smartphone. Ligger der en ved siden af dig, når du sover, er det en god ide enten at have en aftale om, at du kort tænder lyset om natten for at skrive din drøm ned, eller indtaler den under dynen på din smartphone eller en almindelig diktafon.

Eller du kan gå et andet sted hen og skrive den ned eller indtale den, hvis du eksempelvis alligevel skal op at tisse. Der er for mig noget meget vigtigt i, at du ikke bare uden videre lader din partner høre eller se dine nedskrevne drømme – de er dine, og de er private.

Du skal derfor kun dele de af dine drømme, du er sikker på, du vil dele. Se Kapitel 1 om det at dele drømme i parforholdet.

2. Gør en dyd ud af at forstå dine drømmes indhold, og agér i tråd med den indsigt, de giver dig. Du kan gøre mange ting for at arbejde tilstrækkeligt med dine drømme. Se hele Kapitel 4 om, hvordan du kan arbejde målrettet og effektivt med dine drømme.

Tillad dig selv at slumre
Et andet meget lavpraktisk, men effektivt trick til bedre at kunne huske dine drømme er at blive liggende i sengen, når dit vækkeur ringer første gang, hvis du ellers har mulighed for det.

Ofte vil du være midt i en drøm, når du bliver vækket om morgenen, og kunsten er at forsøge at blive i denne drømmetilstand – modsat at styrte ud af sengen, så snart vækkeuret ringer.

Omvendt skal du heller ikke forsøge at »jage efter« en drøm, der er på vej ud af hukommelsen, når du ligger dér i sengen om morgenen, for på denne måde øger du sandsynligheden for, at
drømmen forsvinder. I stedet skal du helt afslappet og naturligt glide ind i drømmestadiet igen for at genfinde drømmen, du netop befandt dig i.

Forbliv i drømmepositionen
Hvis du ligger i en bestemt position, når du drømmer, eksempelvis på den ene side, så kan du opleve, at drømmen forsvinder ud af hukommelsen, når du vågner og vender dig om på den anden side.

Vend dig tilbage til udgangspositionen, altså den position du havde, da du drømte, luk øjnene, og vend tilbage til drømmetilstanden. På denne måde vil du mange gange opleve,at drømmen
kommer frem i hukommelsen igen.

Drømmen er forbundet med din kropsposition, lidt på samme måde som du kan opleve, at kroppen »husker« forskellige – typisk følelsesmæssigt stærke – oplevelser. Vi kan tale om, at en oplevelse kan sidde i kroppen lang tid efter. Det samme gør drømmene. 

Sov nok og bedre
Søvnunderskud og søvnløshed er meget udbredt, og rigtig mange har svært ved at få den søvn, de har brug for. Men det siger sig selv, at du skal sove for at drømme. I Kapitel 2 blev det beskrevet, hvordan du drømmer mere og mere, som natten skrider frem.

Du drømmer som nævnt mere de sidste fire timer af en otte timers nattesøvn, end du gør de første fire. Derfor er en god nattesøvn (7-8 timer) vigtig, hvis du gerne vil have noget drømmemateriale at arbejde med. I det følgende er nogle ting, du selv kan gøre for at øge chancen for en god nattesøvn.

1. Gå i seng, og stå op på samme tid hver dag
De fleste af os trives bedst med en fast søvnrytme. Kun meget få trives kropsligt og mentalt bedst med en mere afbrudt og ikke regelmæssig søvn. Nogle vil nok sige, at det er en livsform der passer dem bedst – men det vil sjældent være det, kroppen og psyken efterspørger.

Find ud af, hvad du trives bedst med – og tilpas din søvnrytme til det.

Mest sandsynligt er det, at du vil trives bedst med en søvnrytme, hvor du går i seng ved 22-23-tiden og står op ved 6-7-tiden.

Hvis du gerne vil sove mere i weekenden (og hente ind
på dit mulige søvnunderskud), så er det bedre at gå tidligere i seng fredag eller lørdag aften end at stå sent op lørdag eller søndag, så du ikke forstyrrer din døgnrytme.

2. Hav et godnatritual – gør klar til at gå i seng
Det kan være en god ide at påbegynde et godnatritual godt en times tid, før du skal sove. Det kan være noget med at børste tænder, høre noget stille musik, eller sidde og samle op (mentalt) på dagen, der er gået, med en kop koffeinfri the eller koffeinfri kaffe.

Ved mentalt at løbe din dag baglæns igennem, har du allerede gjort det, som dine drømme ellers skulle have gjort som noget af det første. Nemlig en scanning af de ting, du har været igennem i løbet af dagen. Altså noget i stil med: "Jeg børstede tænder, læste i en bog, spiste aftensmad, cyklede fra arbejde ..."

På denne måde kommer du hurtigere til at få noget mere interessant og dyberegående drømmeindhold. Og samtidig indstiller du din krop og dit sind på, at det er sengetid, hvilket øger din chance for at falde hurtigere i søvn.

3. Spis og drik fornuftigt og rettidigt
Undgå store mængder mad, lige inden du skal sove – det vil typisk forstyrre din nattesøvn. Derudover gælder det naturligvis om at undgå koffein og alkohol lige inden sengetid, da begge vil forstyrre din søvn. Ideelt skal du ikke drikke kaffe efter klokken tre om eftermiddagen, og i øvrigt ikke drikke mere end tre kopper i løbet af en dag.

Mange bruger alkohol til at falde i søvn på, selvom effekten kun varer i 4-5 timer, og resten af søvnen er meget forstyrret. Endnu værre er det, at alkohol forlænger tiden, vi befinder os i ikke-REM-søvnen, og forkorter dermed tiden i REM-søvnen (drømmesøvnen, se Kapitel 2).

 Summa summarum: Vi drømmer mindre efter at have indtaget alkohol, så vil du gerne have nogle spændende drømme at arbejde med, så begræns dit alkoholindtag. Enkelte studier indikerer, at vitamin B6 spiller en stor rolle for din evne til at huske dine drømme. Du finder især vitamin B6 i solsikkefrø, pistacienødder, bananer og fisk.

4. Dyrk motion
Du ved det godt. Du sover bedre, hvis du jævnligt dyrker motion. Kroppen slapper simpelthen mere naturligt af, i hvert fald så længe du ikke dyrker højintensiv motion, lige inden du skal sove.

Der er jo nærmest uendeligt mange flere fordele ved at dyrke motion end det, at du øger chancen for en god nattesøvn – bl.a. vil du kunne være skarpere/fokuseret i længere tid, hvis du er i god form, og derfor også skarpere i arbejdet med dine drømme. 

5. Sluk for fjernsynet
Undgå at se fjernsyn mindst en time, før du går i seng, og undgå at falde i søvn med fjernsynet tændt. For de fleste gælder det, at fjernsyn lige før sengetid fører til øget søvnløshed.

Har du det omvendt, og ved med dig selv, at du reelt bliver fysisk og psykisk afslappet af at se fjernsyn, så skal du blive ved med det. Mærk nøje efter, hvad det gør ved dig at se fjernsyn. Bliver din krop og dit sind mere eller mindre afslappet?

6. Sluk trådløse apparater og anden elektronik, når der er sagt godnat
Mobilen eller en tablet/iPad, som ikke er sat på lydløs, er kilde til en meget forstyrret nattesøvn. Sæt derfor begge på lydløs, flytilstand, eller sluk dem!

Det afhjælper også den ubændige trang nogle kan have til at tjekke e-mail eller Facebook, når de vågner om natten for at tisse.

Det kan også være en god ide at anskaffe dig en clockradio, og ganske enkelt placere mobiltelefonen i et andet rum end der, hvor du sover (medmindre du bruger din telefon til at indtale dine drømme på, sæt da telefonen på flytilstand).

7. Undgå at læse i sengen
Hvis du hører til dem, som sover bedre efter at have læst godnathistorie, så er det rigtig fint. Men hvis du kommer lidt op at køre over at læse en krimi, lige inden du skal sove, så lad være. Lad soveværelset være et sted, hvor du kun sover eller laver andre søvnstimulerende aktiviteter.

8. Hold soveværelset rent, og luft ud
Det kan forstyrre din nattesøvn at sove i et værelse med meget rod, skidt og støv m.v. Gør din nattesøvn bedre ved at holde dit soveværelse pænt og ryddeligt, når du skal sove. En intensiv
udluftning lige inden sengetid giver som regel også point på søvnkontoen, ligesom en lav rumtemperatur også er godt for nattesøvnen. Sov eventuelt med åbent vindue.

 Ud over disse råd kan du kigge andre steder for flere og opdaterede tips til gode sovevaner, eksempelvis på Netdoktor.dk, eller Sundhed.dk.

Der bliver skrevet og forsket meget i, hvad der hører med til en god nattesøvn, og hvad du kan gøre for at øge dine chancer for at få en god nattesøvn. Det meste er ret indlysende, når man tænker over det.

Meditér, dyrk yoga, eller bare slap af
Meditation, yoga og andre mentalt afslappende aktiviteter øger din chance for at huske dine drømme. Hvis du med jævne mellemrum træner dig selv i at komme i bevidsthedstilstande, der er tættere på drømmetilstanden, skærpes din evne ganske enkelt til at huske dine drømme.

Derfor har mennesker, der dyrker meditation, lettere ved at huske deres drømme. Mange oplever også, at de bedre kan huske deres drømme, når de er på ferie eller på anden vis går ned i tempo og kobler af fra hverdagens hæsblæsende tempo.

Meget apropos vil jeg her gerne fortælle en historie om en antropolog, som i sin tid fulgte nogle naturfolk meget tæt. En dag kæmpede antropologen af al kraft for at følge med en jæger, som til fods var i færd med at jagte et dyr. Jægeren løb meget stærkt.

Pludselig stoppede jægeren op og gik ned i knæ, foldede hænderne bag nakken og kiggede ned i jorden. Antropologen undrede sig meget og spurgte: »Hvad laver du? Dyret, du jagtede, er jo for længst væk!« Til dette svarede jægeren: "Jeg skal lige have min sjæl med".

På samme måde gælder det for os ikke-naturmennesker, at ferier ofte er de tidspunkter, hvor vi endelig stopper op og tænker over, hvor vi egentlig er på vej hen i vores liv. Om vi har
sjælen med i det, vi gør. Og når vi gør det, kommer vi naturligt tættere på vores drømme.

Motivation er det vigtigste
Din motivation er noget af det mest effektive i forhold til at kunne huske dine drømme. Ikke kun, at du er motiveret for athuske dem, men også for at få noget ud af at arbejde med dem. At du grundlæggende tror på, at der er noget at komme efter. Jo mere ægte motiveret du er for at huske dine drømme, jo bedre.

Når du kommer ind i en god rutine med dit drømmearbejde, vil du ikke alene blive bedre til at huske dine drømme. Du vil også opleve, at dine drømmes indhold ændrer karakter.

De afspejler ikke alene din dagligdag mere eller mindre præcist, men dine drømme bliver på et dybere og mere detaljerigt plan en refleksion af, hvad der rører sig i dig. Mange føler sig først motiverede, når de kommer i en personlig krise og pludselig begynder at have mange følelsesmæssigt voldsomme og intensive drømme.

Måske er det første gang, de er blevet opmærksomme på deres drømme, eller også begynder de at undre sig over en evigt tilbagevendende drøm. I sådan en situation er det naturligt at begynde at tænke over, hvad drømmene handler om, over hvorfor man får dem netop nu, og hvad de mon prøver at fortælle en.

Måske handler disse drømme om den krisesituation, som drømmeren befinder sig i, og drømmene vil kunne vise vedkommende vejen ud af krisen, eller i hvert fald give drømmeren en større forståelse af den krise, han eller hun befinder sig i.

Står du ikke midt i en krisesituation, kan det hjælpe på motivationen at se dine drømme som noget, der kommer fra en del af dig selv, som er nogle skridt foran din vågne bevidsthed. En del af dig, som på mange måder er mere informeret om, hvad der egentlig rumsterer i dig. 

Jung brugte et billede med at se drømmene som en besked, der kommer fra en flere tusinde år gammel og livsklog mand eller kvinde. En besked fra ham eller hende om, hvordan dulever dit liv lige nu, og som det derfor giver god mening at lytte til.

Du har nu lært om en masse meget praktiske elementer, der vil hjælpe dig til bedre at kunne huske dine drømme.

Kort fortalt var elementerne:
- Du skal vise dine drømme interesse, bl.a. ved at sige til dig selv, at du gerne vil kunne huske dem, når du vågner.
- Du skal dokumentere/indtale de drømme, du kan huske, og efterfølgende arbejde med dem.
- Bliv liggende i din seng, når du vågner, bare nogle minutter, så du bliver i drømmen.
- Gør, hvad du kan, for at få en god nattesøvn.
- Arbejd med din motivation – jo vigtigere dine drømme er for dig, jo bedre.